Besök på Omnipollos Kyrka

, , Inga kommentarer

För några veckor sen befann jag mig i Sundbyberg för att besöka Svenska Ölfrämjandets årsmöte. I samband med det blev det läge att ta en lunch på Omnipollos Kyrka som också ligger i Sumpan. Namnet kommer sig förstås av att bryggeriet och krogen ligger i en lokal som tidigare var just en kyrka och det ger platsen en väldigt speciell inramning.

Kyrkan gjordes om till bryggeri och krog redan av Sundbybergs Köksbryggeri som huserade där fram till 2020, för att sedan lägga ner sin verksamhet. Lokalerna togs över av det då bryggerilösa fantombryggeriet Omnipollo som därmed fick ett eget litet bryggeri. Jag besökte aldrig stället under Sundbybergs Köksbryggeris regi så jag vet inte riktigt hur mycket som Omnipollo därefter har gjort om, men här är det ändå lokalen som talar högst.

Själva bryggeriet är egentligen inte särskilt stort men skapar tillsammans med kyrklokalen en häftig inramning när man sitter på entresolplanet och dricker öl och käkar burgare medan man kikar ner på allt det rostfria stålet. Istället för att sitta mitt bland tankarna hänger man ovanför dem. Förutom själva byggnadsskalet, med en härlig rymd och stora fönster, finns även kyrkorgeln bevarad som en påminnelse om var man är.

Utbudet av öl är huvudsakligen från Omnipollo, vilket innebär många varianter på IPA, fruktsurisar och pastry stouts samt ett par lager. Jag är inte (längre) så inne på de tre förstnämnda ölgrupperna och testar de två olika lagerölen, en kellerbier och någon sorts ekad pilsner som ska vara direkt från tank, och de får båda fullt godkänt men når inga högre höjder.


Matmenyn är mycket enkel och består av några olika burgare, vegansk chiligryta och caesarsallad samt några olika tillbehör och såser. Jag testar den vanliga (cheese)burgaren som är god men inget extra. Den enda typen av dessert på menyn är glass från King Scoopa, en glassbar som drivs av Omnipollo-Henoks bror, men den är slut vid mitt besök. När jag frågar om det finns något annat föreslås en pastry stout.

Jag är inte på något sätt besviken över besöket och lokalen gör att Kyrkan är väl värd ett besök men jag ser inte riktigt en anledning för återbesök, och det beror framförallt på konkurrensen från Omnipollos Hatt. Vill man dricka Omnipollobärs på kran så har de liknande utbud, mer intressant mat och framförallt ett bättre läge som både är lättare att ta sig till som utomsocknes och med ett rikt utbud av andra ställen i närheten om man vill gå vidare. Om man å andra sidan bor i Sundbyberg eller dess omnejd är kyrkan säkert ett välkommet tillskott till den lokala pubfloran och det är nog det som är tanken. Ska väl också sägas att jag nog inte riktigt tillhör målgruppen, så jag kanske missar något som är viktigt för dem gör det.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar