Lagringsexperiment: Tilquin Oude Quetsche

, , Inga kommentarer

Det där med att lagra fruktlambicer brukar det finnas många åsikter om när frågan dyker upp. För egen del gillar jag ofta lagrad fruktlambic, och har således en del i mitt eget lager, men det beror såklart lite på vilken sort det är. Tilquin Oude Quetsche är en sådan fruktlambic som brukar dyka upp varje år och som jag gärna fyller på förråden med. Den mår nämligen väldigt bra av lite lagring.

En av invändningarna som man brukar ha mot att lagra fruktlambicer är att fruktsmaken tacklar av med lagring. Det här är förvisso sant i en del fall men långt ifrån all fruktlambic följer det mönstret. Tilquin Oude Quetsche tycker jag är en av dem som inte följer det.

Med några år på nacken har syrans karaktär mildrats något, från att vara stark och framträdande till att förvisso vara fortsatt stark men nu med betydligt mjukare framtoning. Det här släpper i sin tur fram mycket mer av fruktkaraktären, som i högsta grad finns kvar.

Plommonen får därför skina mer nu än i en nysläppt Oude Quetsche. Plommonsmaken i sig är också rundare och mysigare. Som sällskap har den utöver syran en fin ekton som även den får ta ett utökat utrymme när syran mjukat till sig lite. Stalltonerna är fortsatt lätta.

Det här är för mig ett typexempel på en fruktlambic som snarast behöver lagring för att verkligen blomma ut mot sin fulla potential. Kanske mår den till och med bra av ännu mer vila och mognad än de tre år som den här flaskan hade fått.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar