Veckans tips - Bruksviken Bocköl

, , Inga kommentarer

Svensk doppelbock hör inte till vanligheterna i det tillfälliga sortimentet, men i morgondagens släpp kommer det just en sådan. Det är Nynäshamn som står bakom Bruksviken Bocköl, som också är veckans tips från mig. Det är nämligen en fantastisk doppelbock som får fram allt det bästa ur en traditionell tolkning av stilen samtidigt som den har sin egen personlighet och inte känns som en kopia av någon av de klassiska tyskarna. 

Doppelbock är inte en helt lätt stil att ge sig på. Det blir fantastiskt när man får till det, men det är många som fastnar i ett sött karamellträsk. Nynäshamn har inte gått i den fällan utan har med dubbeldekoktion och massa münchnermalt lockat fram allt det härliga man hoppas på från en doppelbock.

Med den traditionella approachen och det faktum att Bruksviken ligger på exakt samma alkoholhalt som klassikern Ayinger Celebrator, alltså 6,7 %, ligger det nära till hands att jämföra dem så smått. Jag har inte provat dem sida vid sida, men det finns såväl klara likheter som egna personlighetsdrag. Bruksviken har friskare smakprofil än Celebrator och har också mer nyanser i det friskare spannet, medans Celebrators många nyanseringar ligger mer samlat på djupet.

Att det finns en friskhet som spelar mot de nötiga och rostade tonerna är en av Bruksvikens stora styrkor. Det håller smaken vid liv genom hela glaset och gör att man aldrig tröttnar på de där härliga, djupa maltsmakerna som är själva grunden i ölet. Maltigheten ger den stora njutningen men det hade lätt kunnat bli för mycket av det goda om inte friskheten också funnits där.

Bruksviken har också något som jag kan sällan kan sätta ord på men som liksom pockar på något mer basalt smakstimuli i hjärnan, något långt in och liksom instinktivt. Jag tänker mig att de urtida människor som började laga mat över eld upplevde samma sak. Något som säger att det här är bra och något jag ska fortsätta med. Kanske är det så enkelt som att det är smaker från en Maillard-reaktion eller liknande? Jag kan tänka mig att det har sitt ursprung i dekoktionsmäskningen för jag har bara upplevt den här sensationen i lageröl i traditionella stilar. För att komma tillbaka från den tangenten så är i vart fall den där upplevelsen liksom pricket över i på denna härliga öl.

Bruksviken Bocköl släpps imorgon (2/2) i 10 000 halvlitersflaskor och kostar 36 kr styck.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar