Om du vill lyxa till en frukost, göra en söndagsbrunch eller en mastig efterrätt är amerikanska blåbärspannkakor något av det härligaste du kan servera. Traditionellt brukar man ha lönnsirap till, vilket inte är fy skam, men ett roligare och i mitt tycke också godare alternativ är att göra en karamellsås med bourbon till. Inget för den som vill trappa ner på kalorierna förstås.

Bourbonsåsen görs i förväg och håller sig antagligen hur länge som helst. Blanda ½ dl vatten med 3 dl socker i en tjockbottnad kastrull över medelhög värme och rör ihop. När sockret löst upp sig, smält och börjat få en gyllenbrun färg häller man i 1 dl bourbon och låt stå några minuter till. Avsluta med att röra i 1 tsk salt och låt sedan svalna. Såsen blir tjockare när den kallnar så oroa dig inte om den känns för lös.

För en smet till 3-4 pannkakor behöver du:
1 ägg
2 dl filmjölk (eller yoghurt)
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljpulver)
ca 1 dl blåbär (frysta går utmärkt att använda)
2 msk smör + att steka i

Vispa ihop ägget och filmjölken/yoghurten och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Vaniljpulvret är efter egen smak om man vill ha eller inte. Rör ihop allt till en tjock smet och tillsätt bären. Smält smöret och rör ner det. Smält lite smör i en stekpanna och grädda pannkakorna på medelhög värme. Servera varma med bourbonsås till.

Om det är läge att dricka öl till så är det grymt gott med en stout av valfritt slag. Pannkakorna älskar de kraftiga chokladiga tonerna och om du gillar bourbonfatlagrad stout förstår du förstås att bourbonsås och stout är en vinnarkombo.

Förutom pannkakor är bourbonsåsen härlig att använda till glass av alla dess slag.

Slottskällan har återupplivat sin gamla klassiska veteöl Vit med lite ny input från bryggare Maarten. Trots att namnet lätt kan leda tankarna åt de belgiska witbieren är det här faktiskt bryggt mer enligt tysk stil. Nu inför sommaren har den släppts i det lokala beställningssortimentet på Systembolaget.

Istället för den klassiska massanstormningen av banan och nejlika levererar den en betydligt mer nyanserad smak med krusbärssaft, fräsch vete, lite banan och en touch av nejlika. Just krusbärssmaken gör den otroligt lättdrucken och smaskig.

Jag dricker normalt inte jättemycket weissbier, men den här sommaren kommer jag definitivt klämma några Vit. Kanske beror det också lite på färskheten men för mig piskar den flera av de veteöl som finns på Systembolaget på fingrarna. Jag har aldrig druckit veteöl på plats i Tyskland så där har jag missat något, men för mig känns det här som ett nytt grepp på veteölsstilen, utan att blanda in massa amerikansk humle eller göra berliner weisse av det.

Ja, den här blir det som sagt fler av i sommar.
Systembolaget meddelade precis att från och med igår är alla lanseringar i små partier beställningsbara via webben. När det släpps nya öl nästa torsdag (2/5) kommer alltså alla öl i släppet vara beställningsbara via nätet.

Den här förändringen har varit på gång länge och det har egentligen bara varit en tidsfråga innan det skulle införas. Nu är det alltså verklighet. Ett litet steg framåt för ett modernare och mer tillgängligt Systembolag. En vinst för alla som inte har en större butik i närheten som nu kan sitta hemma, på bussen, i skolan eller på jobbet och beställa hem sina önskade nyheter till närmaste butik.
För fyra veckor sen ställde jag mig och satte några liter äppelmust på jäsning för att göra en cider. Andra hembryggningsförsöket skulle man kunna säga, även om det inte innehöll någon direkt bryggning. Nu har den fått stå och jäsa i sakta mak i lugn och ro i garderoben tills jag ikväll tyckte det var dags att buteljera.

Som ni hör ligger det inte jättemycket tanke bakom valen av tid etc, utan det har mer blivit så att det var nu jag kände att jag hade tid och ork att ställa mig och desinficera flaskor och bråka med pumpar. Jämfört med förra gången gick dock buteljeringen mycket smidigare nu. Övning ger färdighet!

Den här gången blev det invägning av socker till priman istället för att mäta upp med mått. 21 gram strösocker till ca 3,5 liter färdig cider. Först i efterhand insåg jag att det nog hade funkat att använda juicekoncentrat som prima för att ge lite extra boost till äppelsmaken. Nåja, det är sånt man lärt sig till nästa gång.

Från mina 4 ursprungliga liter äppelmust blev det 10 fyllda flaskor av blandad kompott från 33 och 35,5 cl, samt ett rejält glas till mig att prova. Väldigt lite förluster alltså, en det blir ju också mycket mindre utfällning i jäskärlet.

Smakprovet lovade ganska gott, men inte med så stark äppelsmak. Fast det var det förstås inte i den ursprungliga musten heller. Jag har ingen uppfattning om hur mycket torrare det blir när sockret från priman jäst ut, men om det inte blir mycket torrare och om kolsyran sätter sig som den ska så blir det nog en ganska trevlig cider. Lika bra som t ex La Ferme d'Hottes cider lär det ju knappast bli, men det är det ju få som klarar förstås. Det här blir också mer åt det brittiska hållet än det franska, om än inte så vinös som en del britter blir.

Att göra cider utifrån färdig must är mycket enkelt och ett bra sätt att få öva in sig lite på rutinerna kring buteljering och dylikt utan att brygga. Dessutom är det ju en tillfredsställande känsla att ha något som står och bubblar i garderoben och har man inte tid att brygga på ett tag passar det bra med en cider under tiden. Jag tror också det kan vara intressant att experimentera med t ex att lagra sin cider på ekkuber, vilket är något jag ämnar göra om det blir fler till att göra cider fler gånger.

Jag återkommer om någon vecka när det är dags att prova det färdiga resultatet.

Hello My Name Is Ingrid, hjortron-DIPAn som Brewdog från början bryggde för svenska marknaden i samarbete med BeerSweden-Darren har varit på ingång för att släppas i Sverige för tredje gången. Från början skulle den släppas redan i början av april men blev uppskjuten till maj. Under förmiddagen har det på Systembolagets produktsida kommit en blänkare om att den blir uppskjuten igen.

Nu är det 1 juni som verkar gälla för släpp, detta trots att den redan skickats ut till 11 av de cirka 40-50 butiker som ska lagerföra den. Så sent som igår var den också med på Systembolagets skribentprovning inför släppet.

Det är ännu oklart varför den har skjutits upp, men jag kommer uppdatera detta inlägg när/om det kommer mer info. Det mest troliga torde vara att en försenad delleverans ligger bakom uppskjutningen. I det här läget, och särskilt med en humlefokuserad öl, är det ju extra trist att Systembolaget strikt bara släpper nya produkter första icke-röda dagen i varje månad. I början av juni kommer den redan vara tre månader gammal.

Uppdatering: Enligt leverantören Cask Sweden beror förseningen på en försenad leverans från bryggeriet. Enligt dem kan den också börja rulla ut på hyllorna i vissa butiker redan nästa vecka, vilket går stick i stäv med blänkaren på Systembolagets produktsida som säger att lanseringen flyttats till 1 juni. Jag inväntar svar från Systembolaget i frågan.

Uppdatering 2: Enligt personal på Systembolagets huvudkontor är Ingrid helt och hållet uppskjuten, ingen butik kommer ha den på hylla förrän junisläppet.

Det är dags igen. Nästa torsdag alltså, då kommer majnyheterna på Systembolaget. Redan idag får ni mina snabbrecensioner om nästan alla öl som släpps. En salig blandning av besvikelser, stabila öl och riktigt övertygande pjäser blev det.

[namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholstyrka, modul - antal]
[Mina noteringar]
[Datummärkning eller motsvarande]

Brasserie de Sain-Sylvestre Bière Nouvelle 2013
Frankrike, 75 cl, 72,90 kr, 8 %, T5 - 3780 st
Frisk fruktig och jästig doft med lite torra, landsbygdsinslag. Något söt smak med inslag av päron, äpple och annan höstfrukt. Knappt någon beska.
Bäst före: 31.01.16

Valeir Blond
Belgien, 33 cl, 26 kr, 6,5 %, T5 - 6000 st
Platt doft som påminner om en dålig lager. Även smaken är liknande med initialt väldigt små inslag av jästen och med mer fokus på en matt och multen smak som jag inte alls tycker om. Rätar upp sig något mot slutet, men överlag en besvikelse.
Bäst före:07.09.2014

De Ranke Saison de Dottignies
Belgien, 75 cl, 66 kr, 5,5 %, T7 - 1500 st
Pepprigt kryddig doft med rena drag av vete och bittert citrusskal. Mycket snygg doft och smaken har lyckligtvis samma karaktär. Torr som en krita är den, man blir törstig av att dricka den. Jag gillar den skarpt.

To Öl Sans Frontière White Wine Edition
Danmark/Belgien, 37,5 cl, 119 kr, 7 %, T6 - 1080 st
Vitvinsfaten slår igenom direkt i doften och dominerar tillsammans med en ton av kattlåda. I smaken är dessa karaktärer inte alls lika dominerande utan byggs upp och tar över först mot slutet. Innan dess kommer en tydlig pepprighet. Torr avslutningen men vitvinsfatet ger en illusion av sötma. Bra och lite spännande, men tveksamt om det är prisvärt.

Mikkeller SpontanCherry Frederiksdal
Danmark/Belgien, 37,5 cl, 129 kr, 8,2 %, T6 - 1800 st
Mycket rik, djup arom med tydliga inslag av smör (inte på ett dåligt sätt) och massor av körsbär. Syran verkar gå lågt ner i pH-graderna men känns ändå ganska mild. Riktigt mumsig körsbärssmak som skiljer sig en del från klassiska belgiska krieks. Den kostar visserligen en del men är riktigt god och kul att prova om man gillar kriek.

Nögne Ö Tindved
Norge, 25 cl, 69 kr, 7 %, T7 - 1260 st
"Mysko" doft med havtornets vilda karaktär, som påminner mycket om enbär och dessutom finns lite brettiga toner. Smaken är torr och inte så fruktig som man kanske kunde tänka sig, utan mer med en ljust bärig doft tillsammans med enbär och brett. Ska dock sägas att det är en ganska unik smak som jag känner att det är svårt att förmedla till den som inte smakat havtorn förut. Speciell öl, god eller inte låter jag vara osagt.

Nynäshamn Tjockhult Tjinook
Sverige, 50 cl, 33,30 kr, 5,1 %, T5 - 13500 st
Chinookens säregna doft med mycket citrusskal är behaglig men lite endimensionell. Grundlagern känns som att den saknar lite djup, även för en lager. Sammantaget är det en helt okej och mycket lättdrucken lager, men för mig får den svårt att konkurrera då det finns flera bra lageröl på Systembolaget till betydligt lägre priser.

Oppigårds Brewers Brown
Sverige, 33 cl, 19,70 kr, 5,5 %, T5 - 25000 st
Mycket, mycket bra brown ale med en humlekaraktär med lite tall och gräs som lyfter intresset utan att ta över och göra den till en brun IPA. Maltkroppen får alltså också vara med och spela med sina trevliga smaker av rostat vörtbröd och knäck. Lång efterbeska. En av de trevligare ölen i detta släpp.

Grebbestad Lunator 2013
Sverige, 33 cl, 25,90 kr, 7,9 %, T5 - 1500 st
Lite burdus doft med råsocker och strödadlar utan överdrivet mycket nyans. Mycket söt smak, på gränsen till sliskigt. Så här ung känns den fortfarande opolerad och rå, men den blir bättre med lite ålder. Inte för mycket dock (se min artikel om lagrad Lunator).

Mikkeller Vår/Sommar 2013
Danmark/Belgien, 33 cl, 29,90 kr, 5,5 %, T5 - 45000 st
Mycket humlig doft med drag av gräs, gröna blad, grönt te och citrongräs, med karamell och småkakor i botten. I smaken avtar tyvärr stora delar av humlesmaken lite för snabbt och det blir lite för obalanserat för att den ska bli riktigt njutbar, men det får ändå ses som en kompetent öl.

Brewdog Hello My Name is Ingrid Uppskjuten till juni
Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 %, T5 - 9816 st
Snygg mix av bär, söt citrus, ananas och, ja, lite milda hjortron. Smaken är lätt söt till en början men blir torrare mot slutet. Till sist kommer en milt fruktig eftersmak med en behaglig efterbeska samt, tyvärr, en lätt störande alkoholton. Kompetent DIPA med en mindre twist, dock inte i toppen av sin stil. Med det sagt vet förstår ni kanske att jag inte tycker den är värd den oerhörda hajp den verkar ha i Sverige, men nog är den värd att köpa (om man hinner få tag på någon).
Bäst före:28.02.2014

Amager The Sinner Series Envy
Danmark, 50 cl, 44,90 kr, 6,5 %, T5 - 10080 st
Ganska milt humlig i aromen men med mer driv i humlesmaken, som drar åt västkusthållet med en blandning av citrus, mango och kåda. Medelkraftig beska som växer i eftersmaken. Lätt och blygsam maltkropp som stöttar humlen utan att själv ta någon större plats. Bra tolkning av amerikansk västkust-IPA men når inte riktigt upp till originalen.
Bäst före:03.2014

Amager The Sinner Series Lust
Danmark, 50 cl, 59,90 kr, 9,2 %, T5 - 4200 st
Senaste veckornas nakenangelägenhet för svenska ölsamhället. Texten "We're not proud to be sinners, but at least we are open about it..." som finns på alla etiketter i Sinners-serien blir klockren på den svarta specialetiketten som gjorts bara för Systembolagssläppet. Själva ölen står stadigt på egna ben, med en trevlig fruktig doft med en lite överraskande ton av bacon. Smaken är tung och söt men inte sliskig. Sötman passar nämligen väl in i den djupa smaken med mycket torkad frukt och en lätt eldighet. En intressant nytolkning av de klassiska starkare belgarna.  

Amager The Sinner Series Pride
Danmark, 50 cl, 59,90 kr, 10 %, T5 - 6000 st
Mycket tung och intensiv smak full av rostade toner och choklad som kompas av en lätt rökighet. Mot slutet infinner sig en lätt sälta, som en havsdimma som väller in mot klipporna. 6-timmarskoket har verkligen koncentrerat denna öl till något extremt på sitt eget vis. Den blir lite som en starkt blandad saft i det att smakerna nästan känns som för mycket. Men för guds skull, späd inte ut den med mer vatten...
Bäst före:03.2018

 
Epic Imperial Red
USA, 65 cl, 73,40 kr, 8,3 %, T7 - 1068 st
Knäckig doft med flera lager av kåda, tall och såpa. Tyvärr följer såpan med ner i smaken också som gör att den blir väldigt märklig. Tung, fyllig kropp med drag av knäck, karamell och kåda, men tyvärr förstör såpan en hel del.
Release #22 

Epic Hopulent India Pale Ale
USA, 65 cl, 75 kr, 8,4 %, T7 - 1068 st
Indistinkt humlig och söt doft och smak med en blandning av småkakor och fräsch fruktighet. Sticker inte ut åt något håll men är mycket lättsam och trevlig att dricka. Rivig efterbeska.
Release #60 

Epic Smoked & Oaked
USA, 65 cl, 115,90 kr, 10,3 %, T7 - 1068 st
Milt rökig doft med tydliga inslag av ek, kola och torkad frukt. Smaken är söt, rökt och komplex (ett ord jag brukar försöka undvika att slänga mig med men nu känner är befogat). Något eldig på slutet men det lyfter ölen snarare än sänker den. På det hela taget är det kanske en av bästa och häftigaste ölen i detta släpp. Tung men samtidigt välbalanserad och smakerna knyts ihop mycket fint. Väl värd att punga ut de extra kronorna för.
Release #18

Great Divide Old Ruffian
USA, 65 cl, 79,90 kr, 10,2 %, T5 - 3228 st
Tung, djup smak med massor av karamell, knäck, marsipan och torkad frukt tillsammans med en rejäl dos amerikansk humle som ger inslag av kåda och citrus. Efterbeskan är stor men inte överväldigande eller obehaglig. Kan ändå upplevas något platt jämfört med komplexiteten i vissa andra barley wines, men jag menar att det ändå är ett mycket bra öl.

Jämtlands Baltic Stout Imperial
Sverige, 50 cl, 28,20 kr*, 7 %, T5 - 8000 st
Lätt rökig ton tillsammans med en gräddig chokladighet och drag av nougat. Utmärkt balanserad stout men den som älskar amerikansk full-on-mer-av-allt imperial stout kan nog finna den ganska tråkig.
Buteljerad: 19.12.2012


*Exkl. pant

I detta släpp kommer även:
Boulevard Grainstorm Black Rye IPA, USA, 149 kr, 75 cl - 588 st
CAP I'm Curious DIPA, Sverige, 199 kr, 75 cl - 240 st
Holgate Empress, Australien, 158,60 kr, 50 cl - 480 st
To Öl har redan hunnit etablera sig bland svenska ölnördar som ett namn hålla utkik efter. Med flera snygga IPA och andra varianter på pale ale har de visat att de behärskar humlen och har även experimenterat med spännande extraingredienser i sina humledrivna öl. Dangerously Close To Stupid är dock ren och skär DIPA utan extra lullull, humlad med Citra och Centennial. 

Kanske var det för att jag provade denna direkt efter den utmärkta Beer Here Executioner IPA, men jag blev inte helt imponerad. Det är förvisso en rejäl humledos men den blir alldeles för oljig och tung för min smak. Trots att den verkar vara pinfärsk framstår den som en lätt åldrad DIPA. Maltkroppen är också den lite småkladdig och i kombination med humleprofilen missar man då lite av poängen med varför åtminstone jag vill dricka IPA. Fräschheten! 

Allt är förstås inte dåligt, det är i grunden en bra öl. Det känns bara som man träffat lite fel i hur man byggt upp sin DIPA. Honungssmaken i avslutningen blandat med en fruktsmak som närmast blir som nerkokt fruktsirap gör den inte till någon toppöl. Eller så är det bara jag som inte gillar den här stilen av DIPA.



Den stora gränshandeln i Tyskland har fått danska politiker att sänka skatten på öl och läsk, två av de populäraste varorna för dansken att köpa med sig hem efter en tur över tyska gränsen. Skatten på öl ska sänkas med 15 % i juli medan läskskatten halveras samtidigt för att sedan tas bort helt under 2014.

Idag har Danmark en alkoholskatt för öl på 65,91 DKK (ca 75 SEK) per liter ren alkohol. Denna sänks alltså till 56 DKK (ca 64 SEK) per liter ren alkohol. Detta kan för övrigt jämföras med den svenska alkoholskatten på 1,66 kr per volymprocent per liter, alltså 166 kr per liter ren alkohol. När danskarna genomfört sin skattesänkning kommer alltså Sverige ha 2,5 gånger högre ölskatt än Danmark.

Tyvärr blir effekten närmast omärkbar på de dyrare ölen, relativt sett. För en halvliter öl på 5 % går ölskatten från 1,65 DKK till 1,40 DKK. En hel låda öl går ner med ca 5 DKK i pris, vilket förstås gör en relativ skillnad för billigare sorter men blir närmast obetydlig för dyrare öl. Vi svenska ölnördar ska alltså inte förvänta oss några större prisskillnader, om ens några, på dansk finöl. Istället blir det de som tar färjan till Helsingör för att köpa lådvis med internationell lager som kan spara ytterligare några kronor.

I Danmark argumenterar nu en del för att det här kommer öka konsumtionen eftersom priserna sänks, medan andra menar på att "bunkereffekten" minskas och med den också ölkonsumtionen. Bunkereffekten går ut på att man köper på sig massor av billig öl i Tyskland och när man sedan har mycket öl hemma dricker man också mer. Med lägre priser menar de som förespråkar detta scenario att fler istället köper sin öl i Danmark och då inte bunkrar på samma sätt och då inte heller kommer dricka lika mycket.

Själv förespråkar jag en annan sorts skatteändring i Sverige. Inom EU finns nämligen en möjlighet att sänka skatterna för små bryggerier, något som den svenska mikroölskulturen rimligtvis skulle kunna vinna en hel del på. På bekostnad av importer och makroöl. Detta är redan infört i flera EU-länder, men Sverige är, förstås, inte ett av dem.
Det här med att doppa ostbitar i dijonsenap och sellerisalt är inte en särskilt vanlig företeelse i Sverige. I Belgien däremot verkar det närmast omöjligt att beställa in lite ost på en bar utan att få senap till. Nästa gång du känner för att korka upp en mörk belgare, testa gärna detta till. Det finns en god anledning till att det är poppis hos belgarna.

Sellerisalt är inte det enklaste att hitta. Finns det inte på din vanliga matbutik är kryddhyllan i en orientalhandel ett bra ställe att leta på. Det är värt att leta efter och hittar du väl en påse räcker den länge. Hittar man det ändå inte funkar även flingsalt. Ta sedan den godaste dijonsenap du får tag på och en god men inte nödvändigtvis lagrad gouda så är ostbrickan klar.

En bra belgare till det och din kväll är gjord. Rochefort 10 till exempel, en av världens bästa öl som lever ett liv i skymundan på Systembolagets hyllor. Detta under av fikon, russin, dadlar, choklad och kryddor i lager på lager är en sann njutning som är väldigt värd de två tjugolappar man får undvara för en flaska.

Saltet och styrkan i senapen ger balans och extra kraft till osten och möter då ölet perfekt. Allt smälter samman i munnen till en fulländad smakupplevelse. Det här är så enkelt och så gott, men ändå så lätt att glömma bort. I alla fall för mig, som inte tänkt tanken på att unna mig det här på minst ett år nu. En perfekt avslutning på vilken kväll som helst!

Cornichonsen är jag däremot lätt tveksam till...
Sedan Brewdog flyttade till ett nytt bryggeri för några månader sen har det varit en del frågetecken kring kvaliteten på deras standardöl. Deras Punk IPA var en av ganska få öl jag någorlunda regelbundet brukade återvända till mellan alla nya öl som ska provas. De första batcherna från det nya bryggeriet levde dock inte upp till den kvalitet jag vant mig vid. När jag nu hittade batch 068 på Systembolagets hyllor tänkte jag ändå att det var dags att pröva igen för att se om de fått ordning på bryggandet igen.

Svaret verkar tyvärr vara nej. Trots att den bara är tre veckor gammal är humlen inte alls så framträdande som den brukade vara. Maltkroppen känns närmast vattning. Helheten lämnar mycket att önska. Från att ha varit en av de i mitt tycke bästa humligare ölen i Systembolagets ordinarie sortiment, och därtill en öl man ofta hittar väldigt färsk, har den nu blivit en urvattnad version av sitt tidigare väsen.


Vad beror det här på? Ny utrustning kan förstås medföra smakförändringar och när man bytt ut ett helt bryggeri kan det förstås ta ett tag innan man kört in sig i det nya och lyckats hitta tillbaka till den smak man önskar. Samma sak med uppskalning av receptet, vilket de antagligen gjort då de bör ha ett större bryggverk i det nya bryggeriet. Efter 68 batcher, varav väldigt många säkerligen har varit just Punk IPA, tycker man att de borde ha fått ordning på sådana problem. Eller åtminstone kommit längre med dem än så här.

Kanske är det avsiktligt? I dess nuvarande skepnad kan den nog tänkas passa en ännu bredare massa. Med ett väl inarbetat varumärke och lojala kunder kan man säkert behålla många tidigare kunder trots smakförändringar, samtidigt som det öppnar upp för en bredare publik med den enklare smaken. Men vad vet jag, det är bara en tanke i mitt försök att förklara denna smakförändring för mig själv.
Westmalle Dubbel, denna klassiska belgare, må vara ett av de mer underskattade ölen bland Systembolagets hyllor. Kanske beror det på att de gamla trappisterna hamlat i skymundan under vågen av amerikansk och skandinavisk mikroöl. Oavsett anledningen hör denna öl till en av de stora klassikerna i min bok och dessutom en lagringsbar sådan. Jag petade i mig en flaska som buteljerats hösten 2009 för att se hur den stod sig nu.

Det blir genast uppenbart att den lagrats med värdighet. Dess unga toner av råsocker, blandad torkad frukt och choklad har liksom kokats ihop och lärt känna varandra lite bättre. Istället för ungdomens fartfyllda lek med varandra har smakerna växt upp och umgås nu mer sansat och sofistikerat på det avslappnade sätt som bara mångårig vänskap kan ge plats för. 

Med åldern har vissa toner av oxidering uppstått men det är enbart till det positiva. Det tillför nya nyanser och binder samman de gamla. Den fruktiga smaken är mer vårdad och polerad, kryddtonerna är subtilare men samtidigt intressantare och chokladigheten har lugnat ner sig och lyxat till sig.

 Redan som ung är den mycket god och det är knappast så att den behöver lagring för att bli bra, men den mognad den fått med några år i källaren är njutbar. Allt detta kommer förstås till ett pris och det är ungdomens vigör. Den är inte lika pang på i smakerna längre, helt enkelt. Om den är bäst lagrad eller ung låter jag bli att säga, utan nöjer mig med att konstatera att man gärna vill ha båda varianterna tillgängliga.
Lunator är en modern svensk klassiker från ett bryggeri som ofta glöms bort litegrann när man pratar svensk hantverksöl. Kanske för att Grebbestad inte hakat på nya världens trender utan fokuserar på tyskinspirerade lageröl. Lunator är just en sådan, i form av en dubbelbock som bryggs årligen vid årets första fullmåne för att sedan släppas framåt våren. Det är omtalat för att passa bra för några års lagring och nu är det upp till bevis.

Flaskan har stått i källaren i tre år för att utvecklas och växa med tiden. Eller vad dubbelbockar nu gör när de lagras. Jag inser att jag knappt har några vettiga referenser alls när det gäller lagrad dubbelbock. Men så var det ju också lite därför jag började lagra öl för några år sen.

Redan vid första sniffen börjar jag fundera på om inte tre år kanske var lite för länge. Tydliga oxiderade toner visar sig, utan något som riktigt stöttar upp från grunden. Framförallt saknas spår av positiv utveckling.

Efter ett par sippar har jag bekräftat mina misstankar om att tre år inte är någon optimal lagringstid. Smaken känns lite urholkad, utan kraft och utan ryggrad. Det finns trevliga smaker av torkad frukt, toffee och rörsocker men också lite för kraftiga oxideringstoner. Det smakar inte på något sätt dåligt sett över det hela, jag dricker gärna upp hela flaskan. Men det har inte blivit bättre på något sätt än när den var färsk.

Om du ändå tycker att det börjar bli dags att fylla på med fler Lunator i förrådet är det bara att vara redo den 2 maj. Då släpps årets upplaga på Systembolaget, totalt kommer 15000 flaskor till priset av 25,90 kr styck. Drick nu eller lagra 1-2 år.

Dags igen att titta på vad som komma skall på Systembolaget den närmaste tiden. Maj och juni blir en högtid för de som gillar amerikansk barley wine, med släpp av Old Ruffian, Old Guardian och Bigfoot. Samtidigt kommer amerikansk svart-IPA brygd med fyra sädesslag och de sista numren ur Amagers syndarserie, medan Brewdog återkommer både med Ingrid och ett nytt mixpack singelhumlade IPA. Dessutom har de tre ölen från amerikanska Epic flyttats från juni till maj. För att bara nämna några saker. Och ja, som brukligt numera kan det väldigt rinna iväg i inköpskostnad, för släppen ser fortsatt väldigt intressanta ut.

2 MAJ SMÅ PARTIER
T5
Amager The Sinner Series Envy, Danmark, 44,90 kr, 50 cl - 10 080 st
Amager The Sinner Series Lust, Danmark, 58,40 kr, 50 cl - 4200 st
Amager The Sinner Series Pride, Danmark, 58,60 kr, 50 cl - 6000 st
Brewdog Hello My Name Is Ingrid, Storbritannien, 34,90 kr, 33 cl - 6816 st
Great Divide Old Ruffian Barley Wine, USA, 79,90 kr, 65 cl - 3228 st
Grebbestad Lunator 2013, Sverige, 25,90 kr, 33 cl - 15 000 st
Jämtlands Baltic Stout Imperial, Sverige, 28,20 kr, 50 cl - 8000 st
Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2013, Danmark/Belgien, 29,90 kr, 33 cl - 45 000 st
Nynäshamn Tjockhult Tjinook, Sverige, 33,30 kr, 50 cl - 13 500 st
Oppigårds Brewers Brown, Sverige, 19,70 kr, 33 cl - 25 000 st
St Sylvestre Biére Nouvelle 2013, Frankrike, 72,90 kr, 75 cl - 3780 st
Valeir Blond, Belgien, 26 kr, 33 cl - 6000 st

T6  

Mikkeller SpontanCherry Frederiksdal, Danmark/Belgien, 129 kr, 37,5 cl - 1800 st
To Öl Sans Frontière White Wine, Danmark/Belgien, 119 kr, 37,5 cl - 1080 st

T7

Boulevard Grainstorm Black Rye IPA, USA, 149 kr, 75 cl - 588 st
De Ranke Saison de Dottignies, Belgien, 66 kr, 75 cl - 1500 st
CAP I'm Curious DIPA, Sverige, 199 kr, 75 cl - 240 st
Epic Imperial Red, USA, 73,40 kr, 65 cl - 1068 st
Epic Hopulent IPA, USA, 75 kr, 65 cl - 1068 st
Epic Oaked & Smoked, USA, 115,90 kr, 65 cl - 1068 st
Holgate Empress, Australien, 158,60 kr, 50 cl - 480 st
Nögne Ö Tindved, Norge, 69 kr, 25 cl - 1260 st

1 JUNI FASTA SORTIMENTET
Ljus Lager
Backyard Brew Bomble Bee 17, Sverige, 10,90 kr, 33 cl
Carlsberg Sort Guld (sleak can), Danmark, 13,50 kr*, 33 cl
Estrella Damm Daura Gluten-Free, Spanien, 14,90 kr, 33 cl
San Miguel (sleak can), Spanien, 11,90 kr*, 33 cl
San Miguel 1516, Spanien, 9,90 kr, 25 cl
Tuborg Guld (PET), Danmark, 15,90 kr*, 50 cl

Ale
Electric Nurse DIPA, Sverige, 29,80 kr, 33 cl
Electric Nurse Pale Ale, Sverige, 19,90 kr, 33 cl
Napa Smith West Coast IPA, USA, 21,90 kr, 35,5 cl
St Eriks Amber, Sverige, 15,90 kr, 33 cl

Veteöl
Weihenstephaner Kristall Weissbier, Tyskland, 19,90 kr, 50 cl

1 JUNI SMÅ PARTIER
T5
Amager The Sinner Series Wrath, Danmark, 54,90 kr, 50 cl - 6000 st
Baladin Isaac, Italien, 69,20 kr, 75 cl - 3000 st
Brewdog Hello My Name Is Ingrid, Storbritannien, 34,90 kr, 33 cl - 9816 st
Brewdog IPA is Dead, Storbritannien, 99,20 kr, 132 cl, 10020 st
 -Dana
 -El Dorado
 -Goldings
 -Waimea
Camden Gentleman's Wit, Storbritannien, 23,90 kr, 33 cl - 4320 st
Dugges HippoFæ, Sverige, 29,90 kr, 33 cl - 7500 st
Innis & Gunn Scottish Pale Ale, Storbritannien, 22,90 kr, 33 cl - 30000 st
Left Hand Twin Sisters Double IPA, USA, 93,80 kr, 65 cl - 3180 st
Napa Smith Hopageddon, USA, 30,90 kr, 35,5 cl - 12000 st
Oppigårds 1200 Meter Djupt, Sverige, 25,10 kr, 33 cl - 7500 st
Sierra Nevada Bigfoot, USA, 29,90 kr, 35,5 cl - 20000 st
Sierra Nevada Ruthelss Rye, USA, 33 kr, 35,5 cl - 15000 st
Stone Old Guardian 2013, USA, 82,90 kr, 65 cl - 2460 st

T6
No-Li Born & Raised IPA, USA, 69,90 kr, 65 cl - 3192 st
Nynäshamn/Dogfish Head Arketyp, Sverige, 74,60 kr, 25 cl - 8000 st
Uerige Classic, Tyskland, 37,90 kr, 33 cl - 1920 st

T7  
Avery The Maharajah, USA, 79,70 kr, 65 cl - 1080 st
Baladin Xyauyù Gold Edition, Italien, 199 kr, 50 cl - 360 st
Evil Twin Naked Lunch In A Copenhagen Heavenly Bistro, Danmark/Nederländerna, 47 kr, 33 cl - 1440 st
No-Li Crystal Bitter, USA, 69,90 kr, 65 cl - 2112 st
Saison Dupont Dry-Hopping 2013, Belgien, 195 kr, 150 cl - 360 st
Troubadour Obscura, Belgien, 29,40 kr, 33 cl - 1440 st

1 AUGUSTI SMÅ PARTIER
T5
Peak Organic Weiss Principal, USA, 72,30 kr, 65 cl
North Coast Old Stock Ale, USA, 43,90 kr, 35,5 cl
Omnipollo Agamemnon, Belgien/Sverige, 99 kr, 65 cl - 5000 st 

2 SEPTEMBER FASTA SORTIMENTET
Ale 
Eagle Organic Ale, Sverige, 14,90 kr, 33 cl
Omnipollo Leon, Sverige/Belgien, 75 cl (Källa: Omnipollo & Brill)

*Exkl. pant
Källa: Systembolaget
Folk som köat i timmar och personer med förköpsbiljetter som inte har fått komma in alls. Intresset för öl- och whiskymässan i Göteborg som arrangeras idag och imorgon verkar ha tagit arrangörerna på sängen. Man kan ju dock undra om det verkligen är så förvånande när lokalen bara tar 75 % av antalet sålda förköpsbiljetter och man dessutom valt att sälja biljetter i luckan.

