Lagringsexperiment: Ocean Barley Wine

, , 1 kommentar

För fem år sedan släppte Oceanbryggeriet en liten ölserie med etiketter av göteborgskonstnären Kent Larsson. Edition #1 Vår alternativt Barley Wine hette den första och med fem år i källaren var det hög tid att kolla läget.

Barley wine lyfts ofta fram som en särskilt lagringsduglig ölstil, så även av mig, men det betyder inte att alla exemplar klarar lång lagring. Det här får jag nog sålla till dem som inte är lämpliga för längre lagring.

Efter fem år är ålderstecknen mycket tydliga och även om de inte tagit över helt så är mycket av ölets egen karaktär borta och ersatt av lagringssmaker. Smaken har också börjat svänga över mot en allt för åldersdominerad smak med de tristare tonerna av lagring längst fram. Gammal frukt, lite blöt kartong, och ett beskt alkoholstick ligger över trevligare smaker av råsocker, kola och fudge.

Nja, det här var nog betydligt godare för ett par år sedan, och det var definitivt godare när den var färsk. Någon framtida vändning tror jag inte heller är att hoppas på.

Den här första ölen följdes upp av Edition #2 / Doble Doble, en strong ale på 9,5 %. Det är nog hög tid att kolla läget på den också. Sen vetitusan om det dök upp några fler öl i den här serien. En del läsare har sedermera uppmärksammat mig på att det kom en Edition #3 Wee Heavy också.

1 kommentar:

  1. Tomten Torsten3 mars 2021 kl. 07:34

    Edition #3 / Ocean Wee Heavy släpptes november 2017.

    SvaraRadera