Snabbrecensioner av Systembolagets exklusiva nyheter i mars 2013, del 1

, , Inga kommentarer

Nästa fredag är det 1 mars och utöver det fasta släppet kommer det förstås också en massa exklusiva nyheter i små partier. Tysk provsmakarlåda, amerikansk craft på burk och svensk DIPA är bara lite av det som kommer. Överlag håller det, som vanligt, hög kvalitet men det finns några bottennapp också. Den här gången delas det upp i två inlägg för att täcka all öl som kommer.


[namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholstyrka, modul - antal]
[Mina noteringar]
[Datummärkning på den flaska/burk som provades (om det fanns någon)]

Amager The Sinner Series Greed
Danmark, 50 cl, 47,80 kr, 4,6 %, T5 - 4008 st
Riktigt fin, lätt maltkropp med småsött bröd med ett ganska fint smakdjup för en ljus lager. Toppas med rejäla doser Saaz som ger en härligt kryddig humlighet, men kanske blir beskan lite väl mycket. Eller? Jag är inte riktigt säker själv. Gott är det.
Bäst före: 10-2013

Amager The Sinner Series Sloth
Danmark, 50 cl, 44,90 kr, 6 %, T5 - 10 080 st
Riktigt osar av färsk, fräsch humle som ger ifrån sig massor av spralligt fruktig doft. Inte riktigt lika häftig smak men härligt humlig även där. Maltkroppen blir lite för lätt (eller lat?) för att lyckas bära upp humlen hela vägen över målgången. Skön humledos hursom! Bra tryck i beskan också.
Bäst före: 10-2013

Uinta Baba Black Lager
USA, 35,5 cl, 27,90 kr, 4 %, T6 - 1008 st
Rostig doft med undertoner av choklad och moccha. Lätt sötma i doften som bär rostigheten fint. Ren i smakerna men samtidigt välintegrerat. Snygg mörk lager!
Buteljerad: 08-14-2012

Störtebeker Provsmakarlåda
Tyskland, 300 cl, 135,60 kr, T5 - 6000 st
Hela mixpacket kan sammanfattas med två öl som redan finns i fasta sortimentet, två riktigt dåliga öl och två öl vars flaskor vi fick prova ur hade passerat bäst före men ändå var lovande. Jag tyckte såhär om de enskilda ölen:

-Roggen-Weizen
Unken och lite syrlig doft och smaken följer samma mönster. Nja...
Bäst före: 04-05-2013

-Bernstein-Weizen
Bananestrig och lätt söt. Oprovocerande och småtrevlig men ger inte så mycket. Finns redan i fasta sortimentet.
Bäst före: 04-03-2013 (eller 2018?)

-Pilsener
Med tanke på att bäst före just passerat är den överraskande trevlig med en ren och ganska torr, brödig maltkropp med en liten avslutande sötma och en lätt men trevlig humleton.
Bäst före: 24-01-2013

-Keller-Bier
Har också passerat bäst före, men är hyfsat trevlig ändå. Väldigt lätt i smaken med tysk renhet och trevliga brödiga smaker. Fint smakdjup för en så lätt kropp.
Bäst före: 08-02-2013

-Schwarz-Bier
Lite lätt för en schwarzbier men annars trevligt chokladig i den smak som finns där. Lång eftersmak av vörtbröd. Lätt sötma och beska i god balans. Finns redan i fasta sortimentet.
Bäst före: 10-05-13

-Hanse-Porter
Som att tugga på en råsockerbit. Jag vill gå och borsta tänderna på en gång. Det smakar just råsocker och, tja, inte så mycket mer. För att citera en svensk bryggare så är den en upplevelse i alla fall.
Bäst före: 10-05-2013


Innis & Gunn Irish Cask
Storbritannien, 33 cl, 24,90 kr, 7,4 %, T5 - 40 000 st
Smörkola och vaniljfudge dominerar doften. Det känns igen från andra varianter av Innis & Gunn. Under det ligger dock choklad och backar upp på ett sätt som bättre passar in än vid den vanliga I&G. Smaken är söt och med mycket vanilj ovanpå chokladfudge. Flytande dessert, men platt i smaken.
Bäst före: -

Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA
Sverige, 25 cl, 27,20 kr, 7,7 %, T5 - 8640 st
Fruktigt humlig utan det råa rivet hos många andra varianter på stilen. Istället jobbar man med stil, balans och elegans. Fruktigheten från humlen är fint integrerad med smaken och allt flyter ihop i ett virrvarr av marmelad, meloner och citrusskal. På ett bra sätt. Den lätta sötman övergår i en beska som växer ända in i eftersmaken men som hela tiden också backas upp av den runda maltkroppen. Ett riktigt snyggt exempel på hur man göra bra DIPA utan att humlebuketterna står ut ur öronen.
Bäst före: -

Oskar Blues Deviant Dale's Pale Ale
USA, 47,3 cl, 54,90 kr*, 8 %, T5 - 7200 st
Massor av grönpeppar i både doft och smak, ovanpå en annars mycket fin fruktighet. Jag är som tidigare påpekat antagligen lite känslig mot just den där smaken jag associerar med grönpeppar. Om jag försöker bortse från den är det en fin och ganska mjuk DIPA som stått emot tidens tand väl. Gräddkola i botten toppas med tropisk frukt och avslutas med en medelstark beska.
Burkad: 20-09-12

*Exkl. pant

Del 2 finns här och täcker resten av ölen i det exklusiva marssläppet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar