Malt, Mat & Destillat

, , Inga kommentarer

Även i Stockholmsområdet har ölfestivalerna blivit allt fler och i helgen var det dags för ett av de nyare tillskotten, nämligen Malt, Mat & Destillat som arrangerades på Stockholmsmässan i Älvsjö för andra året. Jag var där för första gången och hittade en del kul att prova, vilket var lagom för de tre timmar jag spenderade där.

Något jag uppskattade på den här festivalen var att det var mer fokus på dryck som görs med smakupplevelsen i fokus. Inga montrar med "partysprit" alltså, och inga öl av gammeldags stor-stark-typ. Så trots att det fanns sprit i form av framförallt whisky så upplevde jag att det på lördagkvällen inte alls var någon märkbar fylla bland besökarna, till skillnad från en del andra festivaler som blandar öl och sprit i utbudet. Mindre party och mer fokus på dryckesintresset och smakupplevelsen.

Faktum var att jag kom dit ganska sent på lördagen, först framåt femtiden på eftermiddagen och då var det bara fyra timmar kvar till stängning. Exemplariskt att inte ha öppet sent på lördagkvällen. Kanske hade de som kommit vid öppning klockan tolv redan hunnit dra sig hemåt, men det var en väldigt behaglig mängd folk. Trevlig atmosfär och utan trängsel. Då var ändå en del av hallen avskärmad så det finns även plats att växa in i.

Dryckesmässigt var det i mångt och mycket uppdelat på en hall med öl och en hall med whisky, vilket förstås var bekvämt om man bara var där för det ena eller det andra, och säkert också lättare att hitta något specifikt även för de som var där för både öl och sprit.

Utbudet bjöd på en del nyheter även för de som hängt med någorlunda i svängarna. Bland annat var det ett av de första tillfällena att dricka en ny IPA från Oppigårds, Independence Pale Ale, som bland annat är humlad med den ganska nya och fortfarande rätt ovanligt sorten Cashmere. Uppfriskande smak och dessutom uppfriskande med en ny IPA som inte följer New England-normen.

Mer ny humle kunde man smaka hos ett par göteborgare som letat sig upp till Stockholm. Fredrik och Therese på Bearded Rabbit hade nämligen kokat ihop en DIPA med den nya humlesorten Idaho7 som gav en förträfflig blandning av frisk gräsighet och fräsch fruktighet.


Ännu mer långväga gäster fanns i småbryggarmontern, en länga där ett gäng bryggerier ockuperade en liten bit var, och där det fanns bryggerier från Helsingborg i söder till Umeå i norr. Just ifrån Umeå kommer Bryggverket som bland annat serverade sin fantastiska Julmusch. Helt rätt att dricka julmust i mars! Provade ju denna på Nolia Beer i oktober, men då var den inte riktigt klar med kolsyran, vilket den var nu. Riktigt bra! Just ifrån Helsingborg kommer Friends Company som hade med sig ett koppel öl där den lysande stjärnan var Starman DDH DIPA, som var alla humleälskares dröm.

Något mer klassiskt men även där med inslag av modernt var Brewers In Arms II, samarbetsölen mellan värden Nils Oscar och besökaren Beerbliotek. En kölschinspirerad ale som humlats med moderna sorter för att lyfta fruktigheten men utan att bli något som kunde misstas för en IPA. Läskande! 

För en festival med mat i namnet så var dock matutbudet något begränsat, och framförallt kändes det inte som att det fanns mat invävt i utbudet ute på mässgolvet. Det fanns några matförsäljare i ett hörn och så de vanliga montrarna med choklad, ost, chark och oliver som verkar finnas på nästan varje ölfestival. Jag hade föreställt mig att maten och drycken skulle vara mer aktivt sammanvävt men det var alltså precis som på "alla andra" festivaler.

På det stora hela en rätt så trevlig och avslappnad festival, som i dagens konkurrens kanske primärt är en mässa för stockholmarna. Om man nu inte hade rest dit för att gå på Sportfiskemässan som hölls i hallen bredvid och passade på att kombinera. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar