Ölstudion - en fingervisning om ett monopolfritt sortiment

, , 13 kommentarer
Har ni varit på Systembolagets testbutik Ölstudion i Göteborg? Det är en specialbutik som bara har öl, och dessutom många öl som inte finns på hylla i andra butiker liksom en del som annars inte finns i sortimentet alls, det vill säga inte ens går att beställa. Kul för alla i Göteborg, men lyfter man blicken lite visar Ölstudion två saker. Dels att Systembolagets sortiment inte alls är så bra som ofta hävdas och dels hur bra utbudet skulle kunna bli utan monopol.

Vi börjar med lite bakgrund. Ölstudion är en testbutik som ligger intill Systembolagets vinkällarbutik i jättegallerian Nordstan i Göteborg. Det sades från början att det skulle vara ett treårigt test och eftersom Ölstudion öppnade i november 2020 börjar den där testperioden gå mot sitt slut. Vad som händer sen tror jag inte de har kommunicerat än. Om jag minns rätt var testet dels för att se om specialbutiker kan vara något för Systembolaget, dels för att testa saker i en sådan butik för att ha lite att gå på vid eventuell etablering av framtida specialbutiker. T ex kan man tänka sig att servering av alkoholfri öl på kran samt growlerförsäljning av sådan var ett sånt test i testbutiken.

Jag besökt Ölstudion en snabbis i våras när jag var på en tjänsteresa till Göteborg. Utbudet är fantastiskt, med både bredd och djup. Mycket att välja på inom diverse stilar, med bra blandning av klassiker och moderna öl. Inte för att jag har så bra koll, men gissar att det var bra för den som gillar att skaffa massa nya incheckningar på Untappd. Det var definitivt bra för de som faktiskt tycker om öl och vill hitta bra öl att njuta av. En del humletunga öl står kylt för att bevara smaken bättre.

När jag tänker tillbaka hur butiken var slår det mig, det är ju såhär det skulle vara om inte monopolet fanns. Då skulle sådana här butiker finnas i alla storstäder. Systembolaget gör detta för att de upplever en efterfrågan och ett intresse hos kunderna, så i en fri marknad hade det varit på plats för längesen.

Jag hör direkt hur folk kommer dragandes med "men på småorterna skulle det bara finnas skitöl". Det tror jag personligen inte, men framförallt är det en no-brainer att det skulle finnas ett finfint utbud i onlineshopparna som skulle uppstå. Ölstudions stora brist är att det som de har utanför det vanliga utbudet inte går att beställa till andra butiker, men på en fri marknad skulle beställningsutbudet vara enormt. Möjligen får man klicka runt hos flera olika återförsäljare, men det gör man ju alltid annars vid onlinehandel så det kanske man skulle klara av. Och det skulle uppstå webbtjänster som hjälper dig att hitta vilka återförsäljare som har de öl du letar efter, och vem som har dem till bäst pris. 

Det där visar också väldigt konkret att pratet om Systembolagets fantastiska utbud inte stämmer, i alla fall inte för öl. Om det nu var så bra, varför skulle Ölstudion behöva plocka in grejer som normalt inte finns i Systembolagets utbud?

13 kommentarer:

 1. Håller inte med dig, behåll bolaget!

  SvaraRadera
 2. Nä jag håller inte heller med. Systembolaget har ett utbud som ytterst få butiker kan jämföra sig med. Dessutom gör de stora inköp och kan pressa priserna rejält. Jämför mot ex glasbanken som har mycket högre priser på samma öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glasbanken måste lagerföra sin öl i Danmark och skicka därifrån. Hade dem tävlat med samma förutsättningar som systembolaget skulle priserna varit bättre.

   Radera
 3. Intressant! Men jag är rädd att det inte skulle blir riktigt så bra. I Danmark är det ju inte så bra. Där finns väldigt få specialbutiker och deras utbud av öl är ljusår ifrån Ölstudions. I de vanliga matvaruhusen är ölutbudet kasst jämfört med Systembolagets. Varför är det så och varför skulle det bli annorlunda i Sverige?

  SvaraRadera
 4. Räcker med att åka till Danmark (eller Tyskland) för att inse inget av det du påstår stämmer överhuvudtaget. Sverige är överlägset internationellt när det kommer till både pris och utbud, just pga Systembolaget är en otroligt stor och viktig kund som kan köpa in stora volymer och pressa ned priserna. Tex finns högkvalitativ dansk öl (Mikkeller, To Øl, Amager, etc, etc) mycket mer lätt tillgängligt och billigare i Sverige än någonstans i Danmark. Inte ens på Mikkellers egna rätt torftiga 2 butiker i Köpenhamn är priserna ens i närheten av Sverige (snittar på det dubbla). Finns dessutom inte en enda ölbutik i varesig Köpenhamn eller Berlin som kan mäta sig med valfritt Systembolag butik i Sverige när det kommer till varierat utbud eller pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du varit i Filipstad?

   Radera
  2. Jag gissar flertalet av små bolag typ Filipstad är likande. Finns inget du yrar om ovan. Är en sorglig syn att gå in i dem.

   Radera
  3. Så du tror det blir BÄTTRE utan dessa små bolag spridda över landet, till vilka du kan beställa nästan hela SB's utbud? Då är du ju helt dum inuti hela huvudet.

   Radera
 5. Håller inte med dig alls. Som tyskölsdrickare är t.o.m. ölstudions utbud helt värdelöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog mer tyska öl där än Svenska öl i vilken butik som helst i Tyskland

   Radera
 6. Ölstudion har 94 Tyska öl inte speciellt lite i mitt tycke

  SvaraRadera
 7. Man kan ju beställa tamigfan nästan vad som helst i SB's utbud till vilket litet sketet systembolag eller ombud i hela Sverige – helt kostnadsfritt!
  Så det spelar ju ingen roll vad som står på hyllan, men det fattar såklart inte Svensson som bara köper det som hen ser finns inne, fast ingen här är väl så korkad så det faller ju oxå.

  SvaraRadera
 8. Tycker också att Systembolagets stora utbud är en chimär. Går man in i någon av Facebookgrupperna där det diskuteras öl så handlar majoriteten av inläggen om de öl som just nu har släppts på småskaliga sortimentet.

  SvaraRadera