Tre aktuella kellerbier

, , Inga kommentarer


Det ljusa lagerölet är i en uppåtgående trend sedan ett par år och och en av stilarna som många vill brygga nu är kellerbier. Jag har hittat tre favoriter i stilen som just nu finns på Systembolaget, där det rör sig om en tysk och två svenskar, och där en faktiskt finns i fasta sortimentet medan de andra två är på tillfälligt besök.

För en liten utläggning av vad kellerbier är för något, samt de något närbesläktade begreppen zwickel och landbier, rekommenderar jag att läsa min lilla utläggning i denna artikel: Länk. Den (ganska) korta versionen är att kellerbier har sitt ursprung i Bayern och är ett ofiltrerat ljus lageröl som i södra Bayern oftast är mer likt en helles och i Franken oftast är lite mer humlat. Traditionellt sett har det också lite lägre kolsyra men det är knappast något som är givet längre. Om ölet är bryggt av ett utombayerskt bryggeri är det förstås svårt att veta vilken av dessa stilar de följt, eller om de kanske gjort en egen tolkning. Såvida det inte framgår av etiketten förstås, men det gör det ganska sällan.

Weihenstephaner är i Sverige mest kända för sina veteöl men de gör också utmärkt lager i flera bayerska stilar. Deras Kellerbier följer den traditionella sydbayerska typen och är alltså ganska milt humlat och håller dessutom en ganska låg kolsyra vilket ger ett runt och lite krämigt öl. Sedan första mars finns det här ölet i Systembolagets fasta sortiment.

Nils Oscar Källaröl finns i tillfälligt sortiment och är tyvärr snart slut men finns fortfarande kvar i några butiker runt om i landet. Hugg dem medan ni kan. Tyvärr verkar de vara helt slut i webblagret (och jag tror dessutom att Systembolaget har slutat, eller annars snart ska sluta, skicka produkter mellan butikerna). Det är en utmärkt kellerbier med förvisso ganska hög kolsyra men också en välnyanserad brödighet och en väldigt fint balanserad humleton med örttoner samt en avslutande beska där allt bara sitter rätt. Lite friskare än Weihenstephanern men släktskapet är tydligt.

En kellerbier som man ibland får chansen att dricka som självrunnen är Nynäshamn Kalkskär Källaröl som just nu också finns i tillfälliga sortimentet på Systembolaget med ganska god spridning fortfarande. Lite lättare i kroppen än ovan exempel och med lite spritsigare smak men även här nyanserad brödighet och fin örtighet. Kan vara helt magisk som självrunnen men gör sig bra på flaska också.

Om du vill upptäcka kellerbier är det här tre väldigt kompetenta öl att börja med som kommer ge dig en uppfattning om såväl vad som knyter ihop stilen som vilka variationer som finns inom den. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar