Lagringsexperiment: Dieu du Ciel Solstice d'Hiver

, , Inga kommentarer
Denna barley wine från Kanadas högst rankade bryggeri har blivit ett återkommande inslag om vintrarna på Systembolaget. I fredags släpptes den igen i en lite mindre upplaga. Kanske köpte du den och är sugen på att lagra? Jag har passat på att plocka fram en tre år gammal flaska för att kolla av hur den utvecklats.

När jag provade en färsk flaska senast, på nyhetsprovningen inför fredagens släpp tyckte jag så här:
Fruktig, nougatig och lite gräsig doft som lovar gott men smaken känns lite tunn jämfört med vad man förväntar sig från doften. Humlen kickar in mot slutet med en skön fruktighet och lite nyslaget gräs samt en lång, fin efterbeska. Kompetent öl och om den bara vore lite kraftigare i smaken hade det varit toppoäng.

Efter tre år i källaren har humlen försvunnit och men istället har smaken tuffat till sig. Smaken håller upp till vad doften lovar, hela vägen igenom. Nu smakar den också mer som en klassisk barley wine, med en härlig mix av kola och torkad frukt. Men det är på bekostnad av den fina gräsigheten förstås.

Mja, alltså, mycket har hänt på tre och det är en rätt annorlunda öl. Innan man stoppar ner den i källaren bör man dricka en flaska och fundera ut om man verkligen vill tappa fräschören som den ändå har och som lyfter den i slutet. Att den blir tyngre med åren behöver inte vara enbart positivt.

Det är oklart om det finns några flaskor kvar på depån men det finns fortfarande ett gäng flaskor kvar på vinkällarbutikerna och från och med fredag ska man kunna beställa hem flaskor från andra butiker.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar