Lagringsexperiment: Founder's Imperial Stout

, , 2 kommentarer

En del öl som man stoppar ner i källaren för konsumtion inom ett år eller så glömmer man ju lätt bort och så blir de kvar lite längre än tänkt. Precis så har hänt för mig med Founder's Imperial Stout. Tre år blev den stående innan jag upptäckte den. För min del blev det alldeles för länge, eller möjligen en aning för kort.

Founder's Imperial Stout tycker jag är ett finfint exempel på en riktigt god imperial stout. Chokladig och mjuk, med kraft men utan att bli krallig. När jag dricker den färsk ser jag egentligen inget utrymme för förbättring med lagring och därför var det alltså inte meningen att den skulle bli stående i flera år.

Så blev det ändå och när jag nu öppnade den så blev det en lärorik upplevelse. Visserligen fanns såklart grundsmakerna med choklad- och kaffetoner kvar men det hade också dykt upp toner av soja, grön paprika och olivspad vars inspel jag inte riktigt uppskattade

Den fina lenheten som går i både smakerna och i munkänslan när ölet är färskt var dessutom bortblåst och kvar var en lite kantig känsla. 

Fortfarande ett hyggligt öl ändå men inte alls så bra som det är när det är färskt. Möjligen kan det vända till det bättre igen och eftersom jag har ytterligare en flaska som blev lika bortglömd så är det väl bara för mig att vänta och se, men jag har inga större förhoppningar. 

2 kommentarer:

 1. Nice! Testade själv 2014 mot 2017 förra veckan (och några not-so-fresh för längre sen).
  Håller med dig: bästa minne är från när det var färsk.
  Redan med 2 månader på sig tappar den väldigt mycket. 1-2 år: nästan samma sak. Vid 4-5 år... börjar bli intressant igen, fast aldrig vad det var färsk.
  2 och 5 år skiljer sig inte så mycket, men medan 2 år är lite mer "oily", lite melass och har fortfarande 1/2 cm skum, så har 5 år knapp ingen kolsyra, börja visa några chili, ask och tobak.
  Min 2017 hade också "Brewed for US" på kapsylans insidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, tack för att du delade med dig! Jag skulle tro att det du noterade som chili och det jag noterade som grön paprika är samma smak. Och när du säger tobak så tänker jag att det nog var lite begynningar till den typen av smaker i min flaska.

   Radera