Lagringsexperiment: De Molen Bommen & Granaten 2010

, , Inga kommentarer

Bomber och granater är ett passande namn för den här ölen när den är färsk, då den är sliskigt söt och alkoholstyrkan skiner igenom ordentligt. Missförstå mig inte, det är en häftig och god öl även som färsk. Men det är med några års lagring som den verkligen blir en utomordentligt bra öl.

Den här flaskan är från mitten av 2010 och är alltså knappt tre år gammal. Redan när kapsylen flyger av sprider sig en lovande doft upp mot näsborrarna. Doften blommar sedan ut ordentligt i glaset, men det är inga humlebuketter här inte. Istället en tung mix av fudgetårta, plommon i madeira och portvin. Riktigt ljuvligt!

Den är fortfarande söt, den saken går inte att hymla med. Men sötman sticker inte ut och blir sliskig utan har dragit sig tillbaka lite och är väldigt fint integrerad med smakerna av fudge, torkad frukt och kakor. Komplex smak förpackad i en mycket len öl med väldigt lite kolsyra.

Får du tag på en flaska skulle jag nästan säga att det vore tjänstefel att inte lagra den något år (om den inte redan har något år på nacken förstås). Jag brukar framhålla att det är väldigt individuellt om man gillar lagrade öl eller inte men i fallet Bommen & Granaten är det nog väldigt få som föredrar en ung flaska över en lagrad.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar