En tjuvtitt på nya Bierhuis

, , 1 kommentar

På onsdag är det premiär för det senaste tillskottet i Uppsalas krogscen, nämligen Bierhuis. Det blir en krog med fullt fokus på det belgiska, med bara belgiska öl och en meny som är starkt influerad av den belgiska matkulturen. Bakom krogen, som öppnar i Pipes of Scotlands gamla lokaler på S:t Olofsgatan, ligger gänget bakom Churchill Arms. Jag var där idag och fick mig en tjuvtitt och det såg väldigt bra ut må jag säga.

Det som direkt slår mig när jag kommer in på Bierhuis och fortsätter slå mig genom alla samtal under mitt timlånga besök är att de tagit den belgiska inriktning på stort allvar. Det är ingen liten halvtaskigt genomförd gimmick utan man har verkligen försökt bygga en belgisk enklav i Uppsala. Inredningen går i mörkbrunt, vinrött och skogsgrönt med luftigt till taket och glänsande takkronor. Många speglar, mycket trä och mycket läder. Man skulle lika gärna kunna vara i en murrig bar i Belgien. Det är förstås ingen tillfällighet, utan den belgiska stilen är noga rekad genom flera resor.


Öllistan är rakt av fylld med belgare, där både klassikerna och de mer nyskapande ölen har getts utrymme. Som genom ett lyckslag har man kunnat rekrytera Johan från Pressklubben i Stockholm som hade flyttat till Uppsala och inte kände för att pendla till Stockholm längre. Därmed fick man in en enorm kompetens kring belgisk öl. Ölen får stort utrymme med 24 kranar, varav 20 är fasta och 4 ska roteras. Dock blir det ingen snabb rotation på sorterna eftersom det köps in flera fat av samma sort till gästkranarna. Dessutom finns det omkring 100 belgiska öl på flaska. En del öl blir Bierhuis faktiskt helt ensamma i Sverige om att servera. När allt fler av de belgiska sorterna försvinner från Systembolagets fasta sortiment är det trevligt att se dem få en stark krogutpost även här i Uppsala.

-En belgisk bar är kanske inget som Uppsalaborna har skrikit efter, men när de kommer hit tror vi att de kommer inse att det är något som verkligen har saknats här. Konceptet funkar bra i Stockholm och vi är övertygade om att Uppsalaborna kommer att gilla det, säger Ali Haddadi som är en av personerna bakom Bierhuis.


Man har valt att enbart köra på helbelgiska öl och skippa öl som kontraktsbryggts i Belgien åt företag från andra länder. Det blir med andra ord inga öl från Mikkeller eller Omnipollo. På vinsidan har man istället valt att gå helt på franskt, men i sprithyllan kommer man kunna hitta både belgisk whisky och genever.

Även maten är starkt inspirerad av det belgiska köket och för att få det så autentiskt som möjligt har den belgiska matkulturen rekats på plats. Man kommer därför kunna hitta flera olika anrättningar av musslor, med eget val av blåmusslor eller hjärtmusslor, den klassiska köttgrytan stoofvlees, ostkrocketer, gratinerade endiver, våfflor och förstås pommes frites. En belgare som bor i Uppsala har dessutom hjälpt till med att få rätterna autentiska. Har man varit i Belgien lär man alltså känna igen sig i menyn, som precis som brukligt i Bryssel är presenterad på engelska, franska och flamländska.


Med dryga 80 sittplatser är det snäppet större än systerkrogen Churchill Arms och tanken är också att ordna tillstånd för en uteserveringmed 30-40 platser till våren. Premiären blir nu på onsdag (30/11), vi får se om det blir fullsatt på en gång. 

Nu återstår att se om det blir så bra i praktiken som det verkar. Själv missar jag premiären, ironiskt nog för att jag är i Belgien då, men eftersom stället ligger 900 meter hemifrån för mig lär det bli ett och annat besök. Hinner man inte dit före mig får man hålla utkik här efter en recension.

1 kommentar:

  1. Kommer man kunna dricka Cantillon eller Bokkeryder hos Bierhius?

    SvaraRadera