Ölrecension: Firestone Walker Helldorado

, , Inga kommentarer

I torsdags släpptes för första gången (?) en öl från Firestone Walker på Systembolaget när 164 flaskor av deras ljusa barley wine Helldorado ingick i en webblansering. Det var en rykande åtgång och alla flaskor verkar ha tagit slut på omkring en minut. För att ni som inte fick tag på någon ska veta vad ni missade och för att ni som fick tag på en flaska ska veta vad ni har att vänta er kommer här en recension på Helldorado.

När Firestone Walker fyllde 10 år släppte de en jubileumsöl som var en blandning av flera olika öl, där vinmakare från regionen satte samman blandningen från ett urval av fatlagrade öl. Det som blev kvar av de enskilda öl som släpptes i blandningen släpptes sedan som fatöl, varav flera fick så hög efterfrågan att man senare började släppa dessa även på flaska. Helldorado var ett av dem.

Det är en fatlagrad ljus barley wine som är lätt humlad med El Dorado. Vanligtvis är barley wine någonstans mellan gyllene och kopparfärgade, men Helldorado är mer åt det blonda hållet. 

Det här reflekteras också i smaken som inte har den djupa kolakaraktär man ofta hittar i barley wine, utan snarare drar åt honungshållet. Framförallt får fatlagringen komma till uttryck här med toner av kokos, vanilj, lättrostad ek och en lätt blommig ton. Humlen ger en lätt fruktig ton i bakgrunden. 

En eldig ton kopplar greppet om eftersmaken utan att det blir särskilt spritigt, trots hög alkoholhalt och fatlagring. Dock är ölet inte särskilt fylligt och även om det inte direkt är en öl som man dricker snabbt så förväntar man sig lite mer fyllighet av en så här stark öl.

Det är en intressant öl som utmanar stilkonventionen för barley wine samtidigt som den låter fatlagringen ge stora uttryck utan att det blir för dominant. Det är definitivt en öl som jag skulle vilja testa att lagra för att se om den utvecklar mer grundsmak och med tanke på styrkan bör den klara några år.

Missade man den får man hålla utkik efter kommande släpp, det finns goda chanser att det blir fler släpp av öl ur Firestone Walkers mer limiterade serier framöver.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar