Veckans tips - Helles Schlenkerla Lagerbier Special Edition Unfiltered

, , Inga kommentarer

Schlenkerla är förstås mest kända för sina rököl men gör också en annan unik produkt i form av en ljus lager där man inte alls använder rökmalt men däremot återanvänder jäst från sina rauchbier vilket för med sig en lätt rökighet. Nu har de släppt en specialvariant som är ofiltrerad, och som i mitt tycke är ännu lite trevligare än den vanliga filtrerade versionen. Helles Schlenkerla Lagerbier Special Edition Unfiltered är veckans tips!

Man kan ju tycka att det vore enklare att bara använda lite rökmalt i sin helles om man nu ville ha röksmak i den, men konceptet är ju egentligen genialiskt. Med rökmalt skulle man få en annan maltkaraktär och dessutom skulle nog färgen påverkas. 

Med 4,3 % är den i vollbiers regioner i styrka men liksom många vollbier håller den en hygglig fyllighet ändå. I grunden är ölet fokuserat på drickvänlighet med milda, rena och ganska enkla smaker, men så är det den där lilla och så snygga röktonen som gör att det ändå kryddar tillvaron.

Skillnaden mot den vanliga, filtrerade versionen är inte enorm och utan att prova dem sida vid sida är det svårt att säga hur mycket det märks alls, men jag skulle ändå vilja säga att det är en lite tydligare röksmak nu. En unik produkt blev ännu lite mer unik.

Ärligt talat tipsar jag lika gärna om den vanliga varianten, men nu råkar det vara den här som finns på Systembolaget för tillfället. Man får pröjsa 29,90 kr för en halvliter och det är riktigt värt! 22 000 flaskor släpptes på häromveckan och det verkar fortfarande finnas gott om flaskor kvar att få tag på.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar