Butternut-sötpotatis-jordnöt-soppa

, , Inga kommentarer
Man börjar så smått få förhoppningar om våren men än är inte vintern slut. En ordentlig soppa är alltså fortfarande på sin plats och få soppor värmer så gott som den här varianten på butternutpumpa, sötpotatis och jordnötssmör.

När jag för några år sen bodde på Nya Zeeland gjorde jag en soppa på butternutpumpa, sötpotatis (eller kumara som det kallas på Nya Zeeland) och jordnötssmör. Jag vet inte hur jag i dagarna kom att tänka på den igen men jag bestämde mig i alla fall för att försöka replikera den och det blev riktigt lyckat. En stadig, söt och väldigt mättande soppa som värmer gott så här års. Den är dessutom helt vegansk och rätt så billig.

För 4-5 portioner behöver du:
ca 1 kg butternutpumpa
2 stora sötpotatisar
1 stor morot
1 gul lök
2 klyftor vitlök
en rejäl klick jordnötssmör (1 dl? jag höftade)
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 lime
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
salt och peppar
olivolja
(1 tsk timjan)

Skala pumpan och rotfrukterna, gröp ur innanmätet ur pumpan och tärna alltsammans i stora kuber. Vänd runt i olivolja, salt, peppar och eventuellt lite timjan. Rosta i ugn i ca 30 minuter på 200-225 grader.


Hacka upp lök och vitlök. Fräs på löken först i några minuter och tillsätt sedan vitlöken. Låt fräsa någon minut, rör sedan i jordnötssmöret. Häll i de rostade rotfrukterna, pumpan och vatten samt smula ner buljongtärningen. Tillsätt kanel och kardemumma. Rör om ordentligt och låt puttra i ca en kvart. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Tillsätt limesaft efter smak för att tämja sötman något. Servera gärna med ett gott matbröd.

Ett uppenbart ölval är ju förstås om man har någon pumpaöl kvar från hösten. Testa annars en dubbel eller en weizenbock, som också är lite enklare att få tag på så här års.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar