Klassöl i fasta: Pilsner Urquell

, , Inga kommentarer

Det är 177 år sedan Joseph Groll bryggde den första Pilsner Urquell och själva påstår de att den fortfarande bryggs på samma vis som 1842. På en helt annan skala och med modern utrustning förstås, men fortfarande med trippel dekoktionsmäskning, bara Saaz-humle och så vidare. Det här är en världsklasspilsner som vi har att tillgå i Systembolagets fasta sortiment.

På Systembolaget säljs omkring en miljon liter om året, vilket är de högsta försäljningssiffrorna av någon öl som jag tagit upp i den här artikelserien om klassöl i Systembolagets fasta sortiment. Däremot är det bara den tredje mest sålda tjeckiska pilsnern på Systembolaget. Tittar man på hur ölförsäljningen ser ut i Tjeckien är bilden en helt annan.

Det här ska dock handla om ölet och inte dess försäljningssiffror. Pilsner Urquell är en av mina go-to-öl när jag är sugen på pilsner. Som jag skrivit om tidigare är det lite av den ena stilmässiga ytterligheten av tjeckisk pilsner (med öl som Budvar i andra änden). Den är fyllig men inte söt, besk men balanserad och med gott om nyanser i såväl maltigheten som humletonerna. Den har en viss krispighet, om än inte på samma sätt som Budvar.

Pilsner Urquell må vara ägt av globala jätten Asahi men är också en av de bästa pilsnerna i världen. Det är jäkligt trevligt att ha en sådan öl i det fasta sortimentet på Systembolaget. Med tanke på försäljningssiffrorna är det kanske inte en plats som är hotad, till skillnad från många av de andra världsklassölen jag tar upp i den här serien. 

Däremot har den en likhet med de andra ölen i artikelserien i det att det är en öl man bör känna till väl om man är ölintresserad. Inte bara för att det är världens äldsta pilsner utan också för att det fortfarande är en av de bästa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar