2000 artiklar på Portersteken

, , 3 kommentarer

Med den här artikeln har jag publicerat 2000 artiklar på Portersteken. Det är mycket! Tillsammans utgör de sannolikt över en miljon ord. Bland dem finns några som jag själv minns med lite extra glädje eller tycker blev lite extra bra, så jag har tagit jubileet i akt och tittat tillbaka på några av mina personliga guldkorn. Häng med på en nostalgitripp.

För det första är det kul att se tillbaka på de första åren med bloggen. Där finns kanske inte några stora guldkorn sett till enskilda artiklar, det kom mer senare när jag började lägga mer tid och resurser på artiklarna och lät såväl stil som innehåll bli lite mindre "bloggigt" och lite mer "ordnat". Däremot vittnar de artiklarna om en helt annan tid i ölsverige. Det var stort när Oppigårds Amarillo kvalade in till fast sortiment på Systembolaget, det blev storm i ett ölglas när Systembolaget tog in ölet Cheap Thrills, det testades noga när Punk IPA bytte recept, ölbloggarträffar anordnades och det sprangs på ölfestivaler stup i kvarten.

Det var en tid som präglades av mycket upptäckarglädje både för mig personligen men också i stort. Det hände mycket men inte mer än att man kunde hänga med i allt. IPA var en grej men var inte helt dominerande och ingen hade hört talas om New England IPA än (även om de första små stegen hade tagits i USA). Ett nostalgiskt guldkorn var när jag provade Cigar City/Hill Farmstead/Grassroots Or (länk) i februari 2011 som jag då utsåg till den godaste av de drygt 700 öl jag hade provat (för på den tiden höll jag faktiskt koll). Nästan exakt 10 år och gissningvis ett femsiffrigt antal provade öl senare och jag håller det fortfarande som en av de absolut bästa öl jag provat, särskilt bland de i den moderna falangen. Men den påminner också mig om en härlig tid i livet då man gled ner på krogen en tisdag, kvällen innan en tenta och provade massa roliga öl med goda vänner.

Efter hand som jag dök djupare och djupare i intresset blev innehållet på Portersteken allt mer seriöst. Med Systembolaget som enda återförsäljare av starköl i Sverige kändes det viktigt att försöka förstå deras processer och att dessutom sprida den förståelsen. Ett guldkorn kring detta var när jag under 2012 som första "utomstående" var med på en offertprovning och kunde ge en ögonvittnesrapport på hur de går till (länk).

En annan typ av grävande blev det när jag med lite hjälp av en kemistkompis avslöjade att ölen Brewmeister Armageddon, som gjorde anspråk på att vara världens starkaste öl på 65 %, inte var i närheten av att vara så stark (länk). Det testet följde jag lite senare upp med en annan typ av test som bekräftade de första resultaten (länk). Och när samma bryggeri kort senare släppte en ny öl som de påstod var ännu starkare förstod jag genast att de tillsatt sprit i den, något de senare själva erkände i samma svep som de till slut erkände att Armageddon inte var 65 %.

Många provade öl har det blivit och många artiklar om dem på olika sätt, men det absoluta guldkornet bland dem är helt självklart. Provningen av Bass King's Ale från 1902. Det var något rejält utanför det vanliga, ett minne för livet som delas med goda vänner, och till slut blev det också en bra artikel om det hela (länk).
Jag har också besökt fler än 50 bryggerier genom åren och bland de många artiklarna de besöken har resulterat i tycker jag själv att artikeln om ett Brewski i sin linda (länk) är ett guldkorn. Det var ett besök som inte var som alla andra, bland annat eftersom det började kring midnatt och fortsatte under småtimmarna, men en sådan liten grej säger så mycket om småbryggarnas vardag. Därmed blev inte heller artikeln om besöket som alla andra, utan något lite extra.

Ett annat bryggeribesöksguldkorn är artikeln om besöket på Heller, mer kända som Aecht Schlenkerla (länk), som berättade en fantastisk historia om bevarande av tradition och mötet med det moderna. Hela den resan till Bamberg var en av höjdpunkterna bland de många ölresor jag gjort.

Till slut ett litet guldkorn från nu i höstas, när jag besökte maltproducenten Warbro Kvarn (länk). Det var oerhört kul att lyfta fram en riktigt hantverksinriktad del av leverantörsledet i ölrörelsen, som annars inte får så mycket uppmärksamhet.

För att sätta ihop det här lilla medleyt har jag på rubriknivå gått igenom alla 1999 artiklar som publicerats innan denna och det var en fantastisk nostalgitripp. Jag minns nästan varje artikel bara genom att läsa rubriken ihop med publiceringsdatumet, och bakom många av dem ligger det roliga upplevelser och härliga minnen. Självklart har också interaktion med er läsare varit en fantastisk del av allt detta. Vilken resa det varit! Nu blir jag också nyfiken på om du som läser minns någon särskild artikel? Kommentera gärna här eller på Facebook i sådana fall. 

3 kommentarer: