Nytt i lokala beställningssortimentet januari 2013

, , 5 kommentarer
Januari må vara en nyhetslös månad gällande nationella släpp men det dyker upp nytt i beställningssortimentet ändå, inklusive det lokala beställningssortimentet. Åtta nya öl från sex olika bryggerier, varav två gör premiär på Systembolaget medan två andra presenterade sina första öl så sent som på höstens ölfestival i Stockholm för bara tre månader sen.

Brekeriet Funkstarter, 34,90 kr, 33 cl
Helsinge Porter, 38,50 kr, 50 cl
Malmö Brygghus Cacao-Porter, 89,30 kr, 75 cl
Malmö Brygghus False Dmitriy, 89,20 kr, 75 cl
Marbäcks Kapten Olle, 24,60 kr, 50 cl
Marbäcks Sméa-Kalle, 27,60 kr, 50 cl
South Plains Russian Imperial Porter, 43,60 kr*, 33 cl
Train Station Off The Rails Pale Ale, 23,90 kr, 33 cl

*Exklusive pant

Eftersom South Plains verkar ha pantflaskor bör det vara de klassiska läsk- och lättölsreturflaskorna de använder sig av. Det är i sådana fall första gången på väldigt länge jag ser ett svenskt mikrobryggeri använda sig av de flaskorna. Det enda andra exemplet jag känner till, utan närmare efterforskning förvisso, är Slottskällans Kloster som buteljerades på 33-centiliters returglas under sina första år men det var alltså åren kring milllenieskiftet.

Sedan har vi False Dmitriy och Off The Rails Pale Ale som efter diverse etikettuppståndelser mellan Systembolaget och bryggerierna nu får släppas. False Dmitriy är en riktigt kompetent imperial stout och baserat på Train Stations folköl The Hoppy One har jag hyfsat stora förväntningar på Off The Rails, som liksom lillebrodern blivit bryggd hos Slottskällan. För The Train Station Brewery är detta premiär på Systembolaget.

Det andra bryggeriet som premiärar är Marbäcks, som kommer med en ljus och en mörk, rökig lager. Det här nya bryggeriet från Ulricehamnstrakten har gått mig helt förbi. Att börja med en ljus lager och vad som verkar vara en (whisky)rököl känns en aning vågat och lite härligt "neoklassiskt".

5 kommentarer:

 1. Nisse666, vet inte när de andra Helsinge öl blev tillgängliga - men lyckades beställa en stycks av deras pilsner och rököl också;) / Thomas

  SvaraRadera
 2. Slottskällans dubbelipa då? Eller har jag drömt den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns i beställningssortimentet sen igår men det är kollikrav på den.

   Radera
 3. DIPA - 24, det kan de fetglömma. Samma saker gäller ju Jessicas #3:a... stollar! / Thomas

  SvaraRadera
 4. Sven-David Svensson6 januari 2013 kl. 13:21

  I dag (6.1) var jag inne på Systembolagets hemsida så fanns det inget kollikrav på Helsinge Pilsner samt dess Rököl. Jag kommer att beställa dessa så fort som jag hinner.

  SvaraRadera