Porterstekens tre tips till fredagens släpp

, , Inga kommentarer

På fredag släpps det 20 nya öl på Systembolaget och bara att köpa en av varje går loss på 1632,50 kronor. Ett tusen sexhundra trettiotvå och femtio. Det var alltså för bara en av varje, men flera av dessa är väl värda att köpa många flaskor av. För att spara lite på plånboken kommer här mina tre måsten i morgondagens släpp.

Kanske är det för att det är fortfarande vinter, men mina tre tips är alla starka, tunga och söta. Perfekta till årstiden alla tre, och med god lagringspotential. De mer humledrivna ölen i detta släpp imponerade tyvärr inte speciellt mycket så istället för att låta dem leda mig mot våren klamrar jag mig fast vid vintern ett tag till.

Först och främst kan man sikta in sig på Bourbon County Stout från Goose Island. Den är något av en gudfader för fatlagrade imperial stouts och dessutom en av de bästa i världen. Jag tycker att den redan är riktigt god och den klarar dessutom flera års lagring. Läge att köpa flera stycken alltså. Om du står och tvekar mellan en Brewdog Paradox eller en extra Bourbon County, köp Bourbon County. Det tåls att sägas igen, det är en öl i världsklass och det finns en god anledning till att den på Ratebeer rankas som en av världens bästa öl.

Nils Oscar Celebration Ale är en barley wine som släpptes i somras och redan då smakade trevligt. Ett drygt halvår senare smakar den ännu bättre och värmer gott i mörkret. Det kommer två andra barley wines i samma prisklass och denna är klart bättre än Stroud Maris Otter Vintage Ale och trumfar även Solstice d'Hiver, dock med lite knappare marginal.

Till sist är det Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blauw jag vill lyfta fram. Just nu är den något av en sockerbomb (men fortfarande god) men dess storhet uppnås efter några års lagring då den blir ruskigt god. Visst kostar det på lite om man vill köpa så man både kan prova den nu och lägga undan någon flaska men det kan det vara värt.

Alla dessa tre finns i T5-butikerna. Huruvida det kommer gå att beställa dessa online på fredag är lite oklart men de kommer i ganska stora kvantiteter och ska nog inte ta slut helt på en gång. De flesta ölen som släpps kan ni också läsa mer om i artikeln med snabbrecensioner från Systembolagets nyhetsprovning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar