Tema: Oppigårds - Framtidsprat med Björn

, , 2 kommentarer

Under mitt besök hos Oppigårds i Ingvallsbenning utanför Hedemora i södra Dalarna satte jag mig ner med grundaren Björn Falkeström och pratade lite om framtiden. Planer för nya öl, fortsatt utveckling av bryggeriet och folköl. Japp, ni hörde rätt, Oppigårds vill göra folköl.


På den lokala marknaden är man nämligen på väg att introducera en folköl. Den kommer bara göras i liten volym och finnas för försäljning på matvarubutiker i Dalarna. På vanligt Oppigårdsmanér kommer det troligen bli en relativt välhumlad öl. Oppigårds har dock aldrig gjort någon folk öl förut, så först behöver man dock undersöka och lära sig mer om lågalkoholbryggning och vad man bör tänka på.


På starkölsfronten ligger en lager närmast i planeringen. Både SMÖF Lager och Maslager blev man mycket nöjda med och nu vill man gärna införa en lager i sin ordinarie portfölj. Det lär bli en vidareutveckling av de två lagerölen.
 -Vi har ju haft ett ganska smalt sortiment genom åren, inte som till exempel Nynäs, men vi vill arbeta på att introducera fler sorter i vår portfölj, berättar Björn.
Dessutom kommer man även i år att ge sig på en oktoberfestlager framåt hösten.

Björn pratade också om hur han var lite sugen på att brygga något belgoinfluerat. Inspirationen kommer från ett besök på holländska De Hemel i Nijmegen och en ölupplevelse där som etsat sig fast starkt i minnet. Vad eller när eller ens om finns det inget svar på än, men tanken finns där.

En annan dröm för framtiden för Björn är att Oppigårds installerar en burklina och släpper sina öl på burk. En burkningsmaskin tar dock för mycket plats och i dagsläget finns inte så mycket rum att bygga ut på. Det mesta av tomten är redan utbyggd och markägarna som innehar hästhagarna runtomkring bryggeriet är just nu inte intresserade av att sälja någon mark till Oppigårds.

Något man däremot planerar att installera är fler kombitankar. Under 2012 bryggde man 850 000 liter och med fler tankar är frågan om man inte kommer passera en miljon liter under 2013. Det vore något det!

2 kommentarer:

  1. Vi har ju redan världens bästa folköl i Dalarna, KLOSS FOLK. Men Björn får gärna försöka göra något lika gott.

    SvaraRadera
  2. Mycket trevlig reportageserie om Oppigårds!

    MickeW

    SvaraRadera