Chokladbollstårta och kaffeporter

, , Inga kommentarer
Är du i snabbt behov av en efterrätt men har det lite tomt i kylen? Chokladbollar är alltid lätt och görs med ingredienser man nästan alltid har hemma. Men bara chokladbollar kan kännas lite tråkigt. För att piffa till det lite kan man göra en chokladbollstårta istället.

För att göra en tårta av det gör man helt enkelt dubbel sats smet och trycker ut det i en form med löstagbara kanter. Du behöver:
2,5 dl socker
8 dl havregryn
225 gram smör
1 msk vaniljsocker
3/4-1 dl kakaopulver (den större mängden om du använder mjölk)
4 msk vätska (mjölk, kallt starkt kaffe eller passande sprit)

Använd händerna för att knåda samman alla ingredienser utom vätskan, som du tillsätter sist och kramar in. Om du använder mjölk, ta den större mängden kakao. Det finns också massor av spritsorter som är trevliga att smaksätta med. Jag har med framgång provat amaretto, kahlua, rom och bourbon. Cognac, cointreau och sambuca borde också kunna bli gott, använd fantasin. Med starkare sprit kan man dock ta 50/50 sprit/mjölk, annars kan smaksättningen bli väl stark.

Tryck ut allt i en form med löstagbara kanter. Garnera med vad du har hemma. Om du har choklad hemma, smält 100 g och bred ut över. Kokosflingor, M&Ms', pärlsocker - använd fantasin igen. Ställ in i kylen någon timme, eller om du har bråttom räcker en halvtimme i frysen.

En kaffekryddad porter eller stout är det perfekta flytande tillbehöret. Smakbryggan mellan kaffe och chokladbollar är uppskattad sedan urminnes tider och det blir gott i tio fall av tio. Det är helt enkelt vattentätt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar