Tema: Oppigårds - Langos och Golden Ale

, , Inga kommentarer

Langos är för många riktig festivalmat och något som man aldrig lagar hemma. Men denna ungerska specialitet är faktiskt enkel att röra ihop hemma och är en rolig, om än inte supernyttig, plockmåltid att bjuda på när man har ett gäng över på middag. Som öl till har jag provat Oppigårds Golden Ale. Det är Oppigårds bästsäljare av en god anledning men mitt i allt nyhetsfokus och humledriv blir den lätt bortglömd bland oss som skriver om öl.

Allt du behöver för själva brödet (ca 16 st) är:
25 g jäst
3 dl vatten
1 (stor) kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl (helst vetemjöl special)
olja till fritering

Lös upp jästen i lite fingervarmt vatten och blanda i resten av vattnet. Skala potatisen och mosa sedan ner den i jästvattnet tillsammans med saltet. Blanda ner mjölet stegvis tills du har en slät och ganska lös deg. Låt jäsa i 40 min.

Mjöla din bakyta och ta upp langosdegen. Dela den i 16 bitar och kavla ut bitarna till önskad form och tjocklek. Låt jäsa i 10 min. Fritera i olja tills de blir gyllenbruna och lägg sedan upp på galler med hushållspapper under.

Ställ fram gräddfil, salt, vitlök (pressa ner i gräddfilen eller ha vitlökssalt), rödlök, riven ost, räkor, strimlad skinka, rom och vad du nu kan komma på och låt alla göra sina egna langos vid bordet. Räkna på att det går 3-5 langos per person.

Till langosen vill jag gärna dricka en medelfyllig öl med stabil maltkropp men utan rostade toner och med lite humlefräschör. Något som kan stå upp till det feta men också samspela med det fräscha från t ex lök och vitlök. Oppigårds Golden Ale har lite större fokus på malten vilket passar fint in med det brödiga och feta i langosen medan cascadehumlen lägger in en lätt citrustouch som bryter av mot det feta och samspelar fint med gräddfilen. Efterbeskan är överraskande ihärdig och lämnar en aptitretande känsla i gommen.

Oppigårds Golden Ale passar också perfekt till exempelvis lasagne, grillade grönsaker och inte alltför tunga kötträtter.


Denna flaska var ett varuprov.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar