Klassöl i fasta: St Bernardus mixpack

, , Inga kommentarer

St Bernardus gör några av Belgiens bästa varianter av "klosterstilarna", så som dubbel, tripel och abt, och numera kan vi ju få fyra av deras olika öl i ett mixpack på Systembolaget. Mixpacket innehåller deras Wit, dubbeln Prior 8, Tripel och Abt 12 som alla är i toppklass och flera av dem toppar även listorna för respektive stil på Ratebeer. Sällan har vi väl skådat ett så kompetent mixpack på Systembolaget.

St Bernardus har sina rötter i klostervärlden. Det började under det tidigare 1900-talet med att franska trappistmunkar från Mont des Cats flyttade några kilometer, in över den fransk-belgiska gränsen och slog sig ner i Watou i Belgien. Frankrike hade nämligen fört en missgynnande politik mot munkarna. I Watou startade de upp en ostproduktion under namnet Refuge Notre Dame de St Bernard. 1934 flyttade dock munkarna tillbaka till Frankrike efter att den politiska situationen för dem blivit bättre.

Evarist Deconinck tog över anläggningen och fortsatte producera ost. Kort efter andra världskriget ville munkarna från trappistklostret St Sixtus få en större produktion av sin öl och ostfabriken fick licensen för detta och skaffade sig ett bryggeri. Det här var ölen som vi idag känner under namnet Westvleteren. 1992 gick licensen ut och St Sixtus började brygga ölen själva igen, men St Bernardus har fortsatt brygga öl under eget namn, och enligt dem själva är det samma öl som förr.

Den som parallellprovar Westvleteren 12 och St Bernardus Abt 12 idag kommer säkerligen känna skillnader, det har ju gått 25 år sedan de gick skilda vägar, men det finns också många likheter fortfarande. Tillsammans med Rochefort 10 brukar dessa öl nämnas som de givna utmanarna till världens bästa abt (eller quadrupel, eller vad man nu vill kalla stilen, den diskussionen tar vi en annan gång).

Abt 12 är nog deras mest kända öl men kvartetten innehåller också en till öl i den namnserien i och med Prior 8. Det är en av världens bästa dubblar med en fyllig och välbalanserad smak med stilens klassiska mix av karamell och torkad frukt. En grym matöl dessutom! Som stil är väl dubbeln ibland lite oförtjänt bortglömd i matsammanhang? Särskilt när det är så här bra så passar det finemang till en grillad köttbit.

St Bernardus Wit är nog den minst kända i kvartetten och sticker ut lite genom att vara betydligt alkoholsvagare. Den är dock mycket karaktärsfull för sin stil och även här pratar vi om ett utmärkt matöl men för helt andra anrättningar. En ceviche liksom sataykyckling är exempel på utmärkta kombos som tar till vara på ölets kryddiga toner.

Slutligen innehåller lådan också deras Tripel och håller man Westmalles öl som den enda sanningen för hur tripel ska smaka blir man kanske besviken. Detsamma gäller för övrigt Prior 8 när det gäller stilen dubbel. Har man däremot en lite bredare angreppspunkt finner man en utmärkt tripel där humlen tar ett steg tillbaka för att visa en delikat balans mellan maltens och jästens inverkan på slutprodukten.

Den här mixlådan är alltså inte bara som helhet väldigt bra utan som kan leverera på varje punkt. Är man bara ut efter exempelvis en grym dubbel kan man lika gärna köpa hela den här lådan och lägga undan de övriga ölen i kylskåpet, eller kanske till och med lagringsutrymmet när det kommer till Abt 12, och plocka fram vid något annat tillfälle. För tillfällen då det passar att dra fram belgisk öl i världsklass tenderar att dyka upp med jämna mellanrum.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar