Bron, ån och bryggeriet
Med 60 miljoner producerade liter öl per år sätter sig Åbro bekvämt på tredje plats på listan över Sveriges största bryggerier. Det är också ett bryggeri som varit mest känt för sina traditionella lageröl, men som nu blickar mot nya stilar, moderna humlesorter och utökad export.

Har ni någonsin funderat på var namnet Åbro kommer ifrån? Det är enklare än man kan tro. Bryggeriet ligger helt enkelt intill en bro över en å. En åbro alltså, och intill den åbron har det legat sedan det grundades 1856. Själva namnet Åbro fick det däremot inte förrän på 1890-talet när den dåvarande bryggmästaren Axel Herman Johansson köpte bryggeriet. Än idag ägs bryggeriet av samma familj och är därmed Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Företagets VD, Henrik Dunge, är den fjärde generationen i familjen som driver Åbro.

Storleksmässigt är det ungefär hälften så stort som Carlsberg Sverige och Spendrups och omkring 20-30 gånger så stort som landets största mikrobryggerier, räknat i producerad volym öl per år. Därtill producerar Åbro också det internationellt populära cidermärket Rekorderlig, som man producerar 40 miljoner liter om året av.


Det nuvarande bryggeriet har funnits i 20 år och ritades av Henriks bror, som är arkitekt, med en tydlig vision om att göra det lätt för besökare att få en överblick och förståelse för hur bryggeriet fungerar. Brygghuset står öppet och kantas av balkonger där besökare på guidade turer kan beskåda hela härligheten där man brygger 30 000 liter i taget. Samma sak vid tapphallar och lager. Inget annat svenskt bryggeri som jag har besökt är byggt med så tydligt fokus på besökarna.

Sedan 1995 har man fortsatt att bygga ut och utveckla det nuvarande bryggeriet, bland annat med nya tappmaskiner. Nu har man en omsättning på 950 miljoner kronor och med en bra vinstmarginal har man kunnat använda eget kapital för investeringarna. Med en ständig utveckling finns ändå en sak som är konstant och det är vattnet som man tar från en egen brunn. Rullstensåsen som regnvattnet filtreras ner genom resulterar i ett bra bryggvatten, och vattenkvaliteten snarare än bron över ån är anledningen till att bryggeriet hamnade här från början. Vattnet används i princip obehandlat, allt man gör är en grovfiltrering för att få bort eventuella större partiklar som slunkit med och en UV-behandling för att säkerställa att det inte finns några levande mikroorganismer i vattnet. I slutändan går det åt tre liter vatten för varje liter öl.

-Förut låg det två fotbollsplaner, en med gräs och en med grus, uppe vid rullstensåsen. Vi kunde märka på mineralinnehållet i vårt vatten när de hade gödslat gräsplanen eller saltat grusplanen, berättar bryggmästaren Lennarth Anemyr som jobbat på bryggerier i 35 år, varav 10 som bryggmästare. De där fotbollsplanerna finns däremot inte längre. På tal om fotbollsplaner hade det gått in några stycken i deras lagerlokal.


Brygghuset drivs med ånga från Vimmerbys biobränsleeldade fjärrvärmeverk. Förr i tiden användes en del majs i bryggningen, men sedan 2000 är det helmalt som gäller för alla öl. Humlingen sker för det mesta med pellets även om någon burk humleextrakt slinker ner i vissa öl. Torrhumling kan man i princip göra men med tankar om 100 000 liter styck är det ett svårt moment utan extrautrustning. Humla i whirlpool är däremot en teknik man använder i vissa öl, liksom dekoktionsmäskning. 

Det uppmärksammade samarbetet med SHBF har resulterat i att man bryggt både Drakens IPA och Skotten Ale, baserade på fjolårets respektive årets vinnare i SM i hembrygd öl. 
-Vår basmalt kommer med lastbil och förvaras i silos men specialmalten tar vi fortfarande på 25-kilossäckar från Viking och Weyermann. När Staffan kom hit och bryggde Skotten Ale gick det åt betydligt många fler säckar specialmalt än i våra vanliga öl. Fy fan, då hade man ont i armarna efteråt, berättar Lennarth och skrattar.


De experimenterar också en del på egen hand. Lennarth gillar själv Galaxy och har bryggt en alkoholsvagare lager som humlats med den inför en offert på Systembolaget. Om den vinner den lanseringsplatsen återstår att se. Han har även gjort en ale som humlats med bland annat Citra. Även om han har ett litet pilotverk att experimentera på har de här två ölen bryggts på det fullstora bryggverket. En hel del av dem och liknande öl går ut till deras egna krogar som inkluderar Queen's Head och The Bull and Bear Inn i Stockholm, Green Lion i Malmö, Black Lion i Norrköping, The Horse and Hound i Linköping samt Brygghuset i direkt anslutning till bryggeriet i Vimmerby.

-Vi vill inte driva en pubkedja, vi vill driva en kedja av pubar. De är alla släkt med varandra men har också sin egna identitet. Vi använder dem för att visa upp våra produkter men alla har också ett brett sortiment med öl från många olika leverantörer, berättar Ola som är senior brand manager.

För den bredare marknaden har man också tagit fram varumärket Bron med, än så länge, en pale ale och en IPA. Båda ölen är bryggda på Coppersmiths i Västerås och det hänger ihop med att det är öl som gjorts för krogmarknaden. Volymerna blir helt enkelt inte tillräckligt stora för att man ska göra dem på det egna bryggeriet. Inte än i alla fall, men möjligheten finns.

Medan det "bara" var 10 av de närmare 50 öl som lanseras i det lokala sortimentet på tisdag som var alltför defekta var det bara omkring en handfull öl som kändes som något man skulle vilja köpa ur en ren kvalitetssynvinkel. Överlag är alltså nivån på sin höjd medelmåttig i det här lokalsläppet, vilket man kan läsa mer om här i snabbrecensionerna.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt]
[Mitt omdöme]


Jädraöl Wheat Berry
30796, Sandviken, 33 cl, 24,90 kr, 5 %
Skumbanan och lite fenoler. Inga riktiga bärtoner däremot. Funkar men inte mer.

Sahtipaja Rött Men Inte Sött 
30758, Mark, 33 cl, 37,90 kr, 4,4 %
Rejält surt, på gränsen till för mycket, med tydliga toner av hallon. Fin eftersmak men den starka syran i inledningen gör den lite jobbig att dricka.

S:t Annas Amber Lager
30798, Halmstad, 33 cl, 17,90 kr, 5,5 %
Karamellig och väldigt jolmig, utan någon beska. Inga felsmaker men inget man vill dricka.

Eskilstuna Columbus Goes North Super Saison
30816, Eskilstuna, 33 cl, 33,30 kr, 8,6 %
Typisk (super) saison i grunden med lite väl mycket kryddiga och syrliga toner från citrontimjanen som man kryddat ölen med.

Ysta 50/50
30708, Tomelilla, 50 cl, 25,80 kr, 5 %
Svag ton av avlopp i doften men smaken funkar med torra toner av karamell och rostat bröd följt av en örtighet och lätt beska.

Skeppsgossen Rosen Boom
30807, Karlskrona, 33 cl, 23,90 kr, 5,2 %
Lite murrig med lätt rostade toner, lite lite mjölkchoklad och så mot slutet smyger sig en lätt plastighet in.

Värmdö Bryggeri Fyrvaktarens Midvinter
30752, Värmdö, 33 cl, 24,90 kr, 5,2 %
Mycket vingummin i doften medan smaken är väldigt platt, möjligen på grund av att all kolsyra skummade ut i början. Svårbedömd.

Nora Brygghus Vinterale
30818, Nora, 33 cl, 35,90 kr, 5,8 %
Stickigt kryddig, alltför mycket för mig men jag kan ändå se hur den kan funka för andra. Lätt maltig bakom, men kryddorna dominerar verkligen.

The Beer Factory Vinterale
30792, Leksand, 33 cl, 34,40 kr, 5,6 %
Nougat och lite nötter i en ganska söt smak med någon lätt orenhet, men ändå drickbar.

Sälens Fjällbryggeri Vargavinter
30803, Malung-Sälen, 33 cl, 30,60 kr, 6,3 %
Maltigt med nougat och höstlöv, samt lite orenheter men ändå godkänd.

West Coast Red
30756, Göteborg, 33 cl, 29,90 kr, 5,1 %
Helt okej red ale med knäckiga toner och hyfsad beska. Sticker inte ut åt nått håll.

Mjödhamnen Mölska Tallstrunt
30819, Hällefors, 33 cl, 39,40 kr, 6,8 %
Citrus, skog och honung i ett. Inte riktigt min grej men kan ändå tycka att det funkar väldigt bra och känns välgjort.

Chad Beer Sun Giant Pale Ale
30773, Svedala, 33 cl, 29,80 kr, 4,6 %
Ganska mild smak med lätta humletoner men för vass och för stark beska.

All In Soma Session IPA
30757, Göteborg, 33 cl, 33,90 kr, 4,7 %
Mycket humlig doft med fruktiga och talliga toner. Något lätt smak men som ändå bär de massiva mängderna humle. Utan tvekan den humligaste session-IPA jag provat och det imponerar att det håller ihop. Däremot har den inte mycket mer än humlen att bjuda vilket kanske blir lite enformigt.

Vega Shoreline APA
30760, Göteborg, 33 cl, 24,90 kr, 5,6 %
Fruktigt humlig med någon liten orenhet i smaken. Enkel men utöver felsmaken bra APA.

West Coast IPA
30755, Göteborg, 33 cl, 33,90 kr, 6,3 %
Fruktigt humlig med karamellsmaker bakom. Lite klorofyllig men annars väldigt välbalanserad. Lägger sig klorofyllsmaken är den riktigt bra.

Skeppsgossen Neptun UPA
30811, Karlskrona, 33 cl, 24,70 kr, 6 %
Väldigt lite humle och med lätta orenheter. Ganska menlös maltsmak dessutom.

Nacka Baggens IPA
30800, Nacka, 33 cl, 28,90 kr, 6,1 %
Menlös och jolmig utan några humletoner alls, men åtminstone utan felsmaker. Mild beska.

Rocket Zero Gravity Brett IPA
30781, Danmark, 33 cl, 44,90 kr, 7,1 %
Fruktigt humlig med lätta funkiga drag. Mer funk i smaken som också är mycket torr. Blir lite väl mycket funk för min del.

Ottsjö Brygghus Hållvallen Ekologisk Havrestout
30813, Åre, 33  cl, 39,10 kr, 4,5 %
Enkel stout med vissa orenheter som gör att ölen känns lite vass istället för mjuk som en havrestout borde vara.

BarlindBeer Bar Vinter Oatmeal Stout
30765, Öckerö, 33 cl, 31,90 kr, 4,8 %
Mycket enkel stout med vissa orenheter.

S:t Annas Special Bock 8-6
30797, Halmstad, 33 cl, 27,90 kr, 6,5 %
Karamellig och söt med lite tobakstoner. Något kvalmig.

Åsalid Rantens Porter
30777, Falköping, 33 cl, 34 kr, 5,7 %
Mycket rökig, lite väl mycket för min del. Lite choklad bakom det, men det är röken som dominerar.

Vega Gotenius Porter
30761, Göteborg, 33 cl, 26,90 kr, 6 %
Mjuk och fin porter. Möjligen något tunn men med fina smaker av choklad och knäckebröd.

Göteborgs Nya Bryggeri Porter Fenix
30791, Göteborg, 50 cl, 29,90 kr, 6,2 %
Skummade rejält ur flaskan men inga problem med smaken. Ganska enkel porter med choklad och en lätt rökig touch.

Närke Anders Göranssons Bästa Rököl
30817, Örebro, 50 cl, 43,90 kr, 6,5 %
Mycket rökig med toner av tjära och enris. På tok för skarp rökighet för min smak.

Qvänum Ekfaslagrad Porter Forester
30802, Vara, 33 cl, 67 kr, 9 %
Behagliga bourbontoner i doften men i smaken finns vissa orenheter som stör en del. Bourbontonerna tar så småningom över tillsammans med chokladsmakerna och det hela utvecklar sig till något rätt bra ändå.

Byaregårdens Jul
30770, Varberg, 33 cl, 23,40 kr, 5 %
Något kryddig och överlag väldigt tunn öl. Smakar väldigt lite.

Ysta Julöl
30711, Tomelilla, 100 cl, 69,80 kr, 5,7 %
Mjuk, enkel smak med karamell och rostat bröd följt av mycket mild örtighet.

Ottsjö Santa Ekologisk Julöl
30815, Åre, 33  cl, 38,90 kr, 5,6 %
Nougat och lätta rostade toner men också lite orenheter och en lätt syrlighet.

Göteborgs Nya Bryggeri Göteborgs Jul-Öl
30789, Göteborg, 50 cl, 25,90 kr, 5,8 %
Enkel och lite jolmig, med rostat bröd, karamell jord.

High Nose Snow
30724, Höganäs, 50  cl, 50,40 kr, 5,2 %
Mycket humlig och fräsch smak, med lätta toner av fudge. Balanserat och nyanserat. Riktigt bra!

Electric Nurse Christmas Ale
30759, Härryda, 33 cl, 24,90 kr, 5,3 %
Kryddigt och fruktigt humligt med lite djupare maltsmaker bakom. Lite halvenkelt men ändå bra.

Södra Deer Santa
30801, Haninge, 33 cl, 19,90 kr, 5,3 %
Enkel, lätt rostad smak med lätt mentolton och lite nougat.

Ängö Juliga Livets Ängöl
30774, Kalmar, 75 cl, 69 kr, 6,5 %
Massor av rostad ek i både doften och smaken. Så pass mycket att det är lite klurigt att känna så mycket mer, men det finns karamelliga malttoner bakom. Pass på då den skummar en del vid öppning.

Beerbliotek Christmas Nights
30767, Göteborg, 33 cl, 29,90 kr, 7 %
Lätt kryddig med toner av stjärnanis som integreras i maltsmakerna på ett väldigt smakfullt sätt. Verkligen en öl med känsla av julenatt.

Följande två öl släpps också i TSLS 1 december men fanns inte med vid skribentprovningen.
Sahlins Brygghus Blonde Ale
30787, Borlänge, 33 cl, 26,80 kr, 4,8 %

Sahlins Brygghus Saaz Single Hop Belgian Ale
30788, Borlänge, 33 cl, 28,70 kr, 5,3 %

Följande öl kommer också i släppet men bedömdes på skribentprovningen vara alltför defekta eller på annat vis otjänliga för att beskriva närmare.

Leufsta Pils
30809, Tierp, 33 cl, 22,90 kr, 5 %

Alingsås Röda Hjorten
30762, Alingsås, 50 cl, 30,80 kr, 5,5 %

Eskilstuna Vinterale
30785, Eskilstuna, 33 cl, 24,50 kr, 5,4 %

Wermlands Vinter
30780, Kristinehamn, 33 cl, 22,50 kr, 5,5 %

Lundabryggeriet Björnen Sover Skånsk Brown Ale
30814, Lund, 33 cl, 24,50 kr, 6 %

Ysta Caribbean India Pale Ale Mango/Chili
30707, Tomelilla, 33 cl, 30,60 kr, 6,5 %

Åsalid Påverås India Pale Ale
30778, Falköping, 33 cl, 33,30 kr, 6 %

Alingsås Nolhaga Park
30763, Alingsås, 50 cl, 32,20 kr, 6 %

The Beer Factory Kattjerks India Pale Ale
30793, Leksand, 33 cl, 36,90 kr, 5,9 %

Lundabryggeriet Svarte Petter Special Svart Dubbelbock
30812, Lund, 33 cl, 48 kr, 8,3 %

Snart når vi årets sista månad och det betyder också att det är dags att fylla på det fasta sortimentet. Utöver de 14 öl som tagit sig in på de vanliga lanseringarna är det också hela 16 öl som kvalat in från beställningssortimentet. Totalt 30 nya öl till fasta sortimentet på tisdag alltså! Här är snabbrecensionerna på ölen som släpps på tisdag.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.

Nils Oscar Alkoholfri
1909, Sverige, 33 cl, 15,90 kr, 0,4 %
Mycket spannmål i doften medan smaken har en blandning av bröd och spannmål. Bra fyllighet och fina örtiga toner. Det enda som stör är en grötig ton av drav som inte är helt trevlig, men på det stora hela en väldigt bra alkoholfri öl.
Bäst före: 04/05/2016

Praga Lager
1587, Tjeckien, 50 cl (burk), 14,90 kr*, 4 %
Något majsig i både doft och smak, tillsammans med brödiga och örtiga toner med lätt drag av smörkola. Något vass beska.
Bäst före: 10092016

Litovel Classic
1544, Tjeckien, 33 cl, 10,90 kr, 4,2 %
Mjuk, något smörig smak med brödiga toner och lätt örtiga drag. Mild men tydlig beska.
Bäst före: 30.10.2016

Platan Protivínský Granát Polotmavý Ležák 11°
1554, Tjeckien, 50 cl, 19,90 kr, 4,6 %
Mjukt och smörigt med lite drag av karamell och rostat bröd. Fyllig för alkoholhalten. Örtig och torr eftersmak.
Bäst före: 22.04.16

Nørrebro New York Lager
11416, Danmark, 33 cl (burk), 17,90 kr*, 5,2 %
Inledande ton av modern humle som inte kopplar något riktigt grepp utan som ligger ganska svagt genom smaken. Även de andra smakerna av formbröd och spannmål är ganska tunna. Låg beska. Något vattnig känsla.
Bäst före: 221016

Designbrew Alter Valter Altbier
11204, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 4,7 %
Nötigt fyllig doft som lovar gott. Smaken drar väldigt mycket åt rostade nötter, men också nougat, rostat bröd och lite örter. Markerad beska, men inte på något vis vass. Snyggt!
Bäst före: 02/11/2016

Ardwen Blanche
1682, Frankrike, 75 cl, 54,90 kr, 4,5 %
Väldigt citron- och limebetonad smak med lätt syrlighet och milda kryddtoner. Något för citrusdominerad för min del.
Bäst före: 29-03-2017

Gotlands Hopfenwisser
1423, Sverige, 50 cl, 29,50 kr, 5,6 %
Trevlig blandning av fruktig humle och tuggummitoner, med medelfyllig smak och bra beska i slutet. Möjligen något okomplicerad men i det stora hela god.
Bäst före: 2016.04.19

Dugges Black Currant
11535, Sverige, 33 cl, 27,90 kr, 4,5 %
Lätt doft av svarta vinbär, men betydligt starkare bärton i smaken tillsammans med en rejäl, och mycket ren, syra. Stramar åt lite i kinderna. Något enkelspårig smak men också gott.
Bäst före: 2017-10-20

Vander Ghinste Oud Bruin
1601, Belgien, 25 cl, 21 kr, 5,5 %
Karamellig med lätt syra för en oud bruin. Drar åt körsbärkärnor, vinäger och lite ek men även här betydligt snällare än de oud bruin vi brukar se i Sverige. Lätt sötma i avslutningen.
Bäst före: 17 08 16

DesignBrew Très Belle Chic Trippel
11218, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 8,5 %
Lite skumbanan, lite plåster och lite höstlöv i doften. Smaken är mer åt det fruktiga hållet men har en hel del udda smaker som inte nödvändigtvis är rena felsmaker men som inte riktigt hör hemma i en klassisk tripel. Ger ett smutsigt intryck av ölen. Inte bra i min bok.
Bäst före: 23 10 17

Designbrew Bettys Bitter Brown Ale
11211, Sverige, 33 cl, 22,80 kr, 4,5 %
Maltig smak med drag åt choklad, nougat och lite karamell. Lite jordiga toner också. Torr med lättrostad beska.
Bäst före: 03/11/2016

Traquair House Ale
11252, Storbritannien, 33 cl, 26,90 kr, 7,2 %
Djup maltig smak med torra karamelltoner, rostat bröd och lite toner av torkad frukt. Lätt rostad efterbeska och torr smak. Snyggt uppstramad!
Bäst före: AUG 24

Robinsons Old Tom
1608, Storbritannien, 33 cl, 25,90 kr, 8,5 %
Maltig med stor men ganska enkel karamellsmak, lätt fudgeton, försiktigt drag av rostat bröd och en liten gräsighet. Smått värmande alkoholton. Lite väl enkel kanske.
Bäst före: APR 17


Följande öl har kvalat in till fasta sortimentet genom god försäljning i beställningssortimentet
Oppigårds Dalalager
89149, Sverige, 33 cl, 17,90 kr, 5,2 %
Fyllig lager med smak av lantbröd och örter i en elegant sammansättning. Längre recension här.
Bäst före: APR 16

Eriksberg Karaktär
89937, Sverige, 33 cl, 12,90 kr, 5,4 %
Lätt fruktig doft. Tunn smak med lite estriga toner och så småningom lite karamell. Något kvalmig trots en viss efterbeska.
Bäst före: 14 APR 16

Innis & Gunn Lager Beer
89106, Storbritannien, 33 cl, 15,90 kr, 4,6 %
Tunn smak med något majsiga och generellt rätt söta toner. Rund och len, men helt utan något som ger substans.
Bäst före: JUN 16

Carlskrona Mörk Lager
88723, Sverige, 33 cl, 25,50 kr, 5,2 %
Karamellig och jordig smak. Alldeles för mycket jord för min smak. Hyfsat torr med lätt efterbeska.

SKA Rudie Session IPA
88663, USA, 35,5 cl, 23,90 kr, 4,5 %
Fruktig och något oljigt humlig doft. Lätt, frisk smak med mycket humle och försiktig maltkropp. Periodvis klarar den att bära humlen, periodvis inte, vilket är fallet för många session-IPA. I stort sett ett bra exempel på stilen.
Bäst före: 27/11/15

Även följande öl har kvalat in till fasta sortimentet men har funnits på skribentprovningar tidigare och har därför inte funnits att prova denna gång. Jag har lagt in mina tidigare snabbrecensioner för de öl där jag kunnat hitta dem.

Efes Pilsener
1527, Turkiet, 50 cl, 16,90 kr, 5%

Boddington
1600, Storbritannien, 50 cl, 20,90 kr, 4,6%

BrewDog Rip Tide
1620, Storbritannien, 33 cl, 27,90 kr, 8%

Zywiec
1610, Polen, 50 cl, 16,90 kr, 5,6%

Grebbestad Lager
1434, Sverige, 33 cl, 18,60 kr, 5%
Snabbrecenserades i november 2014 och då skrev jag så här:
Nyanserat brödigt maltig med ett lätt inslag av rostat bröd. Lätt fruktighet i humletonen. Mild beska.

Brewski Mangofeber DIPA
30109, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 8%
Snabbrecenserades i december 2014 och då skrev jag så här:
Tungt humlig som börjar lite barrigt för att sedan gå över mot den exotiska frukten i en rejäl slagsida. Balanseras nätt och jämnt upp av en lättare kropp med toner av kakor. Lång efterbeska.

Stigbergets IPA Simcoe Citra
30140, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6,3%
Snabbrecenserades i november 2014 och då skrev jag så här:
Väldigt typiska toner av Simcoe och Citra, med Simcoes lite oljiga, kattpissiga toner och Citrans söta citrus. Sockerkakasmak i botten. Rätt så låg beska, istället ligger humlefokuset på aromerna. Mumsigt!

Stigbergets Endless Summer Ale Amarillo Single Hop
30145, Sverige, 33 cl, 28,90 kr, 5,5%
Snabbrecenserades i november 2014 och då skrev jag så här:
Friskt humlig doft och smak med kakig maltsmak. Enkel, rättfram och trevlig pale ale.

Stigbergets Eko Pale Ale
30257, Sverige, 33 cl, 26,90 kr, 5%
Snabbrecenserades i mars 2015 och då skrev jag så här:
Mild, lätt humlig med försiktigt fruktiga drag. Lättdrucken ale som inte sticker ut.

Poppels Russian Imperial Stout
30285, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 9,5%
Mer om denna i en artikel om att lagra dess föregångare finns här.

Brewski Passionfeber IPA
30519, Sverige, 33 cl, 37,90 kr, 7%
Snabbrecenserades i maj 2015 och då skrev jag så här:
Tropiskt fruktig med ett bakgrundsinslag av passionsfrukt men också med en udda fröbeska i smaken.

När det kommer in en massa nya öl på Systembolagets hyllor är det också några som måste ramla ut. Här är listan över de som ramlar ut i december på grund av för dålig försäljning. Öl som Coppersmith White IPA, Ridgeway Imperial Barley Wine och Aecht Schlenkerla Rauchbier kommer jag sakna rejält.

Följande öl (artikelnummer) kommer från och med första december inte att finnas i fasta sortimentet längre.
Raggaröl (88626)
Primator Unfiltered Lager (1569)
Pripps Extra Stark (1296)
Mahou Negra (1723)
O'Haras Irish Red Ale (1486)
Old Speckled Hen (1356)
Bombardier (1529)
Waxholm Pale Ale (89578)
Leffe Brune (1336)
La Trappe Blond (1494)
Ridgeway Imperial Barley Wine (2146)
Coppersmith White IPA (11326)
Sinebrychoff Porter (11916)
Brewdog Tokyo (1558)
Zeunerts Höga Kusten (89712)
S:t Eriks Rauchbier (11912)
Aecht Schlenkerla Rauchbier (1359)

Några av dessa är verkligen förluster för det fasta sortimentet. Särskilt de som nämndes i ingressen, men även förlusten av Sinebrychoff Porter och den fortsatta gallringen av brittisk ale känns trist. Systembolagets modell för att utvärdera öl känns allt mer som den behöver en uppdatering, innan vi bara står med ett gäng APA, IPA och DIPA på alehyllan.

Gouden Carolus är nog i Sverige allra mest kända för sin Cuvée Van Der Keizer Blauw, en riktigt tung och söt belgare på 11 % som är känd som en bra lagringsöl. Eller kanske snarare, den är känd för att vara väldigt söt när den är ung och i behov av lite tid för att hitta sig själv. När jag bjöd välgörenhetsgänget på provningen i helgen så plockade jag fram den här ölen från 2005, 2010 och 2015 så vi kunde testa om den verkligen blev bättre med lagring.

När jag började lagra öl i början av 2010 var det just Cuvée Van De Keizer Blauw som var bland de första ölen att ställas ner i källaren. Då var det förstås en flaska från 2009 och den står fortfarande kvar där i källaren. Några år senare sprang en bekant på flaskor från 2005 (och 2008) i en ölbutik i Danmark och löste så att jag fick en flaska. Med en tioårig flaska och en färsk flaska från när den släpptes nyligen kompletterades såklart med en flaska från 2010 för att få fina femårssteg mellan årgångarna.

Det här ÄR en öl som är väldigt söt när den är färsk och även om senaste årgången är ovanligt bra redan nu så är även den sådär söt så man nästan vill sträcka sig efter tandborsten. Det blev särskilt tydligt när vi provade den mot de äldre årgångarna.

Sötman har nämligen hunnit dämpas rejält "redan" på fem år, och det där med att den skulle behöva behöva tid för att hitta sig själv visade sig vara helt sant. Skillnaden mot den färska ölen är enorm och det är väldigt mycket till det bättre hållet. Mognare och mer integrerade smaker, fler nyanser och bättre balans. 

Toppen verkar just nu ligga någonstans mellan 2005 och 2010. I ölen från 2005 kunde man nämligen börja känna en del tecken på för hög ålder med lite väl mycket madeiratoner och lite lätta pappdrag. Å andra sidan fanns också andra delar av smaken som blivit ännu bättre än i ölen från 2010, vilket tyder på att det finns en topp någonstans däremellan. 

Det var lite blandade åsikter gällande vilken av 2005 och 2010 som var bäst, men just att det någonstans däremellan borde vara som bäst var vi nog alla överens om. Så ni kan förstå att jag är nöjd att jag har mina flaskor från 2008 och 2009 kvar.

Med andra ord, det här är verkligen en öl som vinner på lagring. De första åren gör störst skillnad så ge den i alla fall några år i källaren.

Bland alla amerikanska bryggerier som exporterar till Sverige lär Brooklyn Brewery vara det som säljer allra mest. De är (följdaktligen) också ett av dem som engagerar sig mest i den svenska marknaden, genom diverse specialsläpp, inblandningen i NCB och ständiga besök från den karismatiske bryggmästaren Garrett Oliver, vilket också byggt många svenskars bild av bryggeriet. När jag besökte Brooklyn i helgen fick jag en chans att se bryggeriet ur en ny synvinkel.

Brooklyn Brewerys samarbete med Carlsberg började för omkring tio år sedan, först mot den danska marknaden och snart därefter även med export till Sverige. I Sverige fick det snabbt fäste och genom åren har den svenska marknaden blivit bryggeriets näst största, bara trumfat av hemstaten New York. De jag pratade med på bryggeriet uppskattade att omkring 15 % av produktionen går till Sverige. På Systembolaget var Brooklyn Lager den mest sålda amerikanska ölen under 2014 och genom Carlsbergs omfattande distributionsnät har Brooklyns öl nått ut till krogar landet runt.


Brooklyn Brewery har också haft en stor tillväxt de senaste åren och även om en stor andel av deras öl kontraktbryggs på FX Matt i Utica, NY, så har det egna bryggeriet i Brooklyn också växt i takt med att försäljningen ökat och tar nu upp ett helt kvarter. Närmare tio miljoner liter bryggs på det egna bryggeriet i Brooklyn i år, på ett bryggverk som gör 6000 liter åt gången. Därtill bryggs omkring 40 miljoner liter hos FX Matt, men det kan vara ett minne blott inom några år. Man är nämligen i inledningsfaserna av att anlägga ett nytt bryggeri på Staten Island, ett projekt som i bästa fall är klart kring årsskiftet 2017/18.

Trots att omkring 80 % av deras volymer alltså bryggs i Utica, 40 mil norr om New York City så är Brooklyn Brewery tätt förknippat med sin stadsdel. När Steve Hindy och Tom Potter drog igång verksamheten i slutet av 80-talet och fortfarande när det egna bryggeriet byggdes i mitten av 90-talet så var Brooklyn en nedgången stadsdel i New York. Att vistas i Brooklyn var det få som gjorde frivilligt. Bryggeriet har sedan varit en ledande kraft i stadsdelens utveckling till dagens hippa område och idag ringlar köerna långa för att besöka bryggeriets taproom som håller öppet på helgerna.


Som många säkert har märkt så är bryggmästaren Garrett Oliver ute och flänger en hel del. I runda slängar 120 resdagar per år. Under mitt besök har han precis kommit tillbaka från Slovenien och är lika jetlaggad som jag själv, även om han inte visar det utan är lika utåtriktad som vanligt.

Det dagliga arbetet leds snarare av folk som produktionschefen Jimmy Valm och assisterande bryggmästare Andrew Ety.
-Jag jobbar med de mer praktiska bitarna utanför den direkta produktionen. Bland annat jobbar jag med att välja ut humle från varje skörd och även med andra råvaror. Att åka till Yakima varje skörd är ett fantastiskt privilegium, hela dalen doftar humle, berättar Andrew som har en betydligt mer reserverad, men ändå varm, utstrålning jämfört med Garrett.


-Jag börjar också bli mer involverad i vårt pilotbryggverk, men det är Garrett som utformar i stort sett alla idéer för nya öl. Han samlar inspiration under alla sina resor och när han är här diskuterar vi hans idéer. Sen följer ett sorts samarbete mellan mig och han för att utifrån hans idé ta fram en öl som faktiskt går att producera, fortsätter Andrew.

Nya öl kommer också från deras fatserie där Molly Browning är ansvarig för fatprogrammet. Varje kvartal släpps en fatlagrad öl i något större skala men utvecklingen av nya öl sker på mindre skala och dyker upp som det vi känner som Ghost Bottles. Alltså öl som görs i så små mängder att det buteljeras och tas med på provningar och dylikt men som aldrig riktigt säljs. Faten till kvartalsprogrammet finns i ett större lager några kilometer från bryggeriet medan de andra faten, som kräver lite tätare kontroller, finns i lagerlokalen mittemot bryggeriet. Molly tar med mig till det senare när hon ska hämta ett prov till Garrett från en öl som går under arbetsnamnet Old Fashioned.


-Mitt jobb går ut på att hålla koll på faten, få tag på nya fat och allt annat som rör det här. Ett fat som använts till vin eller bourbon tidigare brukar kosta omkring 200 dollar medan ett exklusivare fat som använts för t ex sherry kan gå oss på 600 dollar. Det här gör att ölen blir ganska dyra och det är också därför vi mest använder våra lite starkare öl som Local 1 och Local 2 till dem. Folk har en tendens att vara mer okej med att betala ett högre pris om ölen också är starkare, resonerar Molly medan jag sippar på ett smakprov av Old Fashioned.

Efteråt blir jag kvar en stund för att se hur deras bar går från att vara helt öde till att snabbt fyllas upp med en lååång kö så fort de öppnar för dagen. Det är inte bara i Sverige som Brooklyn är populära.
Vi har återigen uppdaterat den stora listan med kommande släpp på Systembolaget! Som vanligt är det en blandning av gamla favoriter och nya spännande bekantskaper som kommer dyka upp i de tillfälliga släppen, men det ser också riktigt, riktigt bra ut. Bland annat kommer återvändande godsaker som Kriek De Ranke, Brooklyn Black Ops och Dieu Du Ciel Solstice d'Hiver men också så spännande nyheter som Sierra Nevada Barrel Aged Narwhal, Pohjala Pime ÖÖ, Omnipollo Noa och Stone Enjoy After.

Redan decembersläppet ser riktigt intressant ut med följande öl:

T5
Dugges SÖ30!, 11420, Sverige, 33 cl, 24,70 kr, 6,3 % - 13000 st
Harvey's Christmas Ale, 11478, Storbritannien, 27,5 cl, 32,80 kr, 7,5 % - 4032 st
Innis & Gunn Espresso Barley Wine, 11549, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 8,4 % - 36000 st
Kinn Tomasmesse, 11918, Norge, 33 cl, 34,90 kr, 10,5 % - 5184 st
Mathias Dahlgren Julbordet Ekologiskt Mixpack, 11404, Sverige, 132 cl, 120 kr, 5,2 % - 5000 st
Mikkeller SpontanFruitsalad, 11429, Belgien/Danmark, 75 cl, 149 kr, 10 % - 4002 st
Nils Oscar Winter Edition, 11529, Sverige, 50 cl, 48,40 kr, 8,4 % - 8000 st
Nynäshamn Valsviken Vinterporter, 11383, Sverige, 25 cl, 43,30 kr, 9,1 % - 7200 st
Schloss Eggenberg Samichlaus, 11787, Österrike, 33 cl, 41,80 kr, 14 % - 4800 st
Sierra Nevada Narwhal, 11893, USA, 35,5 cl, 46,90 kr, 10,2 % - 8000 st

T6
Birra del Borgo 25 Dodici, 11491, Italien, 33 cl, 39,90 kr, 9,5 % - 3804 st
Blaugies La Moneuse Special Noël, 11536, Belgien, 75 cl, 74 kr, 8 % - 1980 st
Corsendonk Christmas Ale, 11554, Belgien, 75 cl, 84,90 kr, 8,5 % - 2160 st
Dupont Avec Les Bons Voeux, 11200, Belgien, 37,50 cl, 50 kr, 9,5 % - 2040 st
Gigantic IPA, 11226, USA, 65 cl, 84,90 kr, 7,3 % - 3180 st
Remmarlöv The Local Hops Fresh Hop Ale 2015, 11498, Sverige, 33 cl, 26,20 kr, 5,6 % - 4500 st
St Bernardus Christmas Ale, 11641, Belgien, 75 cl, 71 kr, 10 % - 3360 st
Stillwater Autumnal Amber Saison, 11269, USA, 35,5 cl, 36,90 kr, 7,2 % - 2500 st
Stillwater Why Can't IBU IPA, 11712, USA, 35,5 cl, 33,90 kr, 5,7 % - 3500 st
To Öl Snowball Saison, 11640, Danmark/Belgien, 75 cl, 84 kr, 8 % - 2136 st

T7
Camden Town Camden Beer 2015, 11016, Storbritannien, 75 cl, 109 kr, 7,6 % - 600 st
Malheur Dark Brut, 11221, Belgien, 75 cl, 145 kr, 12 % - 600 st
Nynäshamn Imperial Brännskär Brown Ale Vanilla & Hazelnut Akkurat 20 år, 11828, Sverige, 75 cl, 98,60 kr, 8,5 % - 1500 st

Redan här ser det ju riktigt trevligt ut! Nynäshamns specialvariant av Brännskär som gjorts för Akkurats 20-årsjubileum kan bli riktigt kul och jag rekommenderar att man sparar någon flaska Narwhal och testar sida mot sida med den underbart goda fatlagrade versionen som släpps senare i vår.

Vårens nyheter, som ni alltså hittar här, bjuder också på mycket spännande och förutom de som nämns i ingressen kan vi se framemot en tysk kölsch i det fasta sortimentet igen, ett fullspäckat släpp i januari vilket väl är första gången någonsin, fatlagrat från Anchor och så kellerbier från Weihenstephaner.

Den allra första floaten gjordes för mer än 140 år sen, då med läsk vilket nog är den mest kända varianten fortfarande. En beer float är en lite modernare företeelse men i stort samma sak: en skopa glass i ett glas med kolsyrad dryck. Bara att det är öl istället för läsk. Det kan lätt bli fel om man använder fel öl eller för den delen fel glass, men när man hittar rätt blir det hur bra som helst. Här är mina tips på hur man gör en riktigt bra beer float.

Jag brukade vara en aning tveksamt inställd till beer floats. Vanligen är det en stout och en skopa vaniljglass i samma glass, vilket låter väldigt gott men som ofta får problem när stouten är för besk och torr.

Lösningen är förstås att använda en lite sötare stout eller porter, men det stannar inte där. Se också till att den är lite starkare och fylligare, då gifter sig glass och öl betydligt bättre. I helgen provade jag en beer float på Brooklyn Intensified Coffee Porter och det var en ögonöppnare. Jag tog med en flaska hem från besöket i New York och provade igen ikväll för att bekräfta och utveckla mitt fynd.

En till förutsättning för en lyckad beer float är glass av god kvalitet. En hemgjord vore förstås det allra bästa, men orkar man inte med det rekommenderar jag att man kollar om det finns någon lokal glassmakare som använder bra ingredienser, alternativt att man tar Häagen-Dazs som är lätt att få tag på. Ytterligare "tricks" är att använda kyld öl men framförallt också kall glass. Låt inte glassen stå framme så att den blir mjuk, då smälter den väldigt fort i ölen sen. Värm istället skopan eller skeden med varmvatten så går det lätt att ta glass ändå. 

Så, med Intensified Coffee Porter (släpps på Systembolaget nu på fredag) och två sorters glass från Häagen-Dazs i högsta hugg satte jag igång att prova. Just det här ölet är förutom att det är starkt och lite sötare också bryggt med kaffe och har lagrats på bourbonfat, två extra delar som verkligen hjälper mycket då både kaffe och bourbon går väldigt bra ihop med glass. 

Jag provade med både vaniljglass och glass med smak av salt karamell. Den mer klassiska floaten med vaniljglass blev, liksom i New York, alldeles utmärkt. Glassen och ölen smälter ihop oerhört fint på tungan utan att deras individuella smaker försvinner. Där det ibland kan bli så att de starkt rostade smakerna blir alltför mycket kontrast mot den gräddiga glassen blev det snarare en bekväm och kompletterande kontrast.

Med Salted Caramel växte vissa smaker ihop ännu mer och det blev betydligt mildare fattoner. Lite mindre intensiv ölsmak än med vaniljglass, på både gott och ont. Jag gillade det mer med ordentlig ölsmak medan min flickvän föredrog varianten med Salted Caramel just för att ölets tyngsta smaker dämpades. Om du bjuder gäster på en beer float, varför inte ha lite olika glassvarianter att välja på?

Beer float tycker jag passar bäst med omkring 1,5-2 dl öl och en skopa glass, serverat i ett tumblerglas. Då får man en god proportion mellan öl och glass samtidigt som det blir lagom mycket för att avsluta en måltid. Tänk på att glass kan lämna ifrån sig en del skumförstörande ämnen som beroende på hur du diskar dina glas kanske inte går bort direkt. Därför är det läge att använda andra glas än de du normalt serverar öl i.
Om en vecka är det dags för småpartisläpp igen och den här gången vankas det bland annat amerikansk kaffeporter, nytt samarbetsöl från Nynäshamn, en burkad humlebomb från San Diego och senaste årgången av Rodenbach Vintage. En kul överraskning är en ny god öl från Anchor och så har vi en ny bryggning av Nils Oscar Celebration Ale som verkligen hittat rätt.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.


Nynäshamn/Magic Rock Viksten Vienna
11559, Sverige/Storbritannien, 50 cl, 29,60 kr, 4,3 %, T6 - 3600 st
Maltig och med fin fyllighet för sin alkoholhalt. Rostat bröd samsas med lättare örter och hö. Mycket snyggt!

Modern Times Oneida
11424, USA, 47,3 cl (burk), 35,90 kr, 5,2 %, T5 - 10080 st
Välhumlat med fräsch smak och härlig fruktighet. Väldigt lätta maltsmaker bakom men alldeles tillräckligt för att bära den smarriga humlen. Modernt indeed.
Burkar: 28/18/15

Anchor Winter Wheat
11738, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 7 %, T5 - 20000 st
Mjuk fruktighet samsas med lena chokladtoner i en lite lyxig kombo. En liten lätt sötma följs av en beska som påminner mycket om bitter choklad. Mycket "vuxen" smak.


Rodenbach Vintage 2013
11621, Belgien, 75 cl, 99,90 kr, 7 %, T5 - 6000 st
Balsamvinäger, körsbärskärnor samt lite karamell och ek. Mjuk, fin syra. Komplex men ändå så enkel och inbjudande smak. Riktigt härlig rödöl.

Mikkeller K:rlek Höster/Vinter
11700, Int. märke, 33 cl, 29,90 kr, 5,6 %, T5 - 40000 st
Lite kärvt bitter med lättare fruktiga toner och drag av rostat bröd. Efterbeskan skaver i tungan. Spretiga smaker som inte ger något bra helhetsintryck.

Stillwater Why Can't IBU IPA - flyttad till 4/12
11712, USA, 35,5 cl, 33,90 kr, 5,7 %, T6 - 3500 st
Ljust fruktiga humletoner som drar åt melon och krusbär. Snyggt fruktiga smaker även från esterhållet. Om det inte vore för en något för stark beska hade det varit ett riktigt toppöl.

Nya Carnegiebryggeriet 100 W
11458, Sverige, 33 cl, 26,90 kr, 7,2 %, T5 - 10000 st
Härligt fruktiga humletoner som balanseras snyggt av en enklare maltighet med sockerkaketoner. Går åt melon och citrus med lätta drag av exotisk frukt. Mild efterbeska. Snyggt!

Gigantic IPA - flyttad till 4/12
11226, USA, 65 cl, 84,90 kr, 7,3 %, T6 - 3180 st
Anonym doft men smaken bjuder upp till lite humledans i alla fall. En lätt sötma lyfter den annars ganska återhållsamma fruktigheten. Funkar men upplevs lite trött.

Stillwater Autumnal Amber Saison - flyttad till 4/12
11269, USA, 35,5 cl, 36,90 kr, 7,2 %, T6 - 2500 st
Estrigt fruktig med lätta kryddiga smaker och lite toner av surdeg. Lite murrigare och med mer toner av torkad frukt än en vanlig saison.

Nils Oscar Celebration Ale
11256, Sverige, 33 cl, 43,90 kr, 9,9 %, T5 - 10000 st
Djupt maltig smak som bjuder på mycket fudge men också kola och lite torkad frukt. Värmande alkohol som inte alls stör utan ger ölet mer pondus. En öl att njuta långsamt och varsamt, nu eller om några år. Riktigt bra, och bättre än vad jag minns den första utgåvan som kom för några år sedan.


Mikkeller Beer Geek Dessert
11585, Int. märke, 33 cl, 69 kr, 11 %, T6 - 3120 st
Rejält med vanilj i doften medan smaken dessutom bjuder på kaffe och choklad. Alla smaker går på steroider och det blir något av ett smaksammelsurium som aldrig hört talas om ordet balans. En del kommer gilla det, en del kommer hata det.

Brooklyn Intensified Coffee Double Porter
11032, USA, 75 cl, 148,10 kr, 11,8 %, T7 - 1000 st
Definitivt intensivt kaffe men ändå i en mjuk och behaglig framtoning. Även tydliga smaker av fudge och choklad. Inte alls dumt!

Följande öl släpps också i T7 men fanns inte med på Systembolagets skribentprovning:
De Dolle Dulle Teve, 11521, Belgien, 33 cl, 39,90 kr, 10 % - 1000 st
La Rulles Grand Dix, 11553, Belgien, 75 cl, 92 kr, 10 % - 660 st

Dulle Teve var det så längesen jag smakade att jag inte kan göra något vettigt uttalande om den och Grand Dix har jag inte smakat överhvudtaget tidigare. Båda bryggerierna brukar dock leverera öl av god kvalitet.
Vid skribentprovningen som ligger till grund för snabbrecensionerna för släppen sågade jag så smått Jämtlands Julöl. Det har sedan blivit väldigt tydligt att det rört sig om en enskild felaktig flaska. Jag har provat om och resultatet är klart bättre, till och med så att det är en av de bättre flaskorna av Jämtlands Julöl på flera år.

Nu tycker jag i och för sig att deras julöl sviktat lite de senaste åren jämfört med forna tider, så att årets utgåva är bättre än dem betyder kanske inte mer än att den är tillbaka där den ska vara. Hursomhelst är det trevligt att känna att en sådan klassiker fortfarande håller måttet.

Istället för färskt fotsvett och smörkola är nu doften mörkt fyllig med toner av lakritspulver, grovt bröd, torkade fikon, rostade nötter och en touch marmelad. Smaken har också en touch av lakritspulver, vilket den nog hade varit ännu bättre utan eller åtminstone om den varit lite mildare, men det är inte så pass mycket att det stör. Lite smörkola finns det visserligen i smaken, men på ett milt och positivt sätt som i kombination med de andra smakerna av grovt bröd och rostade nötter bidrar till ett större smakdjup.

Den omprovade flaskan är märkt med bäst före 22/10/2016 och är alltså från en helt annan batch än den defekta flaskan på skribentprovningen men mycket tyder på att det rörde sig om problem i en enskild flaska snarare än hela batchen.

Storsjöodjuret kan bära sin tomteluva med stolthet igen!

På All In Beer Fest var det så mycket mer än ölen som gjorde det till en fantastisk festival (i år igen) men låt oss ändå ta tillfället i akt att faktiskt hylla några av ölen som satte den övre ribban på festivalen. Det här är mina tio favoritöl från årets festival. Som utsågs i mycket hård konkurrens, ska tilläggas.

Utan inbördes ordning var följande öl mina tio favoriter bland alla öl som jag provade under mässan, vilket var nästan alla som ställde ut.

Alefarm Funk Orchard - En suröl som jäst med två saisonsträngar, brett och syrande bakterier och sedan även torrhumlats med citra. Härlig syrlighet, generös fruktighet, trevlig funkighet och bra avslutande torrhet.

Cycle Brewing Crank IPA - Humlebomb i toppklass, fullproppad med citra. Tropiska frukter och citrus fyller ut aromen ordentligt. Riktigt fin fräschhet!

Brewski Penis Colada - En av mässans konstigaste öl (i hårt motstånd av en handfull andra märkliga öl) men också en av de bästa. Massor av ananas och kokos med riktigt bra syrlighet. Som en piña colada fast syrlig och frisk istället för söt och gräddig. Det smått horribla utseendet får man leva med, medan fruktköttet som följt med ner i ölen är mer...spännande.

Dry & Bitter In Between Dreams - Suring med danska körsbär från Fredriksdal, det vill säga samma som används i körsbärsvinerna från Fredriksdal och till Mikkeller SpontanFredriksdal. Man kan känna vissa likheter med de produkterna i form av den något feta tonen som de också har, men det är i mångt och mycket också sin egen best. Riktigt, riktigt bra körsbärsöl.

Spybrew Holmén IPA - Lite samma tanke som Slottskällan Zero som kom för några år sedan (och säkert fler öl sedan dess), det vill säga att man inte tillsatt någon humle förrän precis när koket avslutas och då i massiva mängder. Sen har den också torrhumlats ännu mer och resultatet är en superfruktig och fräsch IPA som Stefan Holmén ska vara mycket glad för.

Mikkeller Spontanpassionfruit - En av flera olika öl ur spontanserien som fanns med och den i särklass bästa enligt mig, delvis för att jag är en sucker för passionsfruktssmaker i öl och delvis för att det var en av de öl där frukten kom fram bäst. Syrligt med lätt sötma och massor av passionsfrukt.

Buxton The Living End Bourbon - Precis den där härliga bourbon-choklad-mixen som en riktigt bra fatlagring sätter i en bra imperial stout. Två delar som utförts rätt blir något extra, och så är det här. Supergott!

All In Big Blind DIPA - Hemmalaget får också vara med på listan med sin nya dubbel-IPA. Fruktig, barrig och härligt aromatisk med torr avslutning. Modern DIPA av mycket bra snitt.

J Wakefield Master Blaster - Mästerlig imperial porter med kaffe, vanilj och kokos som utan att ta över hela smakprofilen ger fina bidrag till smaken. Riktigt krämig munkänsla!

Beavertown Mo'Phantom - En medlem i Beavertowns Phantomserie med olika berliner weisse. Denna variant är torrhumlad med mosaic vilket gett en fantastiskt härlig kombination av syrlighet och melonsmaker. Underbar!
Som utlovat kommer här ett gäng härliga bilder från en härlig festival. All In Beer Fest 2015 sammanfattat i drygt 30 bilder.