Lagringsexperiment: Boon Framboise 2004 & 2008

, , Inga kommentarer
Att lagra eller inte lagra fruktlambic är en evig fråga och det enda vettiga svaret verkar vara "det beror på". Vad beror det på? Exakt vilken fruktlambic det gäller och, förstås, din personliga smak. Jag tog i alla fall och provade Boon Framboise 2004 och 2008 för att se vad jag tyckte.

Om dessa öl är samma från början har jag inte riktigt klurat ut. 2004 är märkt med en alkoholhalt på 6,2 % medan 2008 är märkt med 5 %. Det görs dock ingen distinktion mellan dem på varken Ratebeer eller BeerAdvocate och jag har inte lyckats hitta någon närmare information. Vi släpper det och koncentrerar oss på hur det smakar istället.

2008 hade en mycket renare smak av hallon medan 2004 är mer bärig och fruktig i en bredare mening, även om hallonen fortfarande är tydliga. Båda är också ganska söta men det som verkligen skiljer dem åt är bitterheten. Den finns inte nämligen alls i 2004, vilket i det här fallet är bra, medan 2008 har en tydlig bitterhet som krockar med fruktigheten och stjälper lite mer än den hjälper. Frågan är om den bitterheten hade varit lika tydlig om man inte provat den bredvid 2004?

2008 är en kompetent öl men står inte en chans emot 2004 som jag gillade skarpt. Massor av fruktighet är kvar och det smakar lite sådär härligt lyxigt av mandelmassa/amaretto. Syran är ganska timid och mer än uppbalanserad av sötman som finns kvar. Vill man ha en sur lambic är det här, och 2008, inget att gå efter. Är det däremot fruktigheten man är ute efter utan att det blir hallonsoda av det hela är det perfekt med en 2004.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar