Uppsala Brygghus är igång - med en lovande start

, , 1 kommentar
Styrelseordförande Hans Nilsson och huvudbryggare Maarten Vanwildemeersch
Uppsala nyaste bryggeriprojekt Uppsala Brygghus har nu sina första öl ute på marknaden. Med ett bryggteam som har lång vana av professionell bryggning samt av deras utrustning är det kanske inte så konstigt att de släpper öl av hög kvalitet redan från början.

När Slottskällan såldes till Coppersmith's var det varumärket och en buteljeringsmaskin som lämnade Uppsala för Västerås. Kvar fanns en lokal, bryggverk och tankar, som nu har tagits över av Uppsala Brygghus och deras elva delägare, varav en är Maarten Vanwildemeersch som jobbade på Slottskällan fram till försäljningen. Men likheterna med vad Slottskällan gjorde tar slut där.

Lokalerna har rustats upp och det Uppsala Brygghus brygger är något helt annat än vad som gjordes av Slottskällan, trots att det är samma utrustning och delvis samma bryggpersonal. Med erfarna bryggare som dessutom är väl inkörda på utrustningen kombinerat med en ambitiös företagsledning som är väl insatta i den moderna ölbranschen har man kunnat producera bra och tidsenliga öl redan från start.

De första fyra ölen är en APA och en IPA i moderna utföranden, en något mer humleintensiv tolkning av kölsch samt en berliner weisse med hallon och blåbär. Dessutom har man bryggt en dubbel åt Akkurat. Jag hade möjlighet att prova alla dessa direkt från lagringstankarna vid ett besök för några veckor sen och efter den officiella lanseringen i förra veckan har jag också provat de färdiga produkterna (utom Akkurats egen öl). 

Det är en riktigt stabil kvartett öl. Kölschtolkningen har fått det klockrena namnet Fyrisch och bjuder på snygga, klassiska smaker där det sitter en aning mer tryck i humlearomen än i de klassiska ölen från Köln. Berliner weissen Berry Berry är publikfriande med en mild syra och framträdande bärtoner med hallonen i framsätet. IPAn Snakehead är döpt efter Upplands landskapsblomma vars engelska namn är just snakehead (nåja, den har många engelska namn, men ett av dem är snakehead). Den bjuder på en kavalkad av moderna humletoner, men min egen favorit är Hopsession APA som likaledes bjuder på moderna humletoner men i en något lättare och fräschare framtoning.

Maartens Dubbel, ölet som bryggdes till Akkurat, hade premiär häromdagen. Den har jag som sagt bara provat från tank men det var ett mycket lovande smakprov. Jästen ska vara samma som Rulles använder och det märks på ölet som är torrt med en frisk kryddighet.

Till en början lär det bli enklast att hitta deras öl på krogar i Uppsala och Stockholm, men framåt vintern kommer de också släppas i Systembolagets lokala sortiment.

Med det här tillskottet börjar det bli en riktigt fin variation av bryggerier i Uppsala, med väldigt olika koncept och ölfilosofier som kompletterar varandra bra i det lokala utbudet. Sen jag flyttade till stan för sju år sedan har det verkligen hänt mycket.

1 kommentar: