Ölrecension: Firestone Walker Double Jack

, , 3 kommentarer
I lilla Paso Robles längs med Highway 101 mittemellan Los Angeles och San Francisco ligger Firestone Walker, som nyligen utsågs till världens åttonde bästa bryggeri 2013 vid Ratebeers årliga utmärkelser. En av deras bästa återkommande öl är dubbel-IPAn Double Jack, en öl som för mig fungerar lite som en måttstock för andra DIPA att mäta sig mot.

Den väger in på tunga 9,5 % och 100 IBU, som uppnåtts med bitterhumlesorterna warrior och columbus. Därtill har den arom- och torrhumlats med mängder av cascade, amarillo, simcoe och centennial. Klassisk Kalifornien-DIPA med andra ord. Den inmundigades 17 dagar efter buteljering och hade kvar all den härliga humligheten.

Maltkroppen är står stadigt med båda fötterna på jorden. Robust utan att bli för kraftig. Med kakor och en lätt släng av karamell lägger den grunden till Double Jack och balanserar upp all humle. För det behövs! Grapefrukt, söt citrus, frukttuggummi och blomster står den här ölen upp till öronen och det är riktigt vackert komponerat.

Att hitta denna balans där även malten är med och lyfter ölen till nya höjder utan att stå i vägen för humlen är det få bryggerier som lyckas med i sina DIPA. Det är riktigt vackert och det är en total njutning att dricka detta öl. Alkoholen är väl dold och det blir nästan farligt drickvänligt för en så stark öl. Världsklass!

Firestone Walker exporterar tyvärr inte till Sverige (än i alla fall), utan deras öl har jag dels druckit på plats i Kalifornien och dels, som nu, då vänner varit över till västra sidan av Atlanten och hämtat hem flaskor.


3 kommentarer:

 1. Denne er å finne på de fleste Kaufhof Galeria-butikker i Berlin, bla.

  SvaraRadera
 2. Undrar när vi ska få en svenskproducerad dipa av den här kalibern i sverige. Fast det går ju iaf åt rätt håll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det har kommit en del bra försök. Känns som både marknaden och bryggarna är mogna för bra DIPA nu.

   Radera