Veckans Tips - Boon Schaarbeekse Kriek

, , 1 kommentar

Den här veckans tips är en goding från förra veckans släpp i tillfälliga sortimentet, nämligen den nya årgången av den utsökta Boon Schaarbeekse Kriek. Det finns fortfarande hyggligt många kvar i såväl butiker som i webblager, men snart kan det vara försent. 

Schaarbeekse Kriek är det senaste tillskottet till Boons samling av körsbärslambic som nu är uppe i fyra stycken. Sedan tidigare gör de också Boon Kriek, Boon Oude Kriek och Boon Kriek Mariage Parfait. Det särskilda med Schaarbeekse Kriek är att man använder sig av en särskild körsbärssort som är inhemsk för Belgien och heter just schaarbeekse. Den var för mycket vanlig i regionen kring Bryssel men försvann nästan helt. Nu verkar den vara på väg tillbaka, inte minst tack vare ökad efterfrågan på att använda dem till lambic.

Dessa körsbär har en särskilt god smak och när Boon började använda dem häromåret blev de ytterligare en av flera lambicbryggerier som använder dem för en särskild kriek. Sedan tidigare används de också av bland annat Cantillon, Drie Fonteinen och Hanssens, men Boons variant är en av de mest lättillgängliga.

Den lockar med en fin röd färg, som nästan drar åt tegelrött, och ett lätt rosafärgat skum. Smaken är förstås full av körsbär, men det är finstämt med kryddiga nyanser liksom toner av mandel. Syran är mild och elegant, med tillräcklig kraft för att kontra bärsötman och göra smaken fräsch. Avslutningen är torr med en försiktig aning av sträv ek.

Här är det elegansen som är den stora behållningen, inte någon fruktsmocka. Gamla världens ideal klingar i den här ölen snarare än nya världens överdådighet. Jag tycker det är riktigt snyggt.

1 kommentar:

  1. Bärets namn kommer härstammar från Bryssels''grannstad'' https://sv.wikipedia.org/wiki/Schaerbeek

    SvaraRadera