Lokalkollen: Eskilstuna Stolt Lager, Kullabrygg Mölle Ale & Bålsta Eklöws Ljusa

, , Inga kommentarer
Vad har dessa tre öl gemensamt? Inte mycket mer än att de släpptes samtidigt i Systembolagets lokala sortiment och att jag tänker recensera dem samtidigt. Det visade sig att de hade en till sak gemensamt - alla känns lite ofärdiga och kan behöva en liten putsning av receptet. Två av dem visar dock upp en trevlig potential för framtiden.

Eskilstuna Stolt Lager var första ölen ut i "Eskilstuna 2.0", bryggeriets satsning på nytt utseende och nya namn på sina öl. Lite av en mash-up mellan tyska och tjeckiska pilsnertraditioner kan det tyckas, men att det är en form av traditionell pilsner råder väl ingen tvekan om. Den träffar rätt på flera av punkterna med en lätt, frisk smak och mysigt gräsig och örtig humlekaraktär. Tyvärr upplever jag också en del jästiga orenheter som de behöver slipa bort för att få det till en riktigt bra pilsner.

Kullabryggs Mölle Ale är bottennappet i denna trio. Inte för att den drabbats av felsmaker, utan för att den har för lite smak överhuvudtaget. Det lovar gott med en initial smak av knäck och citrus men så dör hela smaken snabbt ut och blir som kolsyrat vatten med ölsmaksättning. Nja, här finns en hel del att jobba med.

Bålsta Bryggeri har följt upp höstens lansering av en red ale med en pale ale som på papperet ser spännande ut, bland annat med en släng citra i humleschemat. Eklöws Ljusa har också en mycket trevlig doft full av söt citrus och mild örtighet. Smaken står på en stabil grund och har också fina inslag av samma söta citrus tillsammans med lite småkakor, men smaken blir tyvärr väldigt platt och endimensionell. Bra start men man är inte hela vägen i mål med detta recept. Inte än.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar