Dubbel eller Chardonnay till svamprisotto?

, , Inga kommentarer
Svamp är något jag först på senare år upptäckt att jag faktiskt tycker om och emellanåt blir det därför lite svampexperiment i köket. Senast svängde jag ihop en krämig svamprisotto med blandsvamp. Men så börjar man fundera på vad som ska drickas till. På vinsidan ligger en torr chardonnay i bra kurs och eftersom det också är vitt vin i risotton har det ett klart försprång. Öl då?

Jag tänker att mörkt, maltigt och mustigt passar till svamp. Någon bra dubbelbock finns inte på bolaget just nu (men det kommer snart) så istället för tyskt blev det belgiskt, i form av en Leffe Brune. Inte den första belgare jag normalt skulle vända mig till men nu ville jag ha något som fanns på hyllorna och som inte var alltför kraftigt ändå. Utan Westmalle Dubbel kvar på hyllorna i Uppsala föll alltså valet på Leffe. Det är ändå kul att vända tillbaka till sådana här öl som man kanske tycker att man "gått vidare från".

Risotton gjordes på recept från Jamie Olivers 30-Minute Meals och innehöll svamp plockad på butikshyllan, det vill säga skogschampinjoner, portabella och ostronskivling. Lindemans Chardonnay användes i matlagning och sedan också som dryck.

Att man dricker samma vin som man använt i maten ger ju som sagt några lätta poäng till vinet, vars syra annars bryter av fint mot svampen och det krämiga i risotton. Melonfruktigheten ger också ett trevligt avbrott mot risottons mustiga smaker.

Leffe Brune tar sig an svampen mer harmoniskt men tampas lite med risottons krämighet. Det blir lite kaka på kaka och något friskare hade nog passat lite bättre. Kanske en dunkel weissbier? Eller så ska man helt enkelt hålla sig till vin när man äter svamprisotto och inse att öl inte är bäst till allt?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar