Mars bjussar på två stycken släpp i det lokala sortimentet i form av det vanliga månadssläppet och så ett påskölssläpp som kommer nästa vecka. Full pott från Göteborg varifrån det bara kommer köpvärda öl, men även Stockholm, Nyköping och Ydre kan stoltsera med några godingar. Här presenterar jag mina favoriter i släppen, samt listor över samtliga öl som släpps.

Låt oss börja i den trista änden: påskölen. Bland det dussin påsköl som släpps i det lokala sortimentet den 7 mars fanns två som var något jag skulle kunna tänka mig att köpa, och det är en duo från Göteborg. Dels Göteborgs Nya Bryggeri Häxbrygd med härliga maltiga smaker, dels den välhumlade Mohawk Dolorosa DIPA. Hedersomnämnande också till ytterligare en västkustduo i form av Poppels Mörk Påsklager och Grebbestads Påsköl.


De 30 ölen som släpps i det normala TSLS-släppet den 1 mars innehöll visserligen både högt och lågt, men ovanligt mycket som ändå var köpvärt. Bland lagerölen var det Nya Carnegiebryggeriets Luma Lager och Nils Oscar Ekologisk Lager som lämnade de största positiva avtrycken med välgjorda varianter.

West Coast börjar få in formen och presenterade en Blonde som var klart köpvärd, samt en smarrig Stout. Båda mycket stilrena och bra. Återigen var det mycket gott från Göteborg och förutom West Coast kom det godingar även i form av en trio härligt humlefruktiga bestående av Stigbergets West Coast India Pale, Beerbliotek Single Hop Mosaic IPA och O/O Evergreen. Även här var Mohawk i farten med en ny iteration av sin klassiker Black Rocket Porter som fortfarande håller stilen.

Nils Oscar presenterade en ordentlig Dubbel IPA som kändes trogen bryggeriets stil och levererade en skön blandning av maltiga och humliga smaker. Till sist en något märklig men god duo från Monk's Café. Blend no. 2 Superior Sour Stout var väl kanske inte jättesur men däremot härligt fruktig och chokladig, medan Blend no. 33 Invincible Geuze Style Sthlm Ale 2015 förstås var desto syrligare och får sägas vara ett inte helt tokigt försök på att hitta stilens smaker. Priset på 297 kronor för den senare är ju däremot i saftigaste laget förstås.

Följande öl släpps i lokala sortimentet (TSLS) 1 mars

Nya Carnegiebryggeriet Luma Lager
30877, Stockholm, 33 cl, 19,90 kr, 5%

Råå Lager
30897, Helsingborg, 33 cl, 20,90 kr, 5%

Nils Oscar Ekologisk Lager
30850, Nyköping, 33 cl, 19,90 kr, 4,2%

Värmdö Bryggeri Grönskärs Lager
30885, Värmdö, 50 cl, 28,90 kr, 5,2%

Eskilstuna Äppelsäsong
30878, Eskilstuna, 33 cl, 27,50 kr, 5,2%

NollFyraSex P.ALE
30882, Kävlinge, 33 cl, 27,90 kr, 5,2%

Lone Pine The Dreaded Dobermans German Ale
30874, Falkenberg, 50 cl, 32,60 kr, 5%

West Coast Blonde
30888, Göteborg, 33 cl, 28,90 kr, 7%

Råå Pale Ale
30899, Helsingborg, 33 cl, 20,90 kr, 5%

Adelsö Chicken Race Pale Ale
30875, Ekerö, 33 cl, 27,20 kr, 5,4%

Nääs APA
30881, Ydre, 33 cl, 24,90 kr, 5,8%

Walhöll Urds Brunn Craft Ale
30893, Smedjebacken, 75 cl, 58,60 kr, 5,8%

Stigbergets West Coast India Pale Ale
30854, Göteborg, 33 cl, 29,90 kr, 6,5%

Hönöbryggeriet India Pale Ale
30895, Öckerö, 33 cl, 29,20 kr, 6%

Södra One Love IPA Ekologisk
30901, Haninge, 33 cl, 24,90 kr, 6%

Beerbliotek Single Hop Mosaic India Pale Ale
30873, Göteborg, 33 cl, 26,90 kr, 6,5%

Sälen Session IPA
30894, Malung-Sälen, 33 cl, 27,20 kr, 4,5%

Halmstad Brygghus Söderkajs IPA
30884, Halmstad, 33 cl, 24,90 kr, 6,5%

Nääs DIPA
30880, Ydre, 33 cl, 29,90 kr, 8%

Nils Oscar Dubbel IPA
30866, Nyköping, 33 cl, 26,90 kr, 8,2%

O/O Evergreen
30902, Göteborg, 33 cl, 35,90 kr, 6%

Mohawk Black Rocket Porter
30681, Göteborg, 33 cl, 26,90 kr, 5,5%

Värmdö Bryggeri Svartsö Stout
30879, Värmdö, 33 cl, 28,50 kr, 6,8%

West Coast Stout
30889, Göteborg, 33 cl, 37,90 kr, 8,5%

Monk's Café Blend no. 2 Superior Sour Stout
30868, Stockholm, 33 cl, 39 kr, 10%

Walhöll Freja Chocolate Stout
30891, Smedjebacken, 33 cl, 32,70 kr, 7,3%

Walhöll Ragnarök Rökporter
30892, Smedjebacken, 33 cl, 29,90 kr, 6,3%

Monk's Café Blend no. 33 Invincible Gueze Style Sthlm Ale
30867, Stockholm, 75 cl, 297 kr, 6,6%

Strömsholms Malakias
30900, Köping, 50 cl, 42,30 kr, 7,6%

Följande öl släpps som påsköl i lokala sortimentet (TSLS) 7 mars

Grebbestads Påsköl
30911, Tanum, 50 cl, 23,70 kr, 5,2%

Poppels Mörk Påsklager Tvåtusensexton
30914, Härryda, 33 cl, 22,90 kr, 5,7%

Ryentorps Påskbrygd
30910, Falun, 33 cl, 24,90 kr, 5,6%

Charlis Våreld Skånsk Mellanmörk
30912, Kristianstad, 33 cl, 24,90 kr, 5,7%

Onsala Gathenhielm Påskbrygd
30905, Kungsbacka, 50 cl, 35 kr, 5,1%

Hönöbryggeriet Påsköl
30908, Öckerö, 33 cl, 29,20 kr cl, 5,3%

Folkared 15 Hare of the Dog Easter Ale
30915, Falkenberg, 50 cl, 32,50 kr, 5,4%

Migranten Kvastflygaren Påsköl
30904, Danmark, 33 cl, 27,10 kr, 4,7%

Klackabacken Påsköl
30913, Kristianstad, 33 cl, 25,90 kr, 5,6%

Göteborgs Nya Bryggeri Häxbrygd
30909, Göteborg, 50 cl, 25,90 kr, 5,8%

Mohawk Dolorosa Double India Pale Ale
30906, Göteborg, 33 cl, 32 kr, 8,5%

Electric Nurse Easter Porter
30907, Uppsala, 50 cl, 25,80 kr, 4,2%

Brewdog har just gjort något smått unikt - de har släppt recept över alla sina egna öl, omgjorda till hembryggarproportioner. Det tar inte slut där heller. Man får nämligen ta del av dem helt gratis. Det är bara att gå in på deras webbsida och ladda ner receptsamlingen i PDF-format. Hur man än vrider och vänder på det tycker jag det här är en väldigt snygg gest mot hembryggarvärlden såväl som mot bryggeriets fans.

Själva receptsamlingen med 215 recept finns att ladda ner helt gratis på https://www.brewdog.com/diydog. I den finns även en kortare introduktion till hembryggning och till varje recept finns en introduktion till ölet, tips till att lyckas med den specifika bryggningen och matförslag som passar ölet. 

Kollar man på Ratebeer så finns det visserligen 322 öl registrerade under Brewdog men det är gissningsvis en hel hög samarbetsbrygder gjorda hos andra bryggerier och olika varianter på fatlagringar som de uteslutit. För hembryggare och Brewdogfans är det här ändå en riktig guldgruva. Även om man inte brygger hemma kan man förstås ha intresse av att kolla upp till exempel vilka maltsorter som använts i en viss öl.

Brewdog blir ofta anklagade för att göra saker med en baktanke om publicitet. Ärligt talat känns det inte som det är riktigt fallet här. Oavsett om det finns en baktanke eller inte kan jag bara tycka att det är en väldigt snygg gärning att helt gratis dela med sig av sina recept till hembryggande fans. Även för de som inte vill försöka sig på att klona deras öl kan det vara till hjälp att se med vilka recept en del kommersiella öl som man smakat, och i några fall har enkel tillgång till, är bryggda efter.

Faktiskt bland de bästa enskilda gärningar Brewdog har gjort i mitt tycke. Två tummar upp!

Den kommande tisdagen bjuder på ett släpp av tolv nya öl i fasta sortimentet plus två öl från Oceanbryggeriet som kvalat in från beställningssortimentet. Det kommer kölsch, kryddad wit, engelsk strong ale från Nya Carnegiebryggeriet, en suring från Mikkeller och en hel hög lageröl. Här är snabbrecensioner på ölen i släppet.


[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.


Estrella Galicia Premium Lager
1658, Spanien, 25 cl, 8,90 kr, 4,7 %
Trevlig doft och inledningsvis också trevlig smak med hö och fin brödighet men det slår över i sötma med majstoner.
Bäst före: 02.2017

Gaffel Kölsch
1320, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 %
Lättsamma runda smaker med lätt fruktighet och brödtoner. En lättare humlearom glider in med hö och lite örter. Något kvalmig i avslutningen men det räddas sedan något av en fin efterbeska.
Bäst före: 11.10.16

Primator Premium
1613, Tjeckien, 33 cl, 10,90 kr*, 5 %
Smörigt och brödigt, möjligen något jolmig i början. Sedan kommer en angenäm humleton som styr upp det hela något. Dock väl smörigt även för en tjeck.
Bäst före: 27.01.2017

Coppersmiths Bière Blanche
1313, Sverige, 33 cl, 22,50 kr*, 5,2 %
Uppfriskande med typiska witsmaker i grunden som får en snygg twist av framförallt limen som påminner en hel del om citrustung humle (konstigt va?). Det hela blir som en snyggt balanserad hybrid mellan wit och modern pale ale. Mycket snyggt!
Bäst före: 21 JUL 16

Becker's Pils
1618, Tyskland, 33 cl, 11,90 kr*, 4,9 %
Lätt och enkel men också ren och snygg kropp med lätta brödtoner, hö och en tilltagande beska. Uppfriskande!
Bäst före: 04/17

Three Hearts Green Amber Lager Källare No 9
1312, Sverige, 33 cl, 16,90 kr*, 5 %
Väldigt jordig smak med ton av rostat bröd och lätt karamelltouch som påminner lite om en brittisk bitter utan fruktighet. Fin beska i slutet. Något tråkig.
Bäst före: 021116

Brutal Brewing Cirrus The Cloudy Lager
1361, Sverige, 33 cl, 13,90 kr, 5,1 %
Frisk arom med hö och lätta citrustoner. Lätt och ren maltsmak med brödiga toner med viss nyans, toppat med uppfriskande humletoner av hö och citrus, utan att för den sakens skull vara någon humlebomb. Snyggt och lättdrucket! (Och skruvkapsyl...)
Bäst före: 06.02.2017

Sigtuna Organic Lager
1638, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 5,1 %
Rostat bröd lägger grunden och följs av en lätt jordig touch. Lättare humletoner. Felfritt men lite...mjäkig.
Bäst före: 20-09-2016

To Öl My Pils
1414, Danmark/Belgien, 33 cl, 16,90 kr, 4 %
Lätt med klorofyllig, nästan plastig ton. Anar en lätt fruktighet där bakom som kommer fram mer mot slutet, men kemiska tonen är problematisk.
Bäst före: 05/01/18

Black Isle Red Kite Ale
1683, Storbritannien, 33 cl, 22,90 kr, 4,2 %
Lätt karamellig och knäckig utan att bli söt. Lättare marmeladig humleton. Enkla men väl sammansatta smaker. Inte så dumt.
Bäst före: 200117


Nya Carnegiebryggeriet Primus Lux
1676, Sverige, 75 cl, 59,90 kr, 7,2 %
Stor maltig smak med knäck, fudge, marmelad och lättare toner av torkad frukt. Fruktigheten växer fram stegvis. Njutbart!
Bäst före: 01032017

Mikkeller SpontanCassis
1692, Danmark/Belgien, 37,5 cl, 59 kr, 7,7 %
Syrlig smak med lätt bärsötma och förstås djupa toner av svarta vinbär som går mot svartvinbärssylt. Liten, lätt funkighet. Vinbärssmakerna ligger kvar länge.
Bäst före: 21/05/25

Följande öl har kvalat in från beställningssortimentet
Oceanbryggeriet Västkust
89509, Sverige, 50 cl, 29,70 kr, 4,8 %
Välbalanserat, lätt humligt med maltsmaker som drar åt rostat bröd och lätt jordiga toner. Lätt fruktig ton. Fint smakdjup med hyfsad friskhet.

Oceanbryggeriet India Pale Ale
89852, Sverige, 50 cl, 29,60 kr, 5,4 %
Något tyngre maltkropp än Västkust med lite knäcktoner tillsammans med rostat bröd. Frisk humlesmak som drar åt marmelad och päron. Mycket fin efterbeska som långsamt ebbar ut. Riktigt bra!

*Exkl. pant
Under mars månad är det inte mindre än fyra hyllsläpp i och med att det är påfyllning i fasta sortimentet, påsköl och två småpartisläpp. Dessutom blir det ju en webblansering med Utopias och Hommage. Bl a känns det väldigt kul att Oceanbryggeriet har fått in två öl i fasta sortimentet. Alla listor för marssläppen hittar ni här.

Den stora listan är också uppdaterad med det som syns nedan. Den listan fick dessutom en fin uppdatering innan helgen så har ni inte kollat in den sen dess är det läge för det.

1 MARS FASTA SORTIMENTET
Becker's Pils, 1618, Tyskland, 33 cl, 11,90 kr*, 4,9 %
Black Isle Red Kite Ale, 1683, Storbritannien, 33 cl, 22,90 kr, 4,2 %
Brutal Brewing Cirrus The Cloudy Lager, 1361, Sverige, 33 cl, 13,90 kr, 5,1 %
Coppersmiths Bière Blanche, 1313, Sverige, 33 cl, 22,50 kr*, 5,2 %
Estrella Galicia Premium Lager, 1658, Spanien, 25 cl, 8,90 kr, 4,7 %
Gaffel Kölsch, 1320, Tyskland, 33 cl, 16,90 kr, 4,8 %
Mikkeller SpontanCassis, 1692, Danmark/Belgien, 37,5 cl, 7,7 %
Nya Carnegiebryggeriet Primus Lux, 1676, Sverige, 75 cl, 59,90 kr, 7,2 %
Primator Premium, 1613, Tjeckien, 33 cl, 10,90 kr*, 5 %
Sigtuna Organic Lager, 1638, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 5,1 %
Three Hearts Green Amber Lager Källare No 9, 1312, Sverige, 33 cl, 16,90 kr*, 5 %
To Öl My Pils, 1414, Danmark/Belgien, 33 cl, 16,90 kr, 4 %

1 MARS KVAL FRÅN BESTÄLLNINGSSORTIMENTET
Oceanbryggeriet India Pale Ale, 89852, Sverige, 50 cl, 29,60 kr, 5,4 %
Ocaenbryggeriet Västkust, 89509, Sverige, 50 cl, 29,70 kr, 4,8 %

4 MARS SMÅ PARTIER
T5
All In The Purpose of Grapefruit, 11445, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 % - 15000 st
Anchor Our Barrel Ale, 11572, USA, 35,5 cl, 33,90 kr, 7,5 % - 6500 st
Birra Del Borgo Sedicigra, 11436, Italien, 33 cl, 99 kr
Brewski More Cowbell, 11446, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 5,3 % - 11664 st
Dieu du Ciel Grande Noirceur, 11653, Kanada, 34,1 cl, 44,90 kr, 9 % - 6912 st
Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, 11659, Storbritannien, 33 cl, 26,90 kr, 7,4 % - 40000 st
Samuel Adams Imperial Stout, 11237, USA, 35,5 cl, 21,90 kr, 9,2 % - 20000 st
Stone 20th Anniversary Encore Series Vertical Epic 08.08.08, 11229, USA, 65 cl, 99,90 kr, 8,9 % - 2196 st
Weird Beard Bearded Nurse Barley Wine, 11627, Storbritannien, 33 cl, 49,50 kr

T6
Brasserie BFM La Saison, 11214, Schweiz, 75 cl, 95 kr, 6 % - 1200 st
Dugges Ethiopia Welena, 11294, Sverige, 33 cl, 39,70 kr, 10 % - 2500 st
Dugges Imperial Geisha, 11516, Sverige, 33 cl, 39,70 kr, 10 % - 2500 st
To Öl Smoke On The Porter Fire In The Rye, 11236, Int. märke, 37,5 cl, 69 kr, 13,2 % - 2004 st
West Coast Handshake, 11599, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 10 % - 3000 st

7 MARS PÅSKÖL
Barlingbo Hynen, 1357, Sverige, 33 cl, 19,70 kr, 4,5 %
Dugges Easter Lager, 1382, Sverige, 33 cl, 19,70 kr, 5,6 %
Dugges Easter Porter, 1388, Sverige, 33 cl, 19,70 kr, 4,5 %
FrEquency Havreporter, 1304, Sverige, 33 cl, 24,50 kr, 6,1 %
Gotlands Wisby Påsköl, 1390, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 6 %
Jämtlands Påskebrygd, 1338, Sverige, 33 cl, 26,30 kr, 4,5 %
Jämtlands Påsköl, 1385, Sverige, 33 cl, 27,40 kr, 6 %
Mariestads Påsköl, 1315, Sverige, 50 cl, 17,50 kr*, 5,8 %
Nils Oscar Kalaspåsköl, 1360, Sverige, 33 cl, 19,70 kr, 5,6 %
Oppigårds Easter Ale, 1374, Sverige, 50 cl, 27,80 kr, 5,3 %
Nynäshamn Pumpviken Påsköl, 1341, Sverige, 50 cl, 30,30 kr, 5,8 %
Södra Bunny Brown Ekologisk, 1323, Sverige, 33 cl, 16,50 kr, 4,5 %
Three Hearts Påskebrygd, 1327, Sverige, 50 cl, 17 kr*, 6 %
Åbro Bryggmästarens Bästa Påsköl, 1397, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 7 %
Ørbæk Påskebryg, 1345, Danmark, 75 cl, 56,20 kr, 7,0 %

10 MARS WEBBLANSERING
Drie Fonteinen Hommage, 11880, Belgien, 75 cl, 319 kr
Samuel Adams Utopias, 11575, USA, 72 cl, 1559 kr

18 MARS SMÅ PARTIER
T5
Avery Tweak, 11777, USA, 35,5 cl, 123,20 kr, 17,5 % - 1728 st
Brewski Pangofeber IPA, 11485, Sverige, 33 cl, 37,90 kr, 6,5 % - 18144 st
Duvel Tripel Hop 2016, 11375, Belgien 33 cl, 29,90 kr, 9,5 % - 20000 st
Gouden Carolus Indulgence, 11360, Belgien, 75 cl, 119 kr, 11,7 % - 5616 st
Midtfyns Imperial Stout, 11680, Danmark, 33 cl, 36,90 kr, 9,5 % - 7200 st
Oskar Blues Ten Fidy, 11570, USA, 35,5 cl, 50,90 kr, 10,5 % - 7200 st
Poppels Projekt 008 Oatmeal Stout, 11881, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 10 % - 8000 st
S:t Eriks & De Molen Saison Citra, 11566, Sverige/Nederländerna, 33 cl, 24,90 kr, 5,1 % - 15000 st
Sierra Nevada Tropical IPA, 11297, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 6,7 % - 16800 st
Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter, 11299, Norge, 50 cl, 69,90 kr, 10 % - 1600 st

T6
Bear Republic Café Racer 15, 11304, USA, 65 cl, 89 kr, 9,8 % - 2340 st
Brasserie de la Senne Brusseleir, 11834, Belgien, 33 cl, 33 kr, 8 % - 2880 st
Dieu du Ciel Rigor Mortis, 11203, Kanada, 34,1 cl, 45,90 kr, 10,5 % - 3456 st
Sierra Nevada Barrel Aged Narwhal, 11007, USA, 75 cl, 209 kr, 12,9 % - 2000 st

T7
Brooklyn Improved Old Fashioned, 11624, USA, 75 cl, 149 kr, 12,8 % - 1100 st
Sahtipaja Rött Men Inte Sött Bourbon Barrel Aged, 11496, Sverige, 33 cl, 44,90 kr, 4,4 % - 1000 st
Idag har Systembolaget annonserat att de uppdaterar sin prissättningsmodell. I och med detta kommer det rörliga påslaget för alla varugrupper att sänkas något, samtidigt som de fasta påslagen minskar för öl och cider medan de ökar för vin och sprit. Ändringarna träder i kraft först om ett år, den 1 mars 2017.

Idag utgörs Systembolagets prismodell av ett rörligt påslag på 19 % för alla varugrupper, samt ett varugruppsspecifikt fast påslag som för öl ligger på 85 öre. Från den 1 mars 2017 kommer det rörliga påslaget att sänkas till 17,5 % för alla varugrupper. Det fasta påslaget ändras också för samtliga, men på olika sätt. För öl sjunker det från 85 till 75 öre per enhet. För övriga varugrupper ändras det fasta påslaget enligt följande: 
Cider - från 2,70 kr till 1,11 kr
Vin - från 3,50 kr till 5,21 kr
Vin på småflaska - från 1,75 kr till 2,61 kr
Sprit - från 2,70 kr till 5,02 kr

Den totala effekten på kundpriset accelereras något ytterligare av att prispåslaget på öl också leder till lägre moms. Det här betyder sammantaget att de billigaste ölen kommer att sjunka med ca 20 öre i pris per enhet medan öl som ligger kring 25 kr i kundpris och 5 % alkohol idag kommer att sjunka med ca 40 öre i pris. 

Sett ur ett mikrobryggarperspektiv hade det nog varit bättre med en höjning av det fasta påslaget och en större minskning av det rörliga påslaget. Detta hade lett till bibehållna eller ökade priser för de billigaste ölen medan ölen med högre priser hade sjunkit i pris, vilket hade jämnat ut prisbilden. Det i sin tur hade gjort att prisskillnaden i absoluta tal hade minskat, vilket bör gynna ölen från små bryggerier.

Dock bör detta ändå vara positivt för de små bryggerierna som nu antingen kan behålla samma kundpris och få mer egen förtjänst per såld enhet alternativt behålla samma förtjänst per såld enhet till ett lägre kundpris och därmed kunna sälja större volymer.
Tidigare kunde jag rapportera att Drie Fonteinen Hommage dyker upp på Systembolaget under våren. Nu kan det också avslöjas att den legendariska Samuel Adams Utopias kommer dyka upp i samma webblansering.

Utopias är en smått legendarisk öl som länge höll rekordet för världens starkaste öl, och ännu längre som världens starkaste öl som inte frysdestillerats. På 27 % är det en mäktig, men god, historia sprängfylld av russinsmaker. Smakmässigt ligger den mycket nära en likör. Åtminstone var smakläget så när jag provade för en sisådär 5-6 år sen, vilket också är enda gången jag provat den.

Det är inte bara alkoholhalten som är stor när det kommer till Utopias. När den släpps i en webblansering på Systembolaget torsdagen den 10:e mars (kom ihåg att datum för SB-släpp alltid är lite preliminära) kommer en flaska om 72 cl gå loss på mastiga 1559 kr. Det motsvarar 21,65 kr per centiliter. Dyra droppar alltså. Det ska dock noteras att den ligger på ungefär den prisnivån även i USA.

Om inte annat är det något av ett samlarobjekt och en perfekt öl för någon som sätter stor prestige på sin ölsamling.

Den stora listan över kommande öl är förstås uppdaterad med det här släppet men också med mycket annat.
Om en vecka drar årets Frankenfestival på Akkurat igång igen, där man får en sällsynt chans att på svensk mark frossa i sydtysk lageröl i yppersta världsklass. Även i år har Portersteken den äran att få presentera hela öllistan. Från den 24/2 till den 9/3 kommer dessa öl rotera runt bland kranarna på Akkurat och för den som vill komplettera den tyska upplevelsen kommer också tyska rätter upp på menyn under de två veckorna.

Totalt kommer det finnas 32 öl från 19 olika bryggerier och det kommer dessutom vara rejält färskt. Om allt går som det ska kommer pallarna med den frankiska nektaren att anlända Stockholm på tisdag, en dag innan de första faten kopplas på. Fatöppningar kommer att ske kl 17 på vardagar, kl 15 på lördagar och kl 18 på söndagar. Den som vill hålla koll på vilka nya fat som kopplas på får hålla utkik på akkurat.se där info om kommande fatöppningar kommer uppdateras.

I matväg kommer det finnas knödel, surkål, schweinshaxe (grisknä), schnitzel och egenstoppad korv på menyn under dessa två veckor.

När de tyska faten börjar hamna på upphällningen kommer ölursprunget att röra sig norröver och Frankenfestival övergår i något av en Öresundsfestival då ca 20 öl från Malmö Brewing, Brewski, Helsingborgs Bryggeri, Brekeriet och Dry & Bitter kommer att serveras. Från traditionella tyskar till gränsbrytande skåningar och danskar med andra ord.

Listan över alla 32 tyska öl hittar ni nedan. Om man inte var man ska börja kan jag tipsa om Witzgall Landbier, Spezial Ungespundet, Heckel Vollbier och Krüg Kellerbier. Går man hellre på Akkurat-Stenes egna favoriter så berättar han om dem i en intervju på den nya tyskfokuserade ölbloggen Bara Bier.

Keg = vanligt fat
BA = självrunnet (bayerische anstich)
Combi = Ett sorts fat som både kan serveras självrunnet och med kolsyretryck (ej samtidigt dock).

Gänstaller (Hallerndorf) Pils
KEG
Gänstaller (Hallerndorf) Zoigl
KEG

Heller (Bamberg) Schlenkerla Märzen
KEG+ BA
Heller (Bamberg) Schlenkerla Lager
BA
Heller (Bamberg) Schlenkerla Lenthe
BA

Spezial (Bamberg) Lager
BA
Spezial (Bamberg) Ungespundet
KEG

Kundmüller (Weiherer) Rauch
COMBI
Kundmüller (Weiherer) Lager
COMBI

Hummel ( Merkendorf –Memmelsdorf )  Räucherla
BA
Hummel ( Merkendorf –Memmelsdorf )  Märzen
COMBI
Hummel ( Merkendorf –Memmelsdorf )  Kellerbier
BA

Hartmann Würgau Erbschänk 1550
COMBI

Griess (Geisfeld) Kellerbier
BA

Heckel (Waischenfeld) Vollbier
KEG

Keesmann (Bamberg) Sterna Lager
COMBI
Keesmann (Bamberg) Herren Pils
KEG

Krüg (Breitenlesau) Kellerbier
BA
Krüg (Breitenlesau) Dunkel Lagerbier
BA

Herrmann (Ampferbach) Kellerbier
KEG

Hübner (Steinfeld) Helles /Vollbier
BA

Günter (Burgkunstadt)  Bernstein Lager
Combi
Günter (Burgkunstadt) Schwarz
KEG

Gradl ( Pegnitz-Leups)  Leupser Dunkel
KEG

Brauerei Scharpf (Seßlach-Heilgersdorf)  Scharpf Märzen
BA

Hartleb (Maroldsweisach) – Landbier
BA

Wagner (Merkendorf) Weiss
KEG
Wagner Märzen
BA
Wagner U-Lager
BA

Witzgall (Schlammersdorf) Landbier
KEG

Zehendener Ungespundet
COMBI
Zehendner Export Lager
KEG
Hanna Måhl och Peter Klötz tog hem guld i folkets val med sin HopSpook
Årets Belgoträff har kommit och gått (och gott). I en utsåld hall på Fyrishov i Uppsala tävlade omkring 90 utställande öl om publikens och domarnas gunst, vilket var nytt rekord. I helt vanlig ordning var det gott om god öl och det måste ha varit mycket svårt för domarna att utse sina medaljörer.

Liksom ifjol höll Belgoträffen till i den rymliga Hall C på Fyrishov och återigen blev det alltså slutsålt. Jämfört med i fjol hade rektangeln med bryggarbord ställts upp lite smalare vilket gav mer plats för besökarna att flanera runt. Lite konstruktiv kritik är dock på sin plats. Arrangemanget är nu så stort att man bör kunna ha en organiserad garderob istället för en fri, obevakad garderob. Där blev det nämligen något av ett kaos. När BelgoDeli i år inte var på plats med sin ostbricka uppstod något av ett hål när man inte kunde få sig något lätt att stoppa i magen inne i själva utställningshallen.


Något försök att prova igenom alla gjorde jag aldrig utan gick på sånt som verkade intressant. Bland de dryga 40 smakproven var det dock några öl som var utom tävlan som satte de bästa intrycken. Göteborgsbryggaren Fabrikör Ekstedt hade nämligen med sig en storflaska vardera av några utvalda godbitar som öppnades en gång i timmen. Finfina kloner av XX Bitter och Guldenberg samt ett helt gäng härliga surisar. Hatten av till dig, Fredrik!

Fabrikör Ekstedt i egen hög person
En av mina favoriter var Hopspook. Det var dagens första öl för min del och efter att jag provat den gav jag den omdömet "bäst hittills", vilket var skämtsamt då men som sen stod sig bra. En annan favorit var den Bordeauxfatlagrade EVA som smakade himmelskt fint med tydliga toner av såväl rödvin som ek.

Det här var elfte gången för Belgoträffen och det är nu något av en institution i bryggarsverige. Efter tio år vid rodret har Jakob Carlström lämnat huvudansvaret vidare och det är väl därför på sin plats med ett stort tack till Jacob för hans arbete med detta. Samtidigt är det förstås också läge att visa sin uppskattning för alla andra som har varit med och arrangerat träffen genom åren. Ni är guld värda!

Medaljvinnarna blev:
Lätta gruppen, folkets val
Guld - Hopspook IPA av Peter Klötz och Hanna Måhl
Silver - Abbatia, Winter Bier av Hugo Bergman och Fredrik Sandberg
Brons - Odd Behaviour av Albin Larsson

Lätta gruppen, domartävlingen
Guld - Black Pepper Blonde Zombie of Hops av Scandinavian Zombie Brewery / Emil Hillung
Silver - Out of Brett Season av Mikael Josefsson
Brons - Starborval av Niklas Stenlås och Gustav Dominicus


Tunga gruppen, folkets val
Guld -  Bastard Kriek av Claes o Pernilla Eliasson
Silver - En Mörk Historia av Torbjörn Andersson och Thomas Bull
Brons - Belgian Blue av Maarten Vanwildemeersch och Johan Holmdahl

Tunga gruppen, domartävlingen
Guld - En Mörk Historia av Torbjörn Andersson och Thomas Bull
Silver - Fermentörernas Dö! Väl! av Martin Jonsson, Magnus Vasilis och Jonas Wetterlundh
Brons - Belgian Blue av Maarten Vanwildemeersch och Johan Holmdahl

Skiljegränsen mellan tunga och lätta gruppen gick vid 7,5 %. Bland domarna återfanns bland annat SBWF:s gamla ölhuvuddomare Jan-Erik "Janko" Svensson.


Idag skriver Alf Tumble på DN.se och undrar när vi ska tröttna på ny knasig öl. Den enkla motfrågan är förstås: Varför skulle vi tröttna på ny knasig öl? 

I sin artikel beklagar sig Tumble över några öl i februarisläppen och antyder att de liksom är lite för mycket, lite för experimentella, lite för knasiga för honom. Avslutningsvis frågar han sig när vi ska tröttna på nya knasiga öl och frågar sig dessutom om nästa trend blir stor stark. 

Häromveckan skrev han om hur tråkigt och enkelriktat Systembolagets ordinarie vinsortiment har blivit. Han fyllde samtidigt på med en separat artikel med förslag på vad som skulle kunna bredda sortimentet och göra det mer spännande. Tumble föreslår bland annat orangeviner och naturviner samt att man breddar med nya regioner och de klassiska regionernas mindre klassiska vintyper. Att första hylla och önska sig mer av dessa och sedan antyda att experimentell öl skulle vara en tillfällig trend rimmar lite illa. Dessa viner är ju nämligen inte heller helt traditionella och har säkerligen växt fram genom att vinmakare gått emot det etablerade och provat nya saker. De gjorde något knasigt, helt enkelt.

Ända sedan småbryggeriernas uppsving drog igång med att Fritz Maytag köpte Anchor för över 50 år sen har experiment med nya ingredienser och metoder varit en central del i rörelsen. Det handlar inte om att göra något för att det ska vara knasigt, utan för att utforska nya sätt att göra en god slutprodukt. Det finns definitivt enskilda bryggare som gör saker utöver det vanliga med sin öl för att det ska vara knasigt eller för att det ska vara en gimmick. Men branschens samlade mentalitet är ändå "låt oss se vad som händer när vi gör så här".

Så här har det varit i 50 år. I början låg det otestade inte särskilt långt ifrån det traditionella och det fanns inte särskilt många bryggare. Idag finns tusentals nyfikna bryggare med fem decenniers ständigt testande bakom sig, utöver den samlade bryggarkunskapen från det traditionella Europa. Det är klart det blir lite knasigt ibland.

Lika klart är det att det här inte är något som är på väg bort. Det är en inneboende del av rörelsen och själva rörelsen är inte på väg att försvinna. Att kunder börjar tackla av på det extrema nyhetsprovandet händer naturligtvis, men tillströmningen av nya öldrickare är stor, och det ligger liksom i sakens natur även för många av dessa att utforska och prova mycket nytt. Om något kommer efterfrågan öka.

