Världens starkaste öl, eller?

, , 10 kommentarer

Skotska Brewmeister påstår att deras öl Armageddon ska ha 65 % alkohol och därmed vara världens starkaste öl. Men är den verkligen så stark? Vi tog med den till labbet för att testa.

Två enkla test som man kan utföra utan labbutrustning och som därmed är bra att börja med är dels att försöka tända eld på ölen och dels att, förstås, smaka på den. Vid 65 % bör det inte vara några problem att få den att brinna vid rumstemperatur. Armageddon gick inte alls att få eld på. Ett första tecken på att den inte är så stark som den utger sig för att vara. Sju personer inklusive mig själv smakade sedan på den och ingen trodde att den var starkare än på sin höjd 30 %. Själv gissade jag på att den låg kring 10-15 % utifrån smakprovet.

Färgskillnad
Sedan kan man ta till laboratoriet för att testa lite mer exakt. Det finns flera olika sätt att i labb bestämma alkoholhalten på en vätska. Ett av dem är att använda enzymer som reagerar på alkohol och bildar färgämne, vilket ger vätskan starkare färg ju högre alkoholhalt den har. Sedan kan man använda en spektrofotometer för att exakt mäta hur stark färgningen är. Genom att med hjälp av autopipett med extremt hög precision blanda lösningar med känd alkoholstyrka och mäta deras färgstyrka i spektrofotometern kan man skapa en kalibreringskurva som ger ett samband mellan alkoholstyrka och färgstyrka. Därefter är det bara att upprepa proceduren med den vätska man vill ta reda på alkoholstyrkan i och passa in dess uppmätta färgstyrka mot kalibreringskurvan för att få ut dess alkoholhalt. Låter det som total grekiska? Ingen fara, det viktigaste vi behöver veta är att det är en väl beprövad metod.

Just dessa tester har en vän till mig som är doktorand utfört under dagen och de första preliminära resultaten pekar på att alkoholstyrkan i Brewmeister Armageddon ligger under 25 %, och med stor sannolikhet någonstans mellan 15 och 20 %. Långt under 65 % alltså och inte i närheten av att vara världens starkaste öl.

Det finns förstås instrument som kan mäta alkoholhalten direkt, men några bra sådana har vi inte tillgång till. Förhoppningen är istället att inom kort kunna utföra fler och noggrannare tester, förhoppningsvis också med en annan metod där man använder sig av en gaskromatograf (jag vet, grekiska igen) för att bestämma alkoholhalten mer precist. Jag ber att få återkomma när(/om) vi har fått fram ett noggrannare resultat men tills vidare kan vi alltså med stor säkerhet säga att Armageddon är en bluff.

10 kommentarer:

 1. Om det här stämmer så sitter du på ett ordentligt scoop! Hittar inget annat på nätet som indikerar att Armageddon skulle vara en bluff.

  SvaraRadera
 2. Det finns en del som spekulerat utifrån hur den smakar och jag har sett många som trott att den var fake, men ingen med bevis. Starkt jobbat! :)

  SvaraRadera
 3. Men hur har de kunnat sälja öl som inte är vad som står på etiketten? Någon myndighet måste ju ha kollat på det, eller litar de på att bryggeriet mäter alkoholhalten och sedan betalar korrekt skatt för detta?

  Nog för att det är bra PR för bryggeriet dock. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige kollar ju Systembolaget allt de tar in och jag vet att Sveriges Bryggerier kollar en del svensk öl men jag tror inte det finns någon myndighet som kollar av allt innan det får säljas. Hur det är i Skottland vet jag inte, men de verkar ju inte ha fastnat i någon kontroll så...

   Radera
 4. Intressant, men det kan ju bara sluta på ett sett om detta avslöjande får ett internationellt genombrott.

  SvaraRadera
 5. Bra vän att ha =)

  Har han utrustning för att mäta IBU också? Kan ju vara intressant på andra öl =)

  SvaraRadera
 6. Det skulle vara kul att se vad Nils Oscars analysmaskin säger.

  SvaraRadera
 7. Systembolaget testar endast produkterna i deras ordinarie sortiment, dom testar inte dom produkterna som ligger i beställningssortimentet..
  Dock kan jag känna att det borde kollas upp lite iaf innan man säljer något på de sättet. Jag menar den kostar liksom 800 kr om man beställer den genom systemet. Detta låter mystiskt i mina öron, den brinner inte ens :S

  SvaraRadera
 8. Eller det enklaste sättet skulle ju bara vara att sänka hela flaskan, blir man wasted så är det nog drag i ABV:n =)

  SvaraRadera