Återbesök till De Molen Vuur & Vlam

, , 1 kommentar

När Vuur & Vlam släpptes på Systembolaget kom det flaskor från två helt olika batcher. Dels en tappad i maj och en tappad i december. Rejäl skillnad på den för stilen så viktiga färskheten alltså. Jag insåg att den flaska som provades under Systembolagets nyhetsprovning inför släppet antagligen var från maj och därför känns det väldigt rättfärdigat att testa, och recensera, den igen.

Vid nyhetsprovningen skrev jag såhär om Vuur & Vlam:
Enormt skum! Söt citrus i aromen medan smaken går mer åt mogen frukt, överstöpat te och lite tanniner. Balanserad i början men efterbeskan är som te som fått dra för länge och blir lite märklig.
Skillnaden är enorm. Decemberflaskan visar upp massor av härlig frukt och den där tesmaken är nu betydligt trevligare med tydligare toner av grönt te och mycket mindre av den otrevliga sträva beskan som blir av te som stått för länge. Smaken blir lite platt i avslutningen men överlag en mycket bra IPA och framförallt mycket bättre än den gamla flaskan vi fick på nyhetsprovningen.

Varför De Molen envisas med att skriva att deras IPA håller i två år är något av en gåta. Varför Galatea skickat ut flaskor från maj blandat med decemberflaskorna är också en gåta. Om du råkar ha fått några flaskor Vuur & Vlam från maj rekommenderar jag att du lämnar tillbaka dessa och kollar om det finns decemberflaskor på hyllan.

1 kommentar:

  1. Tråkigt att det har blivit så här för bryggeriet. Har hört fler som råkat ut för den gamla batchen, verkar det som. Bryggeriet borde ha bättre koll på leveranser (visserligen beror det väl till största del på leverantören i Sverige), men det kan ju tyvärr leda till att man ej "vågar" smaka fler av DeMolen. /Din namne i Sumpan

    SvaraRadera