Ölrecension: 3 Fonteinen Hommage

, , 3 kommentarer


När Gaston DeBelder gick bort skapade hans son och arvtagare till 3 Fonteinen, Armand, en hyllningsöl till honom. Det blev en lambic med 30 % hallon och 5 % körsbär som såklart döptes till Hommage. Den tredje iterationen av denna fantastiska fruktlambic kommer att släppas i en webblansering den 10/3 och för att ni ska veta om det är värt att lägga 319 kr på en flaska har jag recenserat denna härlighet.

Ett disigt mellanting av bourgogneröd och rosa med ett litet lock av rosavitt skum är vad som hamnar i glaset. Doften är minst sagt gudomlig med färska hallon, körsbärsgodis och citrus som helt sömlöst binds ihop av en lätt träton. Man kan sitta och sniffa på detta länge, men man gör sig förstås en otjänst om man inte också tar sig en klunk.

Det första som slår en är den härliga hallonsmaken som är både djup och pigg på en gång. Men där finns också något mer som pockar. Körsbär! Trots att det är 30 % hallon och bara 5 % körsbär så kommer körsbärssmaken fram tydligt och tar över efter de djupare tonerna av hallonen. Körsbären går mot djupare toner blandat med vad jag närmast kan kalla för en godisaktig smak. Bärsmakerna är också mycket snyggt integrerade med varandra. Övergången mellan hallon och körsbär sker verkligen sömlöst.

Bakom alla bärtoner finns förstås också en grundlambic som bjuder på behagliga ektoner och färskpressad citrus som också går i takt med de andra smakerna. Syrligheten är främst bärig och citrusig, med en liten hint av vinäger. Funkigheten är mycket tillbakadragen och bidrar till den breda smaken utan att egentligen vara något man noterar. Det är trots allt bärtonerna som är dominanta. I avslutningen smyger sig en läcker mineralton fram som gör den torra avslutningen mycket läcker.

Den breda smakprofilen med de pigga bärtonerna gör att det här är en öl som man kan njuta av både med och utan eftertanke, beroende på humör. Jag kunde utan minsta problem trycka i mig 75 cl själv och hade utan tvekan kunna ta ett glas eller två till efter det. I sanning en öl i världsklass. Jag tror Gaston hade varit mycket stolt.


3 kommentarer:

 1. Beställde den igår, hoppas verkligen att den går igenom men fick beställningen bekräftad. Men visst är det så att även om varan ligger som bekräftad bokning och man har fått ett mejl så är det inte 100% säkert att man får varan ändå?

  Jag har följt din blogg under en ganska lång tid, är det första gången du ger betyget 5,0? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man kan aldrig vara 100 % säker med beställningar på Systembolaget, det händer att de sjabblar bort beställningar även när man har fått bekräftelsemail. Har du inte fått den än så är nog inte utsikterna särskilt goda.

   Jag har för mig att jag delat ut 5,0 en eller ett par gånger tidigare, men jag kan inte komma ihåg när det skulle ha varit så det kanske inte har hänt ändå :)

   Radera
  2. Som tur är har jag fått den, ska hämta ut den idag :) Den försvann sjukt fort under webbokningen.

   Kommer du på någon/några andra öl som det skulle kunna ha varit som fått 5,0 eller högt betyg precis under?

   Radera