Det 'nya' Zum Franziskaner

, , Inga kommentarer

Zum Franziskaner är en av Stockholms mest klassiska ölhak men som de flesta nog är överens om har det inte varit på topp de senaste åren. Det blev det ändring på i somras när nya ägare, däribland Stene Isacsson, tog över. Nu är det bättre ordning på både öl och mat, något som jag själv testade häromdagen och blev mycket nöjd med.

Även om den nuvarande byggnaden är ganska ung för att ligga i Gamla Stan i Stockholm så ryms här mycket historia. Det har de nya ägarna tagit vara på och byggt såväl ölsortiment som matmeny efter klassiskt snitt. Den i ölkretsar mest kände ägaren, Stene Isacsson, som kommer från 22 år med Akkurat, ger utlopp för sin kärlek till de centraleuropeiska lagerölen och den svenska husmanskosten. Här hittar man mycket sill och fläsk på tallrikarna samt tyska och svenska öl i klassiska stilar i glasen.

Ägarbytet skedde i månadsskiftet juni/juli i somras men då fanns inte tid för någon större renovering. Det kommer istället till vintern.

-Vi kommer nog stänga igen en stund kring årsskiftet för att renovera och restaurera lite. Störst är behovet inne i köket men även ute i restaurangområdet finns det en del vi vill fixa i ordning. Mycket är skyddat, men det finns en del städning, restaurering och upprustning som behövs och så vill jag göra lokalen lite öppnare. Sen vill vi göra om i den inre delen av restaurangen så det kan bli en yta där man kan sitta och ta en öl. Köket är för litet för att vi ska kunna ha full matservering där, men lite plockmat kommer vi kunna ha. Men det får bli i en senare ombyggnadsfas som blir tidigast till sommaren, säger Stene.

Skillnaden mot det tidigare Zum Franziskaner är dock redan påtaglig. På ölkranarna huserar nu välhållen tysk pils, weissbier och rauchbier samt en kvartett från Nynäshamns Ångbryggeri. Flasksortimentet går i samma stil.

-Det är kul när någon kommer in och frågar vad vi har för IPA, och vi svarar "ingen alls". Det är i och för sig inte helt sant, vi har faktiskt folkölet Spinnaker IPA från Nynäshamn. Vi kanske får plocka bort den så vi kan vara helt sanningsenliga, berättar Stene och bartendern Anders med ett varsitt skratt.

Spezial Märzen, en klassisk rauchbier från ett av Bambergs två klassiska rökölsbryggerier, importerar de själva och är ensamma i Sverige om att ha. Det blir ganska kaxigt att köra en sådan öl på fast kran, och för oss rauchbiersromantiker blir det något som på egen hand lockar till ett besök.


Matmässigt ligger fokus på vällagad men enkel och ganska rustik husmanskost. På den fasta menyn finns många svenska klassiker och därtill gör man olika dagens, alltid med sill på måndagar, fläsk på tisdagar och lite mer piffig mat till helgen. Jag som gillar fläsk såg förstås till att gå på en tisdag och dagens visade sig då vara en favoriträtt, nämligen raggmunkar med lingon och fläsk som satt som ett smäck med en Spezial Märzen i glaset. Innan det klämde jag i mig en förrätt med saltbakade betor, fetaostkräm och rostade nötter, tillsammans med en Brännskär Brown Ale från Nynäshamn.

Vid det här laget var jag ordentligt mätt och väldigt belåten med kvaliteten på maten. En del av tänket bakom menyn känns igen från Akkurat men det finns också stora skillnader. Helheten är lite enklare men det finns samma fokus på att det som hamnar på tallriken är vällagat. Just Akkurat är dock inget som Stene saknar.

-Jag kände mig rätt klar med Akkurat. Vi hade byggt om, renoverat och byggt ut i flera omgångar, så det kändes färdigt. Jag tror säkert att de nya ägarna kan fortsätta utveckla det men jag hade uträttat det jag ville så det blev naturligt att gå vidare till ett nytt projekt. Utan hållpunkter och milstolpar flyter livet på utan att man märker det och plötsligt är man gammal, säger Stene.

Att hitta nya projekt och nya utmaningar är ett återkommande tema när jag pratar med Stene om steget från Akkurat till Zum Franziskaner.

-När Akkurat blev så högt rankat bland ölnördarna kändes det ibland som att folk kom in och försökte hitta fel. Zumen har inte haft så bra rykte så här får man vara underdog och slå ur underläge. Det är en roligare utmaning att ta sig an, tycker Stene.


Och nog är det en utmaning att finna Zum Franziskaners verkliga potential, men stället är redan en bra bit på väg. Maten är redan bra och med upprustningen av köket lär det bli mer lättjobbat för kockarna. Ölutbudet hållet god kvalitet med unika inslag, även om det är något statiskt. På sikt vill Stene och gänget installera lite fler kranar för att kunna köra öl från Oppigårds, Nils Oscar och Skebo samt kanske rotera utbudet lite mer.

-Fler kranar kräver lite större kundgenomströmning så att man får snurr på faten. Samtidigt kanske fler kranar är just vad som behövs för att locka mer folk, resonerar Stene.

Det lär bli spännande att följa utvecklingen framöver. Det finns rätt visioner, planer och erfarenhet för att utveckla Zum Franziskaner till något riktigt bra.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar