Göteborgskt IPA-geddon

, , 4 kommentarer

Med fredagens release av O/O Narangi och Stigbergets Amazing Haze, samt att Stigbergets GBG Beer Week IPA har blivit tillgänglig i TSLS, kan man just nu dricka tre stycken göteborgska IPA i världsklass. Alla kommer dessutom från samma bryggare. Dessutom är GBG Beer Week baserad på Narangi och Amazing Haze är också närbesläktad. Så frågan är, vilken av de tre är egentligen bäst?

Den som kom först var Narangi och när det var dags för Stigberget att skapa GBG Beer Weeks officiella öl för årets upplaga baserades den på Narangi. Amazing Haze är en senare kreation på liknande grunder men endast humlad med Mosaic. Just den humlesorten samt användandet av vete är också gemensamma nämnare för denna trio.

Låt oss börja med att kika på Amazing Haze som är dubbelt torrhumlad, något som de senaste hajpbryggerierna i USA brukar vara glada i att både pyssla med och påpeka att de pysslar med. Att den här ölen också är det är alltså ingen överraskning då både den och de andra i trion tar tydlig inspiration från de amerikanska bryggerierna. 

Det har i alla fall gett en fräsch IPA med gott om humlearom där de melontoner som Mosaic blev känd för från början har hittat fram. Humletonerna är stora, pigga och rena med en viss spets, medan malten är mjuk och lätt kakig.

Narangi å sin sida har lite mer tryck i smakerna men är lite mer oslipad i kanterna, på både gott och ont. Den är också byggd kring Mosaic men har också doser av Citra och Columbus, vilket ger en bredare fruktighet med mer citrustoner än i Amazing Haze. 

Till sist har vi GBG Beer Week IPA som är humlad med Mosaic, Citra och Nelson Sauvin men som, om jag uppfattat det rätt, inte är lika centrerad kring Mosaic som Narangi är. Här har vi därmed en ännu bredare fruktighet men med mer slipade kanter än i Narangi.

Jag har svårt att plocka upp några större skillnader i något annat än humleprofilerna i de här tre ölen. De tre flaskorna är buteljerade inom tio dagar från varandra, där Amazing Haze är äldst och GBG Beer Week yngst, och är 3-5 veckor gamla så färskheten utgör inte heller någon avgörande skillnad i detta test. 

Tre mycket bra IPA där humlen verkligen får komma fram. Smakskillnaderna dem emellan är i praktiken ganska små i mitt tycke och skulle vara ganska svåra att pricka in om man inte provade dem bredvid varandra. Inte ens när man gör det blir det helt uppenbart. Jag plockar nog ut Narangi som min favorit då jag gillar den lilla kantigheten som den har, det är något som gör den lite mer intressant för mig. Den kostar å andra sidan tre kronor mer än Amazing Haze och fem kronor mer än GBG Beer Week IPA, så ska man räkna in någon sorts ekonomi går valet på GBG Beer Week.

4 kommentarer:

  1. Om jag fattat det rätt så är den dominerande humlen Nelson Sauvin i GBG Beer Week och att den bryggts lite stötvis pga tillgången på denna humle.

    SvaraRadera
  2. Hej Johan, var det samma tapp datum på flaskorna? Min erfarenhet är att färskast vinner. Har druckit pur färskt parallellt med efter ett par dagars tappning....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som det står i inlägget är det tio dagar mellan äldsta och yngsta flaskan. Den färskaste var inte min favorit i det här fallet.

      Radera