Danskarna slår nya rekord - 756 nya öl under 2012

, , Inga kommentarer
Den danska sidan Beerticker rapporterar idag att de danska bryggerierna återigen har slagit nytt rekord i antal nya öl som släppts under ett år. Under 2012 släpptes nämligen så många som 756 nya danska öl enligt den lista som Peter Myrup Olsen, mannen bakom Beerticker, har sammanställt.

Med lite mer än 2 nya öl per dag i snitt har de danska bryggarna hållit en imponerande takt för ett så litet land. Inte helt oväntat är det Mikkeller och Evil Twin som ligger i topp över bryggerier som släppt nya öl under året med 91 respektive 75 nya öl. Det Lille Bryggeri klockar in på en tredje plats med 39 nya öl och blev därmed det danska bryggeri med egen utrustning som producerat flest nya öl under det gångna året.

Det tidigare rekordet på 647 nya öl på ett år (2008) krossades med ett hundratal. Med elva nystartade och sju nedlagda bryggerier under 2012 finns det nu 132 stycken i Danmark. En imponerande siffra! I den nuvarande takten som Sverige håller med uppstartande bryggerier är det troligen bara en fråga om några innan vi går om danskarna i bryggeriantal.

Såvitt jag vet finns ingen sammanställning över hur många svenska öl som introducerades under 2012. Liknande ölräkningsprojekt som Beertickers har påbörjats men såvitt jag vet har inget lyckats bli så allomfattande.

Hela Olsens lista över nya öl finner ni här (Google Spreadsheet). Tack Peter för ditt enorma jobb med att hålla reda på allt nytt!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar