Ölrecension: Sabaton The Last Beer

, , 1 kommentar
Sabaton första öl The Last Beer och första skivan Fist For Fight
Jag är ju från Falun från början, vilket också ett av Sveriges största hårdrocksband är. När jag såg dem live första gången på en gratisfestival för lokala rockband fattade jag tycke på en gång, men inte anade jag då att Sabaton skulle kunna bli så här stora. Nu har de följt i många andra bands fotspår och gjort en egen öl. Bryggeriet som fick den äran blev Eskilstuna Ölkultur och jag har fått tillfälle att prova resultatet.

Bandet har valt att gå på en ljus lager, och med tanke på hur många dåliga ljusa lager som olika rockband släppt ifrån sig blir man ju genast lite orolig. Å andra sidan kan ju ljus lager också vara riktigt gott och orden "vi har valt att göra den lite maltigare än en typisk stor stark" från en av de som arbetat med bandet var ju något betryggande. Det ska också vara ett unikt recept och inte bara någon av Eskilstunas lageröl med annan etikett.

Och ja, det är också något maltigare, och mer välgjort, än en typisk stor stark. Det är inte på något vis en fantastisk lager men den har fint brödiga smaker, visst djup i maltigheten och en lång smak som avslutar med en lätt dos örtig humle men som också tappar djupet mot slutet. Den saknar också nyansen och smakbredden som behövs för att verkligen imponera, men visst är det en okej lager.

Namnet The Last Beer syftar såklart på deras senaste album The Last Stand men namnet blir ändå lite märkligt. Ska man inte dricka några fler efter den här? Någonsin? Jag är trots allt också lite förvånad över valet av ölstil. Jag vet att sångaren har ett visst ölintresse och när de haft såväl pale ale som IPA bland festivalölen på den egna festivalen Sabaton Open Air verkar de ha sålt bra.

Tanken med ölen är att dels ha något att bjuda förband och musikpressen på i samband med turnéerna och dels att ha något att sälja till, åtminstone, de svenska fansen. Eftersom den är på glasflaska blir det generellt inte aktuellt att sälja på konserter där det generellt inte är tillåtet med glas. Den släpps i Systembolagets lokala sortiment den 1 december.


1 kommentar:

  1. Sabathon ett band i din smak, alltså. Jag brukar följa dina recensioner av småsläppen, och som sig bör: ibland håller jag med, ibland delvis, och ibland håller jag inte med alls. Men nu förstår jag det senare lite bättre (åtminstone i den mån du applicerar liknande sorts estetiska preferenser på öl som musik). I övrigt: Keep up the good work!

    SvaraRadera