Knasiga öl som blir dåliga försvinner från marknaden. Knasiga öl som blir bra blir kvar. Fatlagrad stout var knasigt en gång i tiden. Liksom "färdigfruktad" berliner weisse. Liksom svart-IPA. Liksom... ja, ni fattar. Det kallas utveckling.

Zoiglbier. När har ni sett det på Systembolaget förut? I februaris andra ölsläpp, som kommer på fredag nästa vecka (19/2), får man chansen på en som Gänstaller ligger bakom och den smakar dessutom fantastiskt. Därtill kommer en hel massa annat spännande, bland annat flädergeuze från Lindemans och den grymma svart-IPAn Black Malts & Body Salts. Snabbrecensioner på alla ölen hittar ni här.

[Namn]
[Art.nr., Ursprung, Volym, Pris, Alkoholhalt, Modul - Beställt antal]
[Mitt omdöme]
[Datummärkning (om det fanns någon läsbar på provflaskan)]

Det är inte alltid det är samma batcher på skribentprovningarna som släpps i butik. Därför anges datummärkningen på de provade flaskorna så att man själv kan kolla om det är samma batch på hyllan eller inte.


Gänstaller Zoiglbier
11222, Tyskland, 50 cl, 32,90 kr, 5,8 %, T5 - 15000 st
Balanserad och djupt nyanserad brödig smak med många lager. Glider över snyggt i en örtig avslutning. Smakrikt men lättdrucket. Wunderbar!
Bäst före: 2016-08-30

Garage Project La Calavera Catrina
11245, Nya Zeeland, 33 cl (burk), 35,90 kr*, 6 %, T5 - 8640 st
Blomsterfräsch doft med fruktiga inslag. Vattenmelon? Jo, visst finns det en sån ton. Doften ger ingen ledtråd till vad som komma skall. Smaken är dominerad en kraftig habanerohetta. Jag hinner glömma bort andra smaker och för mina smaklökars skull vill jag inte ens ta en liten sipp till.
Bäst före: 21/07/2016

Baird The Carpenter's Mikan Ale
11113, Japan, 33 cl, 39,90 kr, 7 %, T6 - 3888 st
Behaglig, mjukt citrusdriven doft. Fint sammansatt öl där satsumasfrukterna ger ett meningsfullt smakbidrag utan att ta över. Mjuk maltkropp följer citrussmakerna, men beskan är tyvärr något för kraftig för att passa in perfekt i helheten.
Buteljerad: 10 23 15

Garage Project Day Of The Dead
11254, Nya Zeeland, 33 cl (burk), 35,90 kr*, 6,7 %, T5 - 8640 st
Börjar mjukt och behagligt med lätt chokladiga toner och en mild rökig touch som sedan avslutas med en lätt chilisting. Hittan ligger kvar en stund men är också på den nivån att den tillför något utan att bränna sönder smaksinnet.
Bäst före: 24/09/2016

Stone Enjoy After 07-04-16 Brett IPA
11011, USA, 75 cl, 139 kr, 7 %, T6 - 1956 st
Pigga, fruktiga humletoner utan att vara någon Enjoy By, men framförallt också med en snygg brettkaraktär som gör ölen mycket mångfacetterad. Vid det här laget tycker jag att balansen mellan humle och brett börjar falla på plats ordentligt, men vill man ha en mer brettdominerad öl kan man givetvis vänta någon månad till. Har man råd med flera flaskor blir det intressant att dricka några stycken i intervall om en eller två månader.
Läs namnet för datummärkning.

Modern Times Mega Fortunate Islands
11263, USA, 65 cl, 95,90 kr, 8 %, T6 - 3000 st
Rejält humlig med massor av frukt i smaken, och en liten oljig touch som ger humletonerna lite nyans. Medelfyllig kropp som bär humlen bra. Pigg och fräsch!

Buxton Ring Your Mother 1832 XXXX Mild
11555, Storbritannien, 33 cl, 39,90 kr, 9,5 %, T6 - 3888 st
Medelfyllig med visst djup, toner av kola och karamell samt en tydlig humletouch. Påminner en del om Fuller's Vintage Ale och liknande öl.
Buteljerad: 8 JAN 16

Lagunitas Hairy Eyeball
11334, USA, 65 cl, 89 kr, 9,1 %, T6 - 1800 st
Ganska kraftig smak med tryck i karamellsmakerna. Behagliga och ganska lena karamellsmaker å ena sidan, något onyanserat å andra sidan. I sammanhanget ganska lätta humletoner, med en lättare beska.

Nynäshamn Smörpundet Porter
11597, Sverige, 25 cl, 27,80 kr, 5,9 %, T5 - 6000 st
Klassisk Smörpundet, med knäckebröd, osötad choklad och en lätt tobakston som gör att jag hade börjat snegla mot humidoren om jag druckit den hemma.

Oskar Blues/Shamrock Death By Coconut
11389, USA/Irland, 35,5 cl (burk), 46,90 kr*, 6,5 %, T5 - 7200 st
Mycket kraftig smak av rostad kokos som dominerar hela ölen. Stoutens inneboende smaker blir mer av en bakgrundsbild. Typisk öl som blir kul att dricka någon gång men som är lite för mycket av en one trick pony för att bli kul i några volymer.
Tappad: 11/18/15

To Öl Black Malts & Body Salts
11567, Danmark/Belgien, 33 cl, 39,90 kr, 9,9 %, T5 - 10080 st
En redigt bra dubbel-svart-IPA, eller vad man nu ska kalla det. Fruktiga humletoner, lakrits, kaffe och rostade smaker som smälter ihop i en väldigt insmickrande helhet. Funkar skitbra, kort sagt.

Nya Carnegiebryggeriet Krakatau Ekfatslagrad
11328, Sverige, 75 cl, 99 kr, 9,2 %, T7 - 1000 st
Vissa toner av melass, frukt och lakrits slår igenom grundölets mer maltiga och rostade smak. Fint nyanserad, med en lätt avslutande sötma som passar bra in. Möjligen att bristen på beska sänker ölet något.

Founder's Imperial Stout
11359, USA, 35,5 cl, 38,90 kr, 10,5 %, T5 - 10080 st
En till återvändare som håller sin numera ganska välbekanta smak med intensiv maltsmak med karamelliga och rostade toner som drar åt choklad snarare än kaffe. Mycket bra!

Brooklyn Black Ops
11562, USA, 75 cl, 149 kr, 11,6 %, T7 - 1100 st
Behaglig bourbonton gifter sig fint med karamell, brownies och lättade toner av torkad frukt. I jämförelse med en del andra bourbonlagrade stouts är den lite lugnare i sin framtoning. Dock att notera att provflaskan var från 2014 medan de som släpps nu bör vara från 2015.

Garage Project Cabbages & Kings Imperial Oyster Stout
11573, Nya Zeeland, 75 cl, 94,40 kr, 12 %, T6 - 1920 st
En något udda stout med en stor mineralton mitt bland allt det rostade. Många nyanser helt klart, varav flera är ovana. Man kan få jobba ett tag med att sätta fingret på allt. Troligen en öl som man älskar eller hatar.


Följande öl släpps i T7 men fanns inte med på skribentprovningen inför släppet:
Lindemans Blossomgueuze, 11741, Belgien, 75 cl, 139 kr, 6 % - 1000 st
OWA Yuzu Lambic 2015, 11829, Japan/Belgien, 37,5 cl, 119,90 kr, 5,5 % - 1140 st

Yuzu Lambic har jag provat några gånger tidigare om än inte just den här årgången. Den brukar ha en mycket aromatisk, nästan parfymerad, yuzusmak som jag kan tycka blir lite väl mycket men gillar man mycket yuzu (och lambic) blir den snarast ett mästerverk. Blossomgueuze har jag aldrig provat men har hört mycket gott om den. Liksom Cantillon Mamouche är det en lambic med fläderblom.

*Exkl. pant

Med fast hand hällde jag upp ett glas Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier till min nybakta fastlagsbulle. Semla, alltså. Idag är det ju fettisdagen och därmed den sista dagen innan den kyrkliga fastan börjar. Nu har jag inte för avsikt att fasta på något sätt, men det hindrar mig inte från att fira dagen med en hembakt semla och ett glas rökig fasteöl.

Kombinationen låter kanske lite märklig. Rauchbier med sötsaker? Nån var ju faktiskt tvungen att prova.

Faktum är att det funkar rätt bra. Åtminstone med just Fastenbier som är åt det lite sötare hållet. Rökigheten krockar inte alls med grädden, kardemumman eller mandelmassan utan ger en väldigt spännande nyans till smakpaketet.

En aning svår kombination att beskriva men klart värd att testa. Så om du inte är så inne på att fasta de kommande 40 dagarna är det något som är värt att prova. Annars får man väl vänta till nästa år.

PS. Semlan behöver såklart inte vara hemgjord.

Melker Anderssons snabbmatskedja Vigårda är utmärkt för en bra men billig burgare och nu kan man också få sig en bra bärs till sin burgare. På Vigårdas första restaurang vid Mood-gallerian i Stockholm hittar man bland annat Beer Studios öl. Vi provade igenom deras tre olika nötköttsburgare till Beer Studios olika öl och var rörande överens om vilka kombinationer som var bäst.

Vigårdas koncept är att man ska kunna glida in på en bra burgare till lunch, middag och all tid däremellan utan att det ska behöva kosta särskilt mycket. Burgarna går på mellan 75 och 90 kronor och då ingår både valfritt tillbehör och sås. Däremot får man köpa till en dricka, men det blir alltså inte särskilt mycket dyrare än att gå på en av de stora hamburgarkedjorna. För det lilla extra får man mycket i kvalitetsväg. Dessutom kan man alltså få sig en bra svensk hantverksöl till sin burgare.

Jag besökte Vigårdas originalrestaurang vid Mood-gallerien på Regeringsgatan i Stockholm och tillsammans med den före detta Pressklubben-bartendern Staffan som numera jobbar på Beer Studio och Vigårdas kökschef provade jag igenom deras tre nötköttsburgare med de olika ölen. De har också varianter med kyckling och fläsk samt en vegetarisk burgare, men de lämnade vi därhän denna gång.

I öluppställning fanns Remix Unfiltered Lager, Red Riff Red Ale, Long Play Pale Ale, Spin Back IPA och One. Till deras enklaste burgare, Cheddar & Bacon, som är toppad med just cheddar, bacon och de klassiska grönsakerna var Remix den klart bästa matchningen. Burgaren sköljdes ner fint och ölets smaker lyftes två snäpp. Ölet fick både klarare och starkare smaker där dess allra bästa sidor lyftes.

Vigårdas originalburgare är något mer vågad med en topping av cheddar, syrad rödlök och långkokt chiligryta. De lite kraftigare smakerna krävde förstås en tyngre öl med mer beska och här var det Spin Back IPA som hittade hem med en snygg matchning. De mustiga smakerna i chilin lyftes samtidigt som humletonerna blev tydligare. Beskan och fylligheten i ölet var precis rätt för att möta burgaren.

En burgare vid namn Bistro är en modernare tolkning med tryffelmajonnäs, bacon, gruyere och karamelliserad lök. Red Riffs maltiga smaker med karamelliserade toner blev överlägsen vinnare till denna burgare, där karamelliseringen i öl och mat smälte ihop till en brygga för smakerna. Enkelt och vackert!

Till efterrätterna hittade den nya stouten Sputnik Krisis en kompis i tiramisun medan hallonpannacottan hade svårt att hitta något bra möte i någon av ölen. Något överraskande blev det däremot en väldigt bra matchning mellan Spin Back och en key lime cheesecake.

Min rekommendation till en förstagångsbesökare på Vigårda blir därför en originalburgare med en Spin Back i glaset, där man sparar några klunkar till en key lime cheesecake.


Kvällen gick sedan vidare till Bishops Arms Folkungagatan där Beer Studios grundare Darren Packman höll till med en liten tap takeover. Jag passade på att smaka deras nya session lager som är kryddad med limeskal. Resultatet var mycket friskt och fräscht. Härligt aromatisk och tydligt påminnande om en öl som aromhumlats med nya-världen-humle.

Vi fortsätter uppmärksamma grymt bra öl som finns i fasta sortimentet med en titt veteölshyllan. Under dess första livstid, som oktoberfestöl mellan 1916 och 1944 gick den under namnet Georg Schneider's Wiesen Edel-Weisse, men sedan den återupplivades 1999 känner vi den som Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes. Nu tillhör den det bästa man hittar i stilen, inte bara på Systembolaget utan i hela världen.

Mein Grünes bryggs på lika delar vetemalt och kornmalt och kryddas med Cascade och Hallertau. Allt är dessutom ekologiskt odlat. Cascadehumlen är förstås en modern anpassning av det gamla receptet. Med sina 6,2 % är den något starkare än de hefeweisse vi vanligtvis ser, men inte desto mindre fräsch för det. 

Balansen mellan skumbanan, nejlika, tuggummi och brödighet är superbt inprickad. Bananestrarna finns där men tar inte så mycket plats att ölen upplevs som söt eller kladdig. Nejlikatonerna ger ölen nyans utan att bli stickiga. Samma sak med tuggummitonerna. De brödiga tonerna är något större än i en lättare weissbier men blir inte tunga.

Och så finns där en lätt humlefräschör, som man först inte riktigt tänker på. Den är nämligen så väl integrerad i de mer typiska weissbiersmakerna, men samtidigt bidrar med så mycket extra i det lilla. För någon humlebomb är det ju såklart inte, men det som finns där gör mycket för att lyfta ölet en till nivå utan att det för den sakens skull känns som något annat än en klassisk weissbier.

För mig är det en klar favorit bland veteölen vi har att få tag på i Systembolagets fasta sortiment, men jag är inte ensam om att gilla den. Ölet ligger också på tionde plats på Ratebeers lista över bästa hefeweizens. En garvad weissbierdrickare skulle kanske påstå att man hittar de bästa weissbieren på plats i Bayern, och det ligger något i det. Många bryggerier i de trakterna skickar inte sin öl särskilt långt så att det finns bra grejer som inte når hit vore ingen överraskning. Dessutom är weissbier också en sådan öltyp som smakar bäst färsk. Att vi får "nöja" oss med Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes är ändå något vi ska vara glada över. Det är trots allt en weissbier i världsklass.

Det är inte alla öl som blivit sjungna för under sin bryggning och dessutom igen under sin premiärservering, men den äran fick Kongero Saison. Egentligen inte så konstigt eftersom samarbetet som ligger bakom ölet kom till genom en kör, som också gett namn åt ölet. Det var nämligen genom kören Kongero som Jackdaw och Alvinne kom i kontakt med varandra. Så här smakar ölet.

Ölen har en dubbel koppling till kören Kongero då den också är gjord för att uppmärksamma deras 10-årsjubileum. De själva uppmärksammade alltså både bryggdagen och premiärdagen med en varsin konsert. Jag har vart på några bryggeribesök men den dagen då Kongero bryggdes var det första gången jag fick höra livemusik i ett bryggeri. En upplevelse i sig må jag säga.

Efter många om och men har Kongero också exporterats till Belgien vilket är en fin fjäder i hatten för lilla Jackdaw. De flaskor och fat som blev kvar i Sverige finns sedan en tid tillbaka på utvalda pubar i framförallt Uppsala och Stockholm.

Den kontinuerligt humlade saisonen är en lättdrucken historia som har en mycket välavvägd doftprofil som sätter balansen mellan fruktiga estrar och kryddiga fenoler riktigt fint, med en lätt humletwist dessutom. 

Humlen är något tydligare i smaken där den fyller ut smakspektrat fint men är trots allt ändå ganska tillbakadragen. En smakfull, lätt syrlighet gör estrarna och fenolerna sällskap. Tillsammans med en lätt brödighet från malten är associationen till ett ljut surdegsbröd inte långt borta. Avslutningsvis kommer en beska som tilltar i styrka en bit in i eftersmaken innan den glider undan igen. 

Det här är behagligt och mycket lättdrucket men saknar lite nyansering för att nå de högre höjderna. Lite mer tryck i de avslutande smakerna hade också gjort ölen gott, nu känns det som att vissa smaker försvinner lite för snabbt. Överlag en klart godkänd saison som skulle kunna vara särskilt tilltalande för de som är nya för stilen, eller för vem som helst en varmare dag än denna.



Bäst före september 2012. Börjar bli dags att öppna nu då. Nu var ju det här i och för sig hyfsat planerat snarare än en olyckshändelse. Det rör sig nämligen om en flaska Maredsous 8 som jag ville testa med 5-6 år på nacken. Ytterligare en flaska från tiden då jag började lägga undan öl för lagring alltså. Så här har det gått med den.

Kolsyran är fortfarande pigg och korken går ur flaskan utan allt för mycket mankraft. Upphällningen får göras något försiktigt för att inte få för mycket skum i glaset. Inga jästflak som virvlar runt i flaskan, ingen grumlighet, bara en ren och vackert brun öl. 

Med lite snurr på glaset börjar en tydlig arom av likörpralin träda fram. Jag som med åren har vänt 180 grader från att hata likörpraliner till att tycka om dem blir således glad. Därtill kommer de väldigt typiska tonerna av lagrad mörk belgare med torkad frukt, marmelad, farinsocker och madeira, men kanske också lite dra åt våt papp som indikerar att det här kan vara på väg utför.


Smakerna är lena men utan någon större tyngd bakom. Det påminner mycket om en lätt utspädd variant av lagrad Chimay Blå. En lätt syrlighet följs av en lätt sötma och däremellan kommer de där smakerna av likörpralin och dess kompanjoner från doften, men också en lätt, angenäm kryddighet. 

Jag har varken ätit eller druckit något annat än vatten de senaste timmarna och ändå känns en öl på 8 % som att den är lite tunn i avslutningen. Det är inte så jag minns Maredsous 8. Om det inte vore för den aspekten skulle jag säga att den lagrats fint och även om den börjar visa tecken på att vända neråt hade jag inte nödvändigtvis rekommenderat att lagra den kortare. Om det inte vore för just det där nästan lite vattniga alltså. Kanske var den verkligen bäst före september 2012.

Maredsous 8 har tyvärr försvunnit ur Systembolagets fasta sortiment men man kan fortfarande beställa storflaskorna, dock endast i kollin om 12 flaskor.
Som en del kanske har märkt har det börjat dyka upp en del flaskor av Drie Fonteinen Hommage på några krogar här och var i landet. Nu har importören Brill & Co också bekräftat att det kommer att dyka upp några hundra flaskor på Systembolaget under våren. Det kommer dock att kosta en slant om man vill få tag på en flaska av vad som rankas som världens tredje bästa fruktlambic.

Hommage bryggdes första gången 2005 efter att Drie Fonteinens grundare Gaston DeBelder gått bort. Sonen Armand DeBelder som tog över verksamheten i slutet av 90-talet gjorde då Hommage till sin fars minne. Det är en lambic med 30 % hallon samt 5 % körsbär. Sedan den första batchen har den bryggts två gånger till och det lär vara den tredje batchen, som buteljerades i somras, som släpps på Systembolaget i vår.

Importören Brill & Co fick in 600 flaskor och släppte hälften till krogar medan andra hälften kommer till Systembolaget. Exakt släppdatum är ännu inte spikat men det troligaste är att det blir under mars eller april. Flaskorna som är på 75 cl kommer kosta 319 kr styck men då är det också Ratebeers tredje bästa fruktlambic man får. På Ratebeer är det endast Cantillon Blåbär och Drie Fonteinen Framboos som har högre poäng inom stilen.

319 kr gör den förvisso till en av de dyraste ölen i ett tillfälligt släpp som jag kan erinra mig under de senaste åren, men samtidigt är det en speciell och svårfunnen öl. Om det är värt det? De få flaskor jag har provat från tidigare batcher har varit mycket, mycket bra. Å andra sidan har det pratats en del om att det funnits plåstersmak i vissa flaskor, men skulle det vara något man upplever i en flaska man köper från detta släpp är det bara att reklamera till Systembolaget och få pengarna tillbaka. De allra flesta har inte haft problem med det dock. Jag tror inte flaskorna kommer bli stående på hyllorna hursom.

Det är intressant hur den lilla portionen körsbär får så stort genomslag i smaken och det märks verkligen att det inte bara är hallon som tillsatts till denna öl. Skillnaden mot en ren hallonlambic är slående. Är man intresserad av lambic och har pengar att lägga är det är ett släpp man inte vill missa.