Veckans tips - Ayinger Frühlingsbier

, , 1 kommentar

Idag släpptes Ayinger Frühlingsbier i tillfälliga sortimentet på Systembolaget och det är en gammal vårfavorit som är tillbaka igen. För mig är den et givet köp varje vår och jag får alltid gå tillbaka och köpa fler eftersom de tenderar att ta slut fortare än jag föreställt mig.

Frühlingsbier blir rakt översatt just våröl och det rör sig om en ljus och ofiltrerad lager på 5,5 %. Om man gör en vidare tolkning av begreppet kellerbier skulle man kanske kunna kalla den för det, men det gör inte Ayinger själva och jag håller med dem. På etiketten benämns den istället som en naturtrübes exportbier. Naturtrübes betyder naturligt grumlig och betyder i princip att den är ofiltrerad, medan exportbier är en stilbeteckning för ljus lager som är lite kraftigare än t ex helles och pils och ofta klockar in kring just 5,5 %.

Men vi snöar inte in mer på hur man ska stilbeteckna det här ölet utan fokuserar på hur gott det är. Lite tryck i maltigheten som sagt, samtidigt som det har en viss friskhet och en fin bredd. Det är ganska milt humlat men lite i bakgrunden finns en finstämd örtighet. Även beskan är ganska mild, men tillräcklig för att ge lite balans mot maltigheten. Lite lagom lättdrucket, kanske till och med blir bra som gräsklipparöl efter vårens första klippning.

Den gjorde inte alls bort sig till en krämig sparrissoppa och kan nog passa bra till mycket vårmat då den där lilla extra maltigheten gör att den kan stå upp mot lite mer mat.

Man får pröjsa 29,90 kr för en halvliter Frühlingsbier och det släpptes 12480 flaskor idag, De brukar inte försvinna i ett nafs men inte heller bli kvar på hyllorna i flera veckor.

1 kommentar:

  1. Kan bara instämma. En riktig favorit hos mig. Förra året köpte jag två, drack dem, återkom och köpte två till. Ångrade mig i månader att jag inte köpte fler.

    I år blev det 30 direkt för att vara säker.

    SvaraRadera