Snabbrecensioner av februariölen på Systembolaget

, , 4 kommentarer
Den första februari kommer det en hel drös nya öl till Systembolaget med stort fokus på IPA och (imperial) stout. En av höstens sensationer, Omnipollo Nebuchadnezzar dyker upp, liksom en av världens bästa bourbonlagrade imperial stouts, Goose Island Bourbon County Stout. Sitter man inte på en ölbudget på tusentals kronor gäller det att prioritera i detta släpp. Här är mina snabba recensioner från dagens skribentprovning på Systembolaget för att hjälpa er göra den prioriteringen. Komplettera gärna med andra bloggars omdömen.

De Molen Vuur & Vlam IPA
Nederländern, 33 cl, 26,90 kr, T5 - 6000 st
Enormt skum! Söt citrus i aromen medan smaken går mer åt mogen frukt, överstöpat te och lite tanniner. Balanserad i början men efterbeskan är som te som fått dra för länge och blir lite märklig.

Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Wet Hope Ale 2012
USA, 71 cl, 89 kr, T5 - 5000 st
Doften drar åt jordnötter, kola och trött humle. Smaken är mer åt söt, lätt frukt men det känns en aning dovt och med en ganska avslagen humlighet. Låg beska till en början men efterbeskan kommer smygande och växer till sist till sig rejält. Upplever inte att konceptet med färsk, "våt" humle (normalt använder man torkad humle) fungerar riktigt när ölen sen ska skeppas över atlanten. Inte med de alternativen som nu finns på marknaden åtminstone.

Omnipollo Nebuchadnezzar
Sverige/Belgien, 33 cl, 39,90 kr, T5 - 15000 st
Humlekicken träffar näsan direkt! Rå, "grönt" humlig doft som domineras av växtlighet och barr med en snygg fruktighet i bakgrunden. Enbärsbarr och färska granskott kommer fram först i smaken, följt av en trevlig fruktighet. Efterbeskan är rå och barrig. Mja, nog är det färskt alltid, men det blir lite för mycket som att tugga på gröna blad.

Dieu du Ciel Corne du Diable IPA
Kanada, 34,1 cl, 39,90 kr, T5 - 3000 st
Mycket maltig med drag av nötter, honung och rostat grovt bröd, följt av en lätt humlekryddighet och en lång efterbeska. Förvisso är den något söt i grunden men beskan känns ändå obalanserat stor.

Stroud Maris Otter Vintage Ale 2011
Storbritannien, 33 cl, 35,90 kr, T5 - 150000 st
Smördeg samsas med plast i doften. Lite tradigt och inte helt inbjudande. Plastigheten finns även i smaken men också smörkola, honung, småkakor och ljust bröd. Tunn, närmast vattnig eftersmak. Ingen höjdare...


Nils Oscar Celebration Ale
Sverige, 33 cl, 43,70 kr. T5 - 6000 st
Ljuvlig söt doft med torkade frukter, drag av marsipan, bourbonkola och sockerkaka. Kanske en aning papp? Lätt eldig smak med mer av allt från doften, utom pappen som lyckligtvis verkar hålla sig borta. Lätt söt och eldig eftersmak. Mycket trevlig sippöl.

Sierra Nevada Celebration Ale 2012
USA, 35,5 cl, 27,90 kr, T5 - 20000 st
Trött, gräsig humle i både arom och smak. Kolaaktig smak bakom och en djup men balanserad efterbeska. Känns helt enkelt för gammal och själv tycker jag inte det är köpvärt längre. Sämre än vad jag minns förra årets släpp.

HY Cuvée
Italien/Belgien, 75 cl, 179,90 kr, T7 - 240 st
Djup mörk doft av torkad frukt, plommon och mandelmassa. Sliskigt söt smak som drar åt plommon i madeira och avslutas med en liten eldighet. Fungerar väl som efterrättsdricka men om man inte är en riktigt godisgris lär man ha några att dela en flaska med.

Dieu du Ciel Solstice d'Hiver,
Kanada, 34,1 cl, 42 kr, T6 - 1440 st
Fruktig, nougatig och lite gräsig doft som lovar gott men smaken känns lite tunn jämfört med vad man förväntar sig från doften. Humlen kickar in mot slutet med en skön fruktighet och lite nyslaget gräs samt en lång, fin efterbeska. Kompetent öl och om den bara vore lite kraftigare i smaken hade det varit toppoäng.

Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blauw
Belgien, 75 cl, 114,50 kr, T5 - 3600 st
Frukt, skumbanan och alkohol i doften som inte riktigt avslöjar den stora sötman som kommer i smaken. Man blir nästan lite rädd att få hål i tänderna, för det är alltså rejält fruktsött. Det tåls att sägas igen: Sockerbomb! Skumbanan och frukt ligger bakom och i slutet blir det lite eldigt. Blir väl mycket att dricka själv men kan med fördel sparas. Den är känd för att ha bra lagringspotential.



Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Rood
Belgien, 75 cl, 109,50 kr, T6 - 900 st
Till skillnad från sin blåa broder är denna pilsnergul i färgen. Luktar lite som banana skids, ni vet de där sega godisrimmarna som åtminstone på 90-talet kostade en krona styck. Rätt söt även denna men med betydligt lättare och friskare smaker (fast ordet frisk känns fel att använda med den sötman). Tänk en uppumpad Duvel plus några sockerbitar.

Nynäshamn Smörpundet Porter
Sverige, 25 cl, 25,80 kr, T5 - 8640 st
Knäckebröd, rostade kaffebönor, lätta drag av mörk choklad och lite, lite lakrits. Torr finish. En av lättviktarna i släppet men också en av de bättre balanserade.

Left Hand Wake Up Dead Imperial Stout
USA, 65 cl, 77,30 kr, T5 - 2640 st
Jag blir lite konfunderad när det doftar ungefär som det smakar när man äter blåmögelost och dricker imperial stout till. Den gräddiga sältan står till en början ut bredvid chokladen men försvinner efter en stund. Även i smaken finns blåmögelosten där, bredvid choklad och en ganska mild rost. Nja, jag är inte helt övertygad. Det var jag inte heller på den tiden den bara Left Hand Imperial Stout och namnbytet verkar inte ha gjort den mycket bättre.

Brewdog Paradox Isle of Arran
Storbritannien, 33 cl, 89,90 kr, T5 - 3000 st
Söt med stora, lätt rökiga whiskysmaker. Bakom all choklad och vanilj finns en trevlig smörkolaton och en lätt sälta. Betydligt bättre än några av de äldre Paradoxerna men den når inte riktigt upp till Bourbon Countyn som dessutom är billigare. De två är för övrigt mycket intressanta att prova bredvid varandra!

Goose Island Bourbon County Stout 2012
USA, 35,5 cl, 59,90 kr, T5 - 10080 st
Jordnötskola, bourbon, choklad och vanilj överöser ens doft- och smaksinne i en härlig kavalkad. Det finns massor av smaknyanser bakom dessa, så som lätt havssälta, ek, fudge, gräs och citrus. Visst finns en eldighet men istället för att vara störande bidrar den till den fantastiska helhetskänslan. Helt otroligt bra och dessutom till ett mycket bra pris för vad det är. Flytande godis för vuxna!



Följande öl kommer också släppas men fanns inte med på dagens provning:
Brooklyn Black Chocolate Stout 2012/2013, USA, 35,5 cl, 22,90 kr, T5 - 22320 st
Uinta Baba Black Lager, USA, 35,5 cl, 27,90, T6 - 1008 st
De Ranke Hop Harvest 2012, Belgien, 75 cl, 79,50 kr, T7 - 480 st
Dieu du Ciel Aphrodisiaque, Kanada,  35,5 cl, 39,90 kr, T7 - 1008 st
Evil Twin Even More Jesus, Danmark, 33 cl, 74 kr, T7 - 984 st
La Binchoise XO, Italien/Belgien 75 cl, 179 kr, T7 - 600 st
Mikkeller George Cognac Barrel Aged, Danmark/Norge, 25 cl, 99 kr, T7 - 2352 st
Mikkeller/Three Floyds Boogoop Grand Marnier, Danmark/Belgien, 75 cl, 199 kr, T7 - 930 st

Utifrån tidigare erfarenheter är Black Chocolate Stout en prisvärd (trots prishöjningen) imperial stout som blir särskilt bra om man ger den ett års lagring. Ganska rakt på, men mycket god och med det priset gör den sig också mycket bra som matlagningsstout. Uinta Baba är en rättfram mörk lager som känns fräsch för stilen. Glöm humle, extrema smaker och annat men gillar du stilen är den mycket väl värd ett köp. Aphrodisiaque är en stout i absoluta världsklass som ni inte bör förbise. Den är kryddad med vanilj och kakaobönor och har en riktigt härlig smak och len kropp. Rankas dessutom som den näst bästa stouten i världen på Ratebeer. Övriga öl har jag inte smakat eller inte smakat tillräckligt nyligen för att kunna ge ett vettigt utlåtande om.

Uppdatering: Det verkar som att Brooklyn Black Chocolate Stout och Uinta Baba Black Lager skjuts upp till mars istället. Dieu du Ciel Aphrodisiaque är helt struken, troligen på grund av namnets sexuella anspelning.

4 kommentarer:

  1. Alltså vad är det med Sierra Nevada? Har gång på gång köpt deras vanliga pale ale och även torpedon men det smakar inte mycket alls. Känns inte som att de kan ha så höga betyg på t ex ratebeer med den icke-smaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det handlar mycket om färskhet. De gör riktigt bra öl men humledrivna öl mår sällan bra av att vänta så länge på att bli uppdruckna och det gäller förstås inte bara Sierra Nevada.

      Radera
  2. Visst är det så Johan. Synd bara för mig (och Sierra Nevada) att jag bara upplevt det med dem och inga andra amerikanska bryggerier.

    SvaraRadera
  3. Så skönt att se att det är flera på att så många leverantörer fortsätter att leverera gamla ipor och dyl.

    SvaraRadera