Ölpionjärerna: Nynäshamns Ångbryggeri

, , 3 kommentarer

Det började med en bärsklubb, som gav en idé om en humleodling vilket i sin tur ledde till ett besök på ett numera nedlagt svenskt mikrobryggeri som gav de hembryggande vännerna tanken om att starta ett bryggeri. Problemet för dem var bara att det här hände på mitten av 90-talet, när det ännu inte fanns någon ölvåg. Istället skulle de vara med och starta den.

Hela historien om hur grabbarna skulle starta humleodling och på vägen ner till södra Sverige för ett studiebesök på en sådan gjorde det avgörande besöket hos Nordsjö Gårdsbryggeri går att läsa i boken Allt Utom En Stor Stark, som Nynäshamns Ångbryggeri gav ut till sitt 15-årsjubileum. Nästa år är det dags att fira 20-årsjubileum.

Nästan på dagen fyra år efter mitt första besök på Nynäshamns Ångbryggeri står jag återigen på Nynäshamns pendeltågsstation och blickar ut mot en hamn som är helt stilla i novemberdagens grådask, innan jag styr stegen upp till bryggeriet som ligger mitt i stan. En rundtur på bryggeriet visar en hel del ändringar sen sist. De små liggande tusenliterstankarna är borta och har gett plats för nya, större stående tankar. I ett undangömt hörn finns ett litet labb och ett till mäskkärl har installerats till bryggverket. Utanför finns två stora utomhustankar och i källaren har det blivit fullt med plats sedan man flyttat ut lagret till en egen lokal. 

-Kåken i sig är inte optimal, det var ju inte det här vi trodde när vi började, skrockar Thomas Hansen, en av bryggeriets grundare.

Den lilla lokalen sätter nämligen sina begränsningar. Det nya mäskkärlet tillåter tre bryggningar per dag, men det i sin tur gör att de måste buteljera varje dag medan det inte finns något lagerutrymme kvar. Logistikkedjan måste gå felfri för att det ska gå ihop. I år kommer de ändå kunna klämma ur sig lite mer än de 800 000 liter de producerade ifjol, och med ytterligare utomhustankar på gång förutspår de att de kommer närma sig miljonen nästa år.

De skulle kunna producera lite mer som det är, om de bara gjorde mindre öl som ska lagras länge, men öl som Bötet Barley Wine vill de varken dra ner på eller tumma på. Med tillväxten kommer också andra utmaningar än att bara släcka kundernas törst. Att komma upp i tio anställda innebar också att de kom över en tröskel som innebar hårdare arbetsmiljöregler. Därför sker också mycket utveckling som bara märks internt.


Det är en helt annan verklighet än för 19 år sedan och med den kommer helt andra utmaningar. Idag har de stabila krogkunder, med bland annat flera fasta kranar på Akkurat varav en, Landsort Lager, är vad besökare som frågar efter en stor stark får. I början var det svårt att få någon krögare att köpa deras öl överhuvudtaget.

-När vi började sålde vi knappt något aktivt, men när vi kom igång med att försöka sälja in vår öl till barer undrade krögarna vad de skulle med vår öl till. De hade ju redan öl. Systembolaget struntade i vad vi höll på med, vi var för små. De hade knappt ens rätt blanketter för oss när vi började sälja genom dem, berättar Thomas.

Bedarö Bitter sålde så bra genom privatimporten och med tillräcklig geografisk spridning att den kvalade in till det fasta sortimentet 2005, åtta år efter att bryggeriet startat. 

-Idag finns en helt annan möjlighet för nya bryggerier att nå ut till kunder och få bryggeriet att växa, menar Marcus Wärme.

Snart har 20 år gått för Nynäshamns Ångbryggeri, vilket naturligtvis ska firas med en stor fest till sommaren. Planeringen är redan igång. Mycket har hänt men mycket är också sig likt. Till exempel envisas de fortfarande med att bara använda humlekottar i sina öl, inga pellets som de tycker ger en kantigare smak. Mycket kommer säkert också att fortsätta förändras, men när jag frågar hur det ser ut om 20 år blir de ställda.

-Det har vi inte tänkt på än. Då börjar vi komma i pensionsåldern så förhoppningsvis har vi lyckats få våra barn att ta över vårt arbete tills dess, säger Thomas.

De ropar in företagets VD, Tony Magnusson, och bollar frågan vidare till honom.

-Då har vi byggt ett produktionsbryggeri någon annanstans och har gjort om det här stället till en ren bryggeripub, där vi som pensionerar kan komma och dricka öl och kolla på när våra barn arbetar, säger Tony.

Något som lär komma inom en närmare framtid är innehållet i de romfat som står och gottar sig i källaren. Det lär bli något att se framemot!


3 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson22 november 2016 kl. 08:16

    Nynäshamns Ångbryggeri är ett av mina favoritbryggerier De är väldigt kvalitets medvetna. Jag har aldrig blivit besviken på detta bryggeri. Bedarö Bitter samt Pickla Pilsner är mina favoriter.

    SvaraRadera
  2. Det skrívs väldigt mycket om öl.Sorter-bryggerier-flasktyper-glas-metoder mm men ingen verkar veta vad ÅNG i ångbryggerier innebär. Har kollat på ett hundratal sidor, även de som påstår sig berätta om ölbryggandets historia, men hamnar i en kavalkad av glas och seidlar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara komma med en kvalificerad gissning, och det är att man förr i tiden använde ånga för att driva olika rörliga delar (tänk ånglok) och det kan väl gott tänka sig att även en del bryggerier gjorde. Man behöver ju också tillföra värme till bryggverket och det kan göras med t ex ånga eller genom direkteldning (båda varianter används än idag), vilket också påverkar smaken på ölet, så därigenom finns det kanske anledning att än idag kalla ett bryggeri för ångbryggeri.

      Radera