Veckans tips - Bernard Celebration Lager

, , 11 kommentarer

Veckans tips är en ofta bortglömd goding i det fasta sortimentet, nämligen den fantastiska Bernard Celebration Lager. En tjeckisk pilsner som skiljer sig ganska rejält från de andra tjeckerna på bolaget, med mer riv i beskan som det som tydligast sticker ut men det är fler saker som skiljer den åt.

Celebration Lager finns i nästan tre av fyra butiker över landet och har funnits i fasta sortimentet i nästan ett decennium men det är sällan man hör något om den trots att den är så bra. Ändring på det tack, för den förtjänar att både uppmärksammas och avnjutas.

Bernard ligger i staden Humpolec i centrala Tjeckien, knappt tio mil från Prag. Bryggeriet har anor ända sedan 1597, men dess nuvarande resa började egentligen 1991. Under kommunismen hade bryggeriet i Humpolec förstatligats och därefter gått ner sig rejält. När tjeckiska staten började privatisera en massa statligt ägda företag i början av 90-talet köptes bryggeriet upp och blev till Bernard. Det krävdes mycket upprustningar av själva bryggeriet men många processer hålls traditionella. Golvmältad malt, dubbeldekoktion och liggande lagringstankar för att nämna några.

Just deras Celebration Lager ligger på 5 % jämnt och är härligt honungsgul i färgen. Smaken är mycket frisk med stor humlenärvaro. Det är Saaz som gäller och örtigheten ligger tät över ölet, följt av en redig beska som samtidigt är finstämd. För även om bekan är ordentligt tilltagen så är det en behaglig beska, utan strävhet.

Det finns förstås också en tydlig brödighet, med rustik känsla och den tillfredsställande smaken som dekoktionsmäskning ger. Som ett nybakt bröd med riktig härlig skorpa liksom. Om man skulle ta och sätta en deg kanske, brödbakning är ju kul. Tillbaka till ölet så är det fritt från knepiga eller störande toner, utan att den för sakens skull ha en för ren smak. 

För 25,90 kr för en halvliter är den, procentuellt räknat, betydligt dyrare än övriga tjeckiska pilsner i det fasta sortimentet, men jag tycker absolut att det är värt att unna sig de extra kronorna.

11 kommentarer:

 1. Min favoritlager! Jag testar ibland någon annan tjeck för att variera mig, men blir alltid besviken. Jag skulle vilja vända på det och hävda att det är ett fynd till det priset :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig som hembryggare är det verkligen ett fynd. En 50cl-flaska med patentkork kostar 19 kr i hembryggarbutiken, så för mig kostar det här ölet bara 7 kr/l ;-)

   Radera
  2. 7 kr/flaska menar jag förstås.

   Radera
  3. Ja, det är väldigt mycket kvalitet för pengarna. Det är som sagt till att räkna procentuellt för att den ska verka mycket dyrare än de andra tjeckerna.

   Radera
 2. Resten av göteborgarna måtte inte gilla bra tjeckisk lager för jag har aldrig sett det här ölet i butik, förutom för ett antal år sedan när det ingick i en låda med en flaska vardera av alla Bernards öl. Därför hade jag ingen aning om att det finns i fasta sortimentet.
  Kollade på Systemets app nu och den enda butiken i centrala göteborg som verkar ha det är Ölstudion i Nordstan. Så här saknas den i fyra av fem butiker.
  Ser att den finns i butiker lite utanför centrum så jag får väl ta vägarna förbi nån av dem en dag. Eller beställa till min närmsta butik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite skumt, men Systembolaget har ju lite av ett modulsystem i sortimentet och det kanske är så att många butiker i Göteborg hör till en modultyp som den här inte finns med i.

   Radera
 3. Hur är den i jämförelse med Bohemian Lager?
  Enligt systembolaget "smakindikator" har den en högre beska. Samt några kronor billigare:)
  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 4. Nu är inte jag en van provare av Johans rang, men för egen del tycker jag att celebration är fylligare/brödigare. Om man sedan uppskattar det eller inte eller förstås upp till individen. Men jag föredrar den framför Bohemian. Köp en av vardera och testa själv och återkom här med ett omdöme vetja!

  SvaraRadera
 5. Jag dricker helst Bohemian. Tycker den är något friskare och kanske lite beskare. Den är dock svårare att hitta för mig. Båda är i alla fall favoriter när det gäller lager.

  SvaraRadera
 6. Glöm inte bort att även Bernard Dark Lager är en mycket trevlig öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är grym och verkligen inte bortglömd, tipsade om den i december i en artikel om mörka lager att prova: http://www.portersteken.se/2020/06/5-morka-lager-du-maste-prova.html

   Radera