Veckans tips - Nyköpings Lager

, , Inga kommentarer

Den här veckans tips kommer inte från de tillfälliga släppen utan från det lokala sortimentet. Det är Nyköpings Lager från Nyköping Brewing, som i veckan firade ettårsdagen för sin bryggeripub, som blir veckans tips. En mycket trevlig helles som visar att även den här öltypen kan vara mycket njutbar.

Helles är tyska för ljus men har också blivit namnet på en ölstil som är särskilt typisk för München, och då är det förstås en typ av ljus lager vi pratar om. Jämfört med en tysk pils har den mindre humlearom och lägre beska, vilket gör att malten tar lite mer plats. Det är dock fortfarande en frisk och lättdrucken öltyp, när den görs bra. Och det har Nyköping Brewing gjort.

Enligt bryggeriet är det en förfinad och dekoktionsmäskad variant av deras Life Is Helles som de har serverat på fat i sin bryggeripub. Den var himla god när jag var där och drack den (länk) så jag nappade direkt när den här vidarebyggnaden släpptes på burk i lokalsortimentet. Lite synd att den är på liten burk, men jag förstår också att man sätter den här typen av produkt på mindre förpackning.

Det är en klar och fin öl med härligt fluffigt skum. Karaktären är frisk med brödig grund och örtiga toppar, men här finns så mycket mer om man känner efter. Maltprofilen är på ytan enkel men har ett fint djup av nyanser av bröd och spannmål vilket gör att det är både klunkvänligt och intressant. Humlen är framträdande för en helles med tydligt örtiga toner som går mer åt svenska snapskryddor än åt de provencalska örterna. Dessutom lätta inslag av citrus. Beskan är finstämd på så sätt att den är bestämd men ändå mild. Mycket välgjort och gott!

Nyköpings Lager finns i lokala sortimentet sen första februari och kostar 19,90 kr för 33 cl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar