Över 400 nya svenska öl under 2012

, , Inga kommentarer
Med drygt 400 nya svenska öl släppta under 2012 lägger sig Sverige på nästan dubbelt så många som Norge och drygt hälften av vad Danmark mäktat med i antal nya släppta öl det senaste året.

Det är två av mina Uppsalakollegor, Matt från Pilgrim & Progress (som också är gästskribent här på Portersteken) och Joakim som skriver Homebru Scandinavia, som sammanställt listan över nya svenska öl under 2012, där man totalt kommit upp i 403 stycken nya öl. Listan i sin helhet finns här, och inkluderar såvitt jag vet kan se allt från festivalspecialer som gjorts i minimal volym till nya storsäljare.

En skillnad man kan notera mot den danska listan är att det knappt förekommer variationer på redan existerande öl i form av nya fatlagringar eller kryddningar. Inte heller har vi några riktigt extrema nyproducenter så som Mikkeller eller Evil Twin. De som släppt flest nya öl under året är Monks Cafe med 37 nya öl. Eskilstuna, Dugges, Skebo och Mohawk står också ut med många nya öl under året.

Såvitt jag vet har ingen liknande sammanställning över nya svenska öl gjorts för tidigare år men en kvalificerad gissning är att detta ändå är ett nytt rekord. Under 2013 förväntas antalet svenska bryggerier passera 100 och vi kan antagligen förvänta oss att det kommer ännu fler nya öl under 2013.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar