Tema: Oppigårds - Amarillo till tacos

, , Inga kommentarer

Personligen tycker jag det är få öl som fungerar bättre som allroundöl än Oppigårds Amarillo. Smakrik, välbalanserad och lagom lättdrucken. Priset är svårt att slå, den är lättsam nog till en fest, funkar alltid att bjuda andra på och ändå tillräckligt djup för de där stunderna då det bara är jag och en öl. Dessutom är det en trevlig matöl.

Uppenbarligen är det fler som gillar den för Oppigårds Amarillo är något av en framgångssaga. Efter att ha haft premiär under namnet 7th Anniversary Ale på Stockholm Beer & Whisky Festival 2009 släpptes den under våren 2010 i Systembolagets vårsläpp. Där flög den av hyllorna så fort det kom nya leveranser fram tills att vårperioden tog slut. Kanske var det med vetskapen om vad öl som Bedarö Bitter klarat av åratal tidigare som Oppigårds insåg potentialen som Amarillo besatt och släppte den i beställningssortimentet ett halvår senare där den på bara några månader sålde tillräckligt för att kvala in till T9. Sedan dess har den bara fortsatt att klättra i systemet och finns idag på över 200 Systembolagsbutiker. Under 2012 såldes nästan en halv miljon flaskor Amarillo och man räknar med en fortsatt ökning under 2013.

En maträtt som liksom Amarillon passar till både vardag och fest är tacos. Tillsammans utgör de en svårslagen kombination. Oavsett om du köpet färdigblandad tacokrydda eller gör din egen bör spiskummin vara ett dominerande inslag och det är en krydda som är klippt och skuren för amerikansk humle. Tortillas har en lätt sötma och därför underlättar det om ölet har en touch av karamellmalt. Överlag är tacos en lätt till medelfyllig måltid. Det är som gjort för amerikanska pale ale med lite större maltkropp och det bästa exemplet vi har på Systembolaget och som dessutom är ett av de enklaste att få tag på färskt är just Oppigårds Amarillo.

Amarillo kan med fördel också drickas till annan kryddig men inte alltför stark mat från till exempel Mexico, cajun eller Mellanöstern. Dessutom passar den fint till kötträtter och kraftigare fiskrätter med passande kryddning.

Denna flaska var ett varuprov

0 kommentarer:

Skicka en kommentar