Veckans Tips - Örebro Bitter

, , Inga kommentarer

Vi avslutar veckan med ytterligare ett hett tips på öl i lokala sortimentet. Få öl utan massiva marknadsbudgetar har en slogan som är så känd som dennas. Du blir vad du dricker - Örebro Bitter. Bakom den står såklart Närke Kulturbryggeri.

Örebro Bitter var bland de tidigaste ölen som Närke Kulturbryggeri släppte och är ett av bryggeriets klassiker. Det är en extra special bitter (ESB) på stadiga 5,9 % och även om Närke blivit allra mest kända för Stormaktsporter tycker jag att deras identitet som bryggeri är mer uppbyggd kring öl som just Örebro Bitter.

Här är det inga extravaganser eller twistar, bara fullt av klassisk smak av extra special bitter, väl bevarat hela vägen till glaset då ölet är opastöriserat och ofiltrerat. Brödigheten är nyanserad och ger associationer till såväl olika typer av mörkt bröd som till knäckebröd. De fruktiga tonerna är milda och jobbar i team med lika milda toner av karamell och nötter. Beskan är lång och tydlig, men också behaglig och frisk. Ingen strävhet här inte!

Extra poäng också för en fantastisk skumstabilitet. Det börjar kännas som en smått bortglömd aspekt av ett bra öl men här är den mitt i prick.

Det är så mycket kvalitet i den här ölen och den är så stiltypisk att den numera är mitt riktmärke som jag jämför alla andra starkare bitter med. Åtminstone min flaska var också av exemplariskt fin färskhet, bara månaden gammal.

Många tycker nog att den här typen av öl ska drickas på halvliter, eller allra helst pint, men jag tycker 33 centiliter funkar finfint. Så att Örebro Bitter nu kommit på mindre flaskor är bara trevligt i mina ögon. En flaska går loss på 28,90 kr och går att beställa till vilken butik som helst, och finns förstås på hylla i butiker i Örebrotrakten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar