Nya öl i lokala beställningssortimentet i februari 2013

, , 1 kommentar
Har du fortfarande positiva siffror i ölbudgeten efter dagens kostsamma små-parti-släpp finns det mer att ta sig an. I det lokala beställningssortimentet släpptes det idag ytterligare 12 nya öl som går att beställa styckvis till alla Systembolagsbutiker.


Bålsta Eklöws Ljusa, 36,10 kr, 33 cl
Eskilstuna Stolt Lager, 18,90 kr, 33 cl
Jädraöl Ett Ljus I Mörkret, 28,40 kr, 33 cl
Kullabrygg Mölle Ale, 21,30 kr, 33 cl
Poppelmans Nya Världens IPA, 26,90 kr, 33 cl
Slottskällans Dubbel IPA, 26,10 kr, 33 cl
Slottskällans Midvinter Mörk, 23,60 kr*, 50 cl
Strömsholms En Riktig Stor Stark, 27,70 kr, 50 cl
Värmdö Bryggeri IPA, 23,40 kr, 33 cl
Värmdö Bryggeri Premium Lager, 22,00 kr, 33 cl
Ängö Bistra Årens Cikoriaporter, 32,00 kr, 33 cl
Ängö Schlager, 24,90 kr, 33 cl

*Exkl. pant
Källa: Systembolaget

Eskilstuna nylanserar sig själva lite efter fem år som eget bryggeri och släpper en pilsner med ny etikettdesign. Slottskällans Midvinter Mörk har bryggts de senaste vintrarna men då bara sålts i Finland. En Riktig Stor Stark från Strömsholms följer upp En Riktig Lättöl och är deras första ljusa lager. Dessutom släpper både Ängö och nya Värmdö en varsin ljus lager och vi får därmed hela fem lageröl i detta lokalsläpp.

Sedan verkar det vara humligt och mörkt som gäller. Slottskällans Dubbel IPA skulle ha dykt upp i det lokala sortimentet för en månad sen men det strulade till sig lite och den kommer nu istället. Jag kan väl inte garantera att jag är helt opartisk** men den är riktigt, riktigt bra! En tredjedels lägre pris än superhypade Nebuchadnezzar och i mitt tycke ännu bättre. Humlad med Pacific Jade, US Cascade, NZ Cascade, Columbus, Amarillo och Galaxy.

Eklöws Ljusa är en APA som bland annat har humlats med innehumlen Citra. I Poppelmans Nya Världens IPA finner vi istället bl a Galaxyhumle som också börjar göra sig ett namn på humlehimlen. Därtill släpper också Värmdö en singelhumlad IPA. På den mörka sidan har vi Jädraöls Ett Ljus I Mörkret som trots(?) namnet är en mörk ale som bygger vidare på deras julöl, samt en cikoriakryddad porter från Ängö. Cikoria kan användas som kaffeersättning men trots namnet är detta den näst dyraste av dessa öl. Till sist har vi Kullabrygg Mölle Ale som jag inte lyckats ta reda på något mer om än att det är en pale ale i engelsk stil.

**Jag har utfört en del provningar och bryggeriguidningar åt Slottskällan

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson2 februari 2013 kl. 15:34

    Många trevliga nyheter i det lokala beställningssortimentet. Det blir att beställa en del som till exempel de nya ölen från Ängö. Frågan är bar när man skall få tid att prova allt.

    SvaraRadera