Sprittipset: Rittenhouse Rye

, , 2 kommentarer

Lite då och då tänkte jag passa på att tipsa om några goda spritsorter, framförallt fatlagrade sådana. Först ut blir en amerikansk rågwhiskey, den gamla trotjänaren Rittenhouse Rye som nu finns i Systembolagets fasta sortiment. Rågwhiskey har inte varit så vanligt på Systembolaget men bra exempel är både goda att dricka som de är och nyckelingredienser i flera klassiska cocktails.

Bakom Rittenhouse Rye står Heaven Hill som har ett flertal andra spritmärken, bland annat Elijah Craig, Evan Williams och Larceny. För de som minns bryggeriet FiftyFifty och deras serie Eclipse med fatlagrade imperial stouts som varje år släpptes i flera olika fatlagringar så känner man också igen några av dessa namn även om man inte brukar botanisera bland amerikansk whiskey. Lagringen på fat från Rittenhouse Rye var en av mina favoriter i denna serie, liksom på fat från Elijah Craig. 

Att dricka Rittenhouse rent är en trevlig upplevelse där rågens peppriga toner får mycket utrymme, tillsammans med kryddiga toner av apelsinskal och mörkt bröd. Den håller 100 proof, alltså 50 % alkohol, och levererar med kraft men utan att kännas för spritig. Gott på egen hand alltså, men också en bra sprit att använda i en cocktail.

Den för mig mest typiske cocktailen med rågwhiskey är Manhattan, och där ska det gärna vara en kraftfull rågwhiskey så dess smaker inte försvinner i den söta vermouthen. Rittenhouse som ligger på 50 % är perfekt för ändamålet.

En Manhattan drar man enkelt ihop med följande ingredienser:
5 cl rågwhiskey
2 cl röd vermouth
Ett par stänk bitters
Apelsinskal

Häll upp rågwhiskey, vermouth och bitters i ett rörglas, fyll upp med is och rör ordentligt. Ett vanligt misstag med denna och liknande drinkar är att de inte rörs ordentligt. Sila upp i ett cocktailglas och vrid i en bit apelsinskal.

Jag gillar Antica Formula till såväl denna som andra drinkar med röd vermouth. Som bitters är Angostura det de flesta är bekanta med men man kan såklart experimentera med andra sorter. Jag har prövat Manhattan med flera olika rågwhiskeys och Rittenhouse är helt klart den där rågtonerna kommer fram mest i den färdiga drinken.

2 kommentarer:

  1. En favorit! Jag brukar dock skippa bitters och toppa med ett Luxardo maraschinokörsbär istället för apelsinskal.

    SvaraRadera
  2. Och självklart Antica Formula, annars får det vara.

    SvaraRadera