Jag har inte varit där själv och sett det påstådda kaoset utan bara läst rapporter från andra, och från Aftonbladet som också uppmärksammat det hela. Aftonbladets läsare frossar i skandalen som just nu toppar deras mest-lästa-lista i tidningens onlineutgåva. Enligt dessa uppgifter har arrangören sålt 6000 förköpsbiljetter till vardera av de två festivaldagarna, till en festival som hålls i en lokal som bara får ta in 4500. Dessutom sålde man ytterligare biljetter på plats.

På något sätt verkar man alltså ha räknat med att åtminstone 1500 personer skulle hinna gå hem innan de sista 1500 personerna dök upp. Det som istället hände var att nästan alla kom tidigt, vilket märkligt nog verkar ha kommit som en överraskning för arrangörerna. Medan uppslutningen är ett härligt bevis på den spirande dryckeskulturen i landet är det synd att en arrangör lyckas sjabbla till det så pass.

Medan jag kan förstå att man vill sälja något fler biljetter än vad man faktiskt kan klämma in samtidigt, något som t ex alla flygbolag gör, är det märkligt och nästan lite arrogant att göra det redan första året. Vilka grunder man än har haft för sina antaganden om när gästerna skulle komma och gå har de slagit helt fel och det blir svårt att skylla på något annan än dålig planering. Att sälja 33 % fler förköpsbiljetter än vad man kan ta in momentant känns väldigt märkligt när man arrangerar mässan för första gången och inte har några tidigare års erfarenheter att grunda det på. För att återgå till exemplet med flygbolagen baserar de sina överbokningsrutiner på beteendemodeller uppbyggda på massvis med statistik från tidigare avgångar.

Arrangören har kommenterat situationen på Facebook:
Vi beklagar att många av er köat oacceptabelt länge idag fredag med förköpta biljetter och ber om ursäkt för detta. Du som har förköpt biljett till idag fredag och trots köande inte kommit in, erbjuds att få kompensation. Skicka namn, adress och ordernummer (längst ner till höger under streckkoden på biljetten) till tickets@svenskamassan.se
Vi vill även ge dig en ny entrébiljett till nästa års mässa.

För er som planerar att besöka En Öl & Whiskymässa i morgon lördag vill vi informera om att vi arbetar för fullt med att logistiken skall fungera bättre.
Förhoppningsvis blir det något bättre för morgondagens besökare, men även då lär det uppstå problem eftersom man sålt många fler förköpsbiljetter än vad man får släppa in i lokalen. Det hela är väldigt synd för Göteborgs ölkultur. De senaste åren har man nämligen inte kunnat arrangera någon mässa pga att man inte fått tillstånd. När man fått tillstånd och äntligen kan arrangera en stor ölmässa i Göteborg händer detta. Trots alla dagens problem har man annonserat att man kommer arrangera mässan igen nästa år, då med tre festivaldagar och en större yta. Vi hoppas det går bättre då!

Beer Here brygde Executioner för första gången 2011, då på Søgaards Bryghus för att fira ölets dag. Redan då var denna IPA från Danmarks mest kontroversiella bryggeri, när det gäller etiketterna åtminstone, mycket kompetent. När man nu har bryggt den igen på De Proef har den tagit ytterligare något snäpp upp.

Den härligt fruktiga aromen exploderar nästan ur glaset redan vid upphällningen. Den där mumsiga blandningen av grapefrukt, söt citrus och karamell som man känner igen från andra IPA man gillat är ett klockrent tecken på att det blir en öl att tycka om. Det är fräscht, det är rena dofter och det är väldigt piggt. Aromen är inte helt out of this world, men den är mycket trevlig.

Smaken levererar precis vad aromen utlovat. En pigg, fräsch smak med just grapefrukt, citrus och karamell i en trevlig kombination. En liten karamellsötma bär upp fruktsmakerna perfekt och supportar ölen men lämnar ändå plats för en ganska kraftig beska i slutet. Inte tokbesk utan lagom. Välavvägt. Inga krusiduller här, utan det är rent och snyggt med full fokus på de rätta smakerna.

Den här verkar vara väldigt färsk och om du ser den och känner dig sugen på en bra IPA är det inte läge att vänta. Den här är på sin topp nu.


 
Barcelona är en stad som har mycket att erbjuda. Historia, konst, arkitektur, fotboll, tapas, strandliv och shopping. Och några trevliga ölbarer. Visst får man kanske leta lite mer än i t ex Stockholm, men det finns ett gäng ställen som är väl värda ett besök.

Varenda en verkar erbjuda alla sina fatöl på både halvpint och pint med typiska priser kring €3,5 respektive €5 medan flaskölen, såväl spanskt som import, ofta ligger kring €4-5. Rogue, Brewdog, Flying Dog, The Kernel och Mikkeller är några av de vanligare inslagen bland de importerade flaskölen och det är förstås The Kernel som sticker ut mest för det svenska ögat. Inga ölbarer verkar hålla öppet förrän omkring femtiden, i bästa fall. Dessutom håller de flesta stängt på måndagar.

George & Dragon är en av de största ölbarerna och en av de mer centrala, på gångavstånd från Placa Catalunya. Förutom Barcelonas förmodat största uppställning av flasköl från Rogue har de ett av de större utbuden av fatöl. 16 kranar utspridda längs en lång bardisk och utifrån mitt besök verkar de koncentrera sig på spanskt, belgiskt och amerikanskt. Man kan dessutom få provbrickor med 5, 10 eller 16 fatöl för 10, 18 respektive 25 €. Inredningen är glad och modern men innan folk börjar droppa in kan det kännas väldigt tomt eftersom lokal är relativt stor. Har enklare mat och tapas.
Uppdatering: Det verkar som att  The George & Dragon tyvärr har fått nya ägare, nytt namn och tyvärr ett sämre utbud.


Nere i de gotiska kvarteren finner man La Cerveteca som får anses vara en av Barcelonas kändare ölbarer. Atmosfären här är väldigt trevligt, vilket förstärks av att det redan tidigt på kvällen kommer ganska mycket folk. Priserna är marginellt högre än andra ställen men det är inget som riktigt stör den som är van vid svenska krogpriser. Mysigt inrett med en blandning av bord med stolar och ståbord som utgörs av gamla träfat.

Ale & Hop ligger lite undangömt i en gränd i närheten av triumfbågen men är väl värd att leta sig fram till. Här finns tio fatöl, varav två är handpumpade, med en blandning av spansk och europeisk öl. Därtill några kylar som man själv kan gå och kika och plocka i. Alltid härligt att själva kunna stå och vrida och vända på flaskorna och kika på datummärkningar. Har enkel, men väldigt god vegetarisk mat. Jag provade en av deras vegetariska burgare och den var riktigt, riktigt god. När man kommer in kan det se lite trist ut med en lång bardisk i rostfritt stål men det finns också ett mysigare rum innanför baren.



På CatBar tar man steget längre med grönsakerna och erbjuder bara vegansk mat, som också den är trevlig. Lite mindre sortiment än de andra ställena men fortfarande med en del trevliga spanska mikrobryggerier. Ligger mittemellan Cerveteca och Ale & Hop, runt hörnet från metrostationen Jaume 1. Har man istället spenderat dagen på La Sagrada Familia och vill koppla av med en kall mikroöl ligger La Bona Pinta bara något kvarter ner. Fem öl på fat och några kylda flasköl, samt en hylla med öl som är okylda och menade för att köpa med sig. Inget enormt utbud och är man inte området ändå tycker jag inte det är värt att åka hit. Serverar bara tapas i matväg men det finns några hyfsade restauranger tvärs över korsningen.
Varken Spanien som land eller Barcelona som stad är sådär särskilt kända för sin ölkultur. Istället är det rödvin och sangria som brukar få uppmärksamheten på dryckessidan. Men det finns faktiskt en spirande ölkultur i Spanien med många små mikrobryggerier som startar upp och i Barcelona finns flera barer och butiker som specialiserar sig på mikrobryggt.

I en liten serie om Barcelona med start här och nu kommer ni introduceras till den spirande ölkulturen genom en del vardera om ölbutikerna och ölbarerna samt självfallet också en del om de spanska mikroölen. Först går vi på ölbutikerna, som kanske är de mest lätträknade. Pass på med öppettiderna, de kan vara lite märkliga för oss svenskar. Kolla upp i förväg vilka dagar och tider de har öppet.

Vill du hålla dig någorlunda centralt i Barcelona finns nämligen bara en ölbutik av rang vad gäller spansk öl och det är Rosses i Torrades. På Carrer del Consell de Cent 192 är det gångavstånd från Placa Catalunya och La Rambla. Risken finns att man har tunga påsar på vägen hem förstås och då är det skönt att ha metrostoppet Urgell ett kvarter ner. Metrosystemet i Barcelona är för övrigt både smidigt, billigt och har täta avgångar.

På hyllorna hos Rosses i Torrades finner man såväl spansk öl som importer. Åtminstone ett tiotal spanska mikrobryggerier finns representerade, flera av dem från Katalonien. Håll utkik efter bryggerier som Naparbier och Dougalls. Ägaren talar god engelska, vilket inte är helt vanligt i Barcelona, och var mycket hjälpsam med att bl a peka ut vilka olika stilar som fanns. Utöver de spanska ölen fanns också en hel del importer, främst från Belgien, Danmark och USA. Mycket man känner igen men också en del lite ovanligare öl, bland annat några från The Bruery, Hoppin' Frog och Alvinne. Småflaskor kostar generellt kring €2,5-3. 

Någorlunda centralt finns också La Maison Belge och som namnet kanske avslöjar specialiserar man sig på belgisk öl. Trevligt för de boende i Barcelona men för en svensk på jakt efter spanska öl är det inte värt ett besök. Lite längre utanför centrum finns 2D2Dspuma, i närheten av metrostationerna Congres och Maragall. Det är både en ölbar och en intilliggande ölbutik som går under namnet och här finns en del spanska öl som inte finns hos Rosses i Torrades.

Till sist finns det även några barer mer centralt i Barcelona som också fungerar som ölbutiker, t ex La Cerveteceria och La Bona Pinta. Båda dessa är något dyrare än de ovanstående och har betydligt mindre sortiment. Särskilt på La Cerveteceria kan man dock hitta någon enstaka spansk mikroöl som inte finns på de andra ställena.
Häromdagen meddelade Copenhagen Beer Celebration att Rogue har avbokats och som ersättare tar man in Brewdog. Med fyra veckor kvar till den hajpade festivalen är 27 bryggerier inbokade, varav flera hör till några av världens mest välrenommerade bryggerier.

Med 30 utlovade deltagande bryggerier ska tre till deltagande bryggerier in i utställarlistan. Samtidigt har nu de första öllistorna så smått börjat rulla in och publiceras löpande på deras eventsida på Facebook. Against The Grain och 8Wired är de första vars listor kommit in och det ser lovande ut.

De hittills annonserade utställarna är:
SVT verkar hänga på ölkultursresan. I någon mån. Jag blir inte sådär jättemunter att av att titta (eller lyssna) på den här promon. Förhoppningsvis blir det bättre än vad som utlovas av promon, men efter de senaste eskapaderna i morgonsoffan är det svårt att vara optimistisk.

Okej, det är bara en trailer. Men vafan??!?! Kunde de inte gjort en lite positivare framställning av den spirande ölkulturen? Första halvan får mig att vilja skära mig i armarna och under andra halvan undrar jag om det är någon som är fast i 90-talets allmänna "det är bara tjeckerna som gör bra öl"-uppfattning som ska driva programmet.

Om två veckor får vi svaret, antar jag...
Idag kommer ett gäng nya öl också i det lokala beställningssortimentet, som kan beställas styckvis. Som brukligt är det en blandning av öl från bryggerier som är gamla i gemet, nyare bryggerier, danska bryggerier och bryggerier som gör premiär på Systembolaget.

Brekeriet Breidur, 59,90 kr, 33 cl
Bålsta Eklöws Svarta, 36,10 kr, 33 cl
Båstad Bjäre Pils, 24,00 kr, 33 cl
Båstad Premiär, 24,00 kr, 33 cl
Eskilstuna Walter Kurtssons Tåbira, 25,90 kr, 33  cl
Hornbeer Caribbean Rumstout, 64,90 kr, 50 cl
Pang Pang Hornstull Honey Amber, 49,00 kr, 33 cl
Pang Pang Hökarängen IPA, 39,70 kr, 33 cl
Slottskällans Vit, 19,70 kr, 33 cl
South Plains Hoptimus Delirium, 28,30 kr, 33 cl
Stronzo Gluten My Ass, 49,90 kr, 33 cl
Xbeeriment Madraz IPA, 59,90 kr, 50 cl

Bland de äldre bryggerierna märks att Slottskällan tar tillbaka sin gamla veteöl Vit inför sommaren och att Eskilstuna släpper Walter Kurtssons Tåbira på mindre flaska än tidigare (men det verkar vara samma öl). Från Danmark får vi tre öl varav det egentligen bara är Stronzos som är ny, men både Madraz IPA och Caribbean Rumstout är mycket goda. Båstad premiärar med både Premiär och Bjäre Pils, medan det snarlikt namngivna Bålsta släpper nästa öl i sin Eklöwsserie. Därtill har vi mango-äpple-brett-öl från Brekeriet som ni kan läsa om här och och Pang Pangs Hökarängen som jag drack för ett drygt år sen när den premiärade på Bishops Arms Folkungagatans fyraårsfirande.
Av gammal vana skulle man kunna tro att det kommer ett släpp med fasta nyheter imorgon men numera kommer ju de fasta släppen i mars, juni, september och december istället för april och oktober. Däremot är det imorgon som leverantörerna får chansen att precis som brukligt ändra priser på produkter som redan finns i fasta sortimentet. De stora sänkningarna på Hardcore IPA och Tokyo från Brewdog ser nästan ut som aprilskämt men är helt sanna. Här har ni hela listan över prisändringar på öl i fasta sortimentet, såväl höjningar som sänkningar.

Som ni kan se är det just Hardcore och Tokyo som står för de största prissänkningarna men även Früli Strawberry Beer gör en stor sänkning. Bland de prishöjda ölen sticker tyvärr Orval ut som den med störst ökning. Noterbart är till exempel också att flera Guldkällan får relativt stora prissänkningar, vilket man kan anta har att gör med att märket flyttar från TOMP till Spendrups.

[Namn, gammalt pris, nytt pris, prisändring]

HÖJDA PRISER

ALE

Old Speckled Hen  21,90 kr 22,40 kr 0,50 kr
Newcastle Brown Ale  14,90 kr 15,20 kr 0,30 kr
Orval  22,70 kr 24,90 kr 2,20 kr
Chimay vit  26,90 kr 27,90 kr 1,00 kr
Bombardier  19,90 kr 20,90 kr 1,00 kr
Black Isle Organic Goldeneye Pale Ale 16,90 kr 18,90 kr 2,00 kr
Rodenbach Grand Cru 23,90 kr 24,90 kr 1,00 kr
Abbot Ale  18,90 kr 19,40 kr 0,50 kr
Marston's Pedigree 14,40 kr 14,90 kr 0,50 kr
Lancaster Bomber Thwaites 20,90 kr 22,50 kr 1,60 kr
Greene King IPA Export 19,90 kr 21,90 kr 2,00 kr
Napa Smith Organic IPA 21,90 kr 23,90 kr 2,00 kr
Brakspear Triple  27,90 kr 28,50 kr 0,60 kr

LJUS LAGER

Falcon Export  13,60 kr 13,70 kr 0,10 kr
Grolsch Premium Lager  12,50 kr 12,90 kr 0,40 kr
Warsteiner  11,90 kr 12,90 kr 1,00 kr
Asahi Super Dry 14,90 kr 15,90 kr 1,00 kr
Carlsberg Hof  11,90 kr 12,90 kr 1,00 kr
Brooklyn Lager  16,90 kr 17,30 kr 0,40 kr
Pripps Blå Pure  10,90 kr 11,90 kr 1,00 kr
Karlovacko  16,90 kr 17,20 kr 0,30 kr
Gösser  11,80 kr 12,10 kr 0,30 kr
Breznak  11,40 kr 11,60 kr 0,20 kr
Swedish Elk Brew  10,50 kr 10,90 kr 0,40 kr
Störtebeker Bock-Bier 15,50 kr 15,90 kr 0,40 kr
Bellman 6,0  14,30 kr 14,40 kr 0,10 kr
Ambar Especial    8,90 kr   9,90 kr 1,00 kr
Falcon Export  13,70 kr 13,80 kr 0,10 kr
Arboga 10,2  19,90 kr 20,30 kr 0,40 kr
TT  10,90 kr 11,90 kr 1,00 kr
Three Towns Premium Lager 11,60 kr 11,90 kr 0,30 kr

MÖRK LAGER
Primátor Premium Dark 13,90 kr 14,80 kr 0,90 kr

PORTER/STOUT
St Peter's Cream Stout  28,90 kr 29,40 kr 0,50 kr

SPECIALÖL

Aecht Schlenkerla Rauchbier  24,90 kr 25,90 kr 1,00 kr
Estrella Damm Inedit 55,00 kr 57,00 kr 2,00 kr

VETEÖL
Schneider Weisse Unser Aventinus 24,90 kr 25,90 kr 1,00 kr

SÄNKTA PRISER

ALE

Whitstable Bay Organic Ale 22,40 kr 21,90 kr -0,50 kr
Liberty Ale  24,90 kr 22,90 kr -2,00 kr
Brakspear Oxford Gold  15,00 kr 14,90 kr -0,10 kr
1698 Strong Ale 15,40 kr 14,90 kr -0,50 kr
Belhaven Wee Heavy 18,90 kr 16,90 kr -2,00 kr
Innis & Gunn Rum Finish 21,90 kr 19,90 kr -2,00 kr
Brewdog Hardcore IPA  36,00 kr 29,90 kr -6,10 kr

LJUS LAGER

Heineken  14,60 kr 13,90 kr -0,70 kr
Corona Extra  16,20 kr 15,90 kr -0,30 kr
Cobra  14,90 kr 12,90 kr -2,00 kr
Arton56  10,40 kr   9,90 kr -0,50 kr
Åbro Original Starköl   9,90 kr   8,90 kr -1,00 kr
Carlsberg Export  17,90 kr 16,90 kr -1,00 kr
Carlsberg Hof  16,90 kr 15,90 kr -1,00 kr
Blågul  11,30 kr 10,90 kr -0,40 kr
Bavaria Premium    8,90 kr   7,90 kr -1,00 kr
Norrlands Guld Dynamit 15,90 kr 15,40 kr -0,50 kr
Norrlands Guld Export 13,90 kr 13,70 kr -0,20 kr
Spendrups Premium Gold  14,10 kr 13,90 kr -0,20 kr
Wårby Stockholm Extra Stark 14,10 kr 13,90 kr -0,20 kr
Spendrups Bright  13,90 kr 13,70 kr -0,20 kr
Heineken  13,90 kr 13,50 kr -0,40 kr
Dansk Fadøl    9,20 kr   8,90 kr -0,30 kr
Guldkällan (4,8 %) 10,90 kr   8,90 kr -2,00 kr
Guldkällan (5,7 %) 11,90 kr   9,90 kr -2,00 kr
Småland Mellanöl  10,90 kr   9,90 kr -1,00 kr
Bjørnebryg Extra Stark 14,50 kr 13,90 kr -0,60 kr
Pripps Extra Stark  14,10 kr 13,90 kr -0,20 kr
Carlsberg Export  16,50 kr 15,90 kr -0,60 kr
Mariestads Export  16,40 kr 15,90 kr -0,50 kr
Henninger Premium Bier   9,90 kr   7,90 kr -2,00 kr
Duff Beer 20,90 kr 19,90 kr -1,00 kr
Guldkällan (flaska) 11,00 kr   9,90 kr -1,10 kr
Åbro Sigill  11,00 kr 10,90 kr -0,10 kr


PORTER/STOUT
BrewDog Tokyo  98,00 kr 89,00 kr -9,00 kr

SPECIALÖL
Anchor Steam Beer  24,90 kr 21,90 kr -3,00 kr

VETEÖL
Früli Strawberry Beer 13,90 kr   9,90 kr -4,00 kr