Bästa ölen på Brewskival

, , Inga kommentarer
Med över 400 öl på festivalen har jag inte varit i närheten av att prova allt som erbjöds på Brewskival. Men bland det jag provade fanns en hel del som smakade utsökt. Så jag tänkte presentera de allra bästa ölen som jag hittade under Brewskival. Några av dem går, som tur är, dessutom att få tag på utan att man ska behöva sälja ena njuren.


Bearded Rabbit Hope You Like Mosaic DIPA - Bland massor av NEIPA, där få pallade trycket, kom Bearded Rabbit med en ogrumlig, karamellig DIPA som överglänste alla andra humliga öl jag provade på festivalen. Även en IPA behöver en viss balans och renhet i smakerna och det satte Hope You Like Mosaic klockrent.

Nynäshamns Ångbryggeri Ofiltrerad Pickla Pils - En favorit ifjol, en favorit i år. När man andas in aromerna från en välgjord ofiltrerad traditionell lager infinner sig en djupt behaglig känsla. Det är en djupt rotad och helt instinktiv reaktion, på samma sätt som när man känner lukten av nybakt bröd. Drick sen ölen och känn smaker av just nybakt bröd som följs upp av delikat, örtig humle och en behaglig beska. Underbart!

Pipeworks BA Jones Dog - Jag har haft ynnesten att prova den här ölen på bryggeriet, direkt från bourbonfatet, och det går väl inte att sticka under stol med att det rosenskimrande minnet från det tillfället knappast sänkte smaken när jag provade den igen. Men med goda minnen eller ej i bagaget så är det en fantastiskt bra fatlagrad imperial stout som släpper fram mycket bourbontoner utan att låta dem dominera helt, utan istället även lyfter de underbara chokladtonerna och matchar dem med bourbonens vanilj och smörkola.

Black Project Dreamland - Fantastiskt fin suröl av den amerikanska skolan, där man använt kylskepp för att inokulera vörten och sedan jäst den på vinfat som används i ett sorts solerasystem. Trots att det inte är någon frukt tillsatt har den finfina toner av stenfrukt, tillsammans med en självsäker syra och en överraskande rund munkänsla.

Black Project Super Constellation Peach - Japp, en till från samma bryggeri. Så bra var det. Här plockas persikans smaker fram i sina finaste former, ackomponjerad av fin syra och återigen en rund och fin munkänsla. 

Evil Twin Koldskibet Experimental Batch 1 2015 - Hade jag provat den blint hade jag utan tvekan gissat på belgisk lambic från någon av de klassiska producenterna. Så slående var likheten.

Nils Oscar Rökporter 2015 - En del gillar att lagra Rökporter, andra inte. Jag tycker den är god både med och utan lagring. Kanske var det för att den här typen av öl verkligen stod ut bland det övriga på festivalen men den blev en av de öl jag minns med glädje.